× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Τους Φραπέδες και τους Χασάπηδες θα τους πληρώσουν τα συνήθη υποζύγια;»

Επιστολή διαμαρτυρίας της αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Βορείου Αιγαίου Αναστασίας Αντωνέλλη προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για την προβληματική πληρωμή των ενισχύσεων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/12/2025

«Τους Φραπέδες και τους Χασάπηδες θα τους πληρώσουν τα συνήθη υποζύγια;»
' χρόνος ανάγνωσης

Έντονη ανησυχία επικρατεί στον πρωτογενή τομέα των νησιών του Βορείου Αιγαίου μετά τη διαπίστωση ότι μεγάλος αριθμός δικαιούχων είτε δεν έλαβε καθόλου είτε έλαβε σημαντικά μειωμένη Βασική Ενίσχυση.

Στο πλαίσιο αυτό η Αντιπεριφέρεια Πρωτογενούς Τομέα και η αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη,  απέστειλε επίσημο έγγραφο διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισημαίνοντας τις σοβαρές επιπτώσεις που δημιουργεί η μη καταβολή ή η περιορισμένη καταβολή της ενίσχυσης για χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους των νησιών. Το έγγραφο περιγράφει τα προβλήματα που έχουν προκύψει και ζητά άμεση παρέμβαση της πολιτείας προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία του συστήματος πληρωμών και να στηριχθεί ο κλάδος που αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην επιστολή της η Αναστασία Αντωνέλλη αναφέρει: 

«Την  Παρασκευή 28/11/2025 οι άνθρωποι του Πρωτογενούς Τομέα των Νησιών της Περιφέρειας μας σταυρώθηκαν για άλλη μια φορά από την παρούσα Κυβέρνηση κατανοώντας ότι Μεγάλη Παρασκευή υπάρχει για αυτούς όχι μόνον κάθε Πάσχα αλλά και τα Χριστούγεννα. Χριστούγεννα που δεν προβλέπεται να γιορτάσουν μιας και η από καιρό αναμενόμενη και με απάνθρωπη καθυστέρηση καταβολή της Βασικής Ενίσχυσης, “πέταξε” εκτός πάνω από το 1/3 των δικαιούχων και σε όσους “τυχερούς” έγινε η καταβολή της αυτή διαπιστώθηκε ότι ήταν στην πλειοψηφία της ψίχουλα!!!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο συγκεκριμένα όπως διαπιστώθηκε  χωράφια “εξαφανίστηκαν” ελέω monitoring , παραγωγοί με ιστορικό παραγωγής  δεν πήραν ούτε ένα ευρώ! Όμως και όσοι  πήραν κατάλαβαν ότι τα ποσά όχι μόνον δεν φτάνουν για να καλύψουν τουλάχιστον μέρος των δαπανών του ασφυκτικού κόστους παραγωγής ή να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της ζωής τους που βιώνουν λόγω ακαρπίας και ξηρασίας, αλλά ούτε καν για να αγοράσουν τα στοιχειώδη για την οικογένεια τους πριν τα Χριστούγεννα!! 

Επακόλουθο και του ότι  η φετινή Βασική Ενίσχυση υπολείπεται της περσινής κατά 217 εκατομμύρια ευρώ!

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, Αξιότιμε Κύριε Υφυπουργέ,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τελικά τους “Χασάπηδες”, τους “Φραπέδες”, τις “Φεράρι” και όλα τα “Τυχερά παιδιά” που η διαπλοκή γέννησε θα τους πληρώσουν τα συνήθη υποζύγια οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι; Τα πρόστιμα που επέβαλε και θα υποβάλλει  η Ε.Ε για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ  θα τα πληρώσει το Ελληνικό Κράτος παρακρατώντας 217 εκατομμύρια ευρώ από την Βασική Ενίσχυση που δικαιούνται οι άνθρωποι του κόπου και του μόχθου;

Θα κατανοήσει επιτέλους ο Πρωθυπουργός ότι οδηγεί η ασκούμενη πολιτική σας τους ανθρώπους, τις καλλιέργειες και την παραγωγή του Πρωτογενή Τομέα των Νησιών μας σε εξαφάνιση;

Μια από σειρά πρόσφατων δημοσιευμάτων αποτυπώνουν την έκταση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με την πληρωμή της Βασικής Ενίσχυσης: «Φιάσκο με τη Βασική Ενίσχυση – Έμειναν απλήρωτοι χιλιάδες», «Λέσβος σε αναβρασμό – οι αγρότες στήνουν μπλόκο στη Λάρσο», και «Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την αποτυχημένη πληρωμή αγροτικών επιδοτήσεων»!!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να τι επισημαίνουν:

  • Αντί της προκαταβολής 70 % που προβλεπόταν, καταβλήθηκε μόλις το 44 %, αφήνοντας μεγάλο αριθμό παραγωγών απλήρωτο.
  • Πλήθος λαθών και υπηρεσιακών αστοχιών καταγράφηκαν στη διαδικασία πληρωμής.
  • Υπάρχει διάσταση μεταξύ της πραγματικής κατάστασης και των δημόσιων δηλώσεων περί «επιτυχημένης πληρωμής», όπως επισημαίνεται στα σχετικά δημοσιεύματα.
  • Η κατάσταση έχει ήδη οδηγήσει σε έντονη αναστάτωση των παραγωγών, με αντίστοιχες κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις.

Η δυσλειτουργία αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, ιδίως σε νησιωτικές περιοχές όπου το κόστος παραγωγής και μεταφοράς είναι αυξημένο. Η Βασική Ενίσχυση αποτελεί κρίσιμο εργαλείο οικονομικής αρωγής και η μη καταβολή της επιβαρύνει δραματικά τον πρωτογενή τομέα των Νησιών μας, οδηγώντας τον σε πλήρη απαξίωση και εξαφάνιση!!

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Αξιότιμε Κύριε Υφυπουργέ,

Ζητάμε  ΆΜΕΣΑ:

  1. Πλήρες και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την καταβολή του συνόλου της Βασικής Ενίσχυσης σε όλους τους δικαιούχους.
  2. Άμεσες διορθωτικές ενέργειες από το Υπουργείο: δυσλειτουργίες monitoring, αγνόηση παραγωγών με ιστορικό παραγωγής, λάθη υπολογισμού κ.λ.π που  οδήγησαν στη μη καταβολή ή την  μειωμένη καταβολή της προκαταβολής.
  3.  Μέτρα επιπλέον στήριξης για τους παραγωγούς που έχουν ήδη υποστεί οικονομική ζημιά εξαιτίας της μη καταβολής της Βασικής Ενίσχυσης. 

Η Βασική Ενίσχυση αποτελεί δικαίωμα και  κρίσιμο εργαλείο επιβίωσης για τον πρωτογενή τομέα και η μη καταβολή της εκθέτει την ίδια την Χώρα και  χιλιάδες νοικοκυριά σε σοβαρό κίνδυνο, προκαλώντας εκτεταμένη κοινωνική και οικονομική αναταραχή. Είμαστε στη διάθεσή σας για συνεργασία και οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστείτε από εμάς».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Ενδιαφέρον για την ναυτική παράδοση δείχνει το Υπουργείου Ναυτιλίας

Παρέμβαση του Στέφανου Γκίκα στη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Συλλόγου Ναυπηγείων και Ταρσανάδων με έμφαση στην ξυλοναυπηγική και τα καρνάγια
ΕΛΛΑΔΑ

Φορολογικός μαραθώνιος στο τέλος του έτους για χιλιάδες πολίτες

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου κρίσιμες πληρωμές και δηλώσεις για να αποφευχθούν πρόστιμα και προσαυξήσεις
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Απεργιακό κάλεσμα στη Λήμνο από σωματεία και φορείς

Στο λιμάνι της Μύρινας την Τρίτη 16 Δεκέμβρη η κοινή κινητοποίηση ενάντια στον προϋπολογισμό του 2026
ΕΛΛΑΔΑ

Μιλήστε ήσυχα και όλα θα εξεταστούν!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί τους αγρότες να μιλήσουν ήσυχα και χωρίς φωνές την ώρα που τους κουνά το δάχτυλο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Φως Χριστουγέννων στην πλατεία του Αγίου Ευστρατίου

Μια γιορτή χαράς και συμμετοχής με πρωταγωνιστές τα παιδιά, τους κατοίκους και τη συλλογική προσφορά
ΕΛΛΑΔΑ

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της Εφορίας το 2026

Με σκοπό τον περιορισμό της φοροδιαφυγής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πρότυπο επιχειρησιακής ετοιμότητας η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας

Σύγχρονο Κέντρο Επιχειρήσεων συντονισμός και τεχνολογία με μετρήσιμα αποτελέσματα για την ασφάλεια των νησιών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νεκρός Χιώτης δικυκλιστής σε τροχαίο

Στο Νοσοκομείο Χίου ο 88χρονος πεζός που χτυπήθηκε από το δίκυκλο
ΕΛΛΑΔΑ

«Στους δρόμους ενάντια στον προϋπολογισμό φτώχειας και πολέμου»

Κάλεσμα για πανελλαδική κινητοποίηση από την Ανταρσία στο Αιγαίο Αντικαπιταλιστική Αριστερά και 28 Περιφερειακές και Δημοτικές κινήσεις
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 19 Δεκεμβρίου

Θα καταβληθούν 1,46 δις ευρώ σε περισσότερους από 3.000.000 δικαιούχους
ΕΛΛΑΔΑ

Στο κόκκινο οι μεταφορείς προειδοποιούν με κινητοποιήσεις στις 21 Δεκεμβρίου

Ο μεταφορικός κλάδος ζητά άμεση συνάντηση με την κυβέρνηση κάνοντας λόγο για οριακή κατάσταση και σοβαρούς κινδύνους για την εφοδιαστική αλυσίδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αναταράξεις στη δημοτική αρχή της Λήμνου

Εκτός παράταξης της Δημάρχου η Μαντώ Γαροφαλλίδου-Διαφωνίες για τη χρηματοδότηση και τον ρόλο της ΑΜΚΕ Λήμνος Τουριστική