
Οι μυρωδιές από ψημένα κάστανα πλημμύρισαν σήμερα το Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε μια ξεχωριστή δράση αφιερωμένη στον καρπό του κάστανου. Η γευστική αυτή εμπειρία εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ανακαλύπτω τις γεύσεις του τόπου μου», που υλοποιείται συνεχώς από το 2018 και έχει στόχο να φέρει τους μαθητές πιο κοντά στα τοπικά προϊόντα και τη διατροφική παράδοση της Λέσβου.
Η ημέρα ξεκίνησε με το αγαπημένο χειμωνιάτικο επιδόρπιο, κάστανα ψημένα και περιχυμένα με μέλι, μια λιχουδιά που πολλοί μαθητές δοκίμαζαν για πρώτη φορά. Παρότι ορισμένοι εμφανίστηκαν αρχικά επιφυλακτικοί, λίγες μόνο μπουκιές ήταν αρκετές για να γίνει το γλυκό ανάρπαστο και να γεμίσει το σχολείο με χαμόγελα και χαρούμενες φωνές.
Πριν από τη γευσιγνωσία, οι μαθητές παρακολούθησαν μια αναλυτική παρουσίαση από τον γεωπόνο Δ. Γιασσά, ο οποίος μίλησε για τη θρεπτική αξία του κάστανου αλλά και για το ίδιο το δέντρο της καστανιάς. Έφερε μαζί του κλαδιά καστανιάς, αχινούς και ωμά κάστανα, δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να τα αγγίξουν, να τα παρατηρήσουν και να γνωρίσουν τον καρπό από κοντά. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στους καστανιώνες της Λέσβου, από τον Όλυμπο και τον Λεπέτυμνο έως τον εμβληματικό καστανιώνα της Αγιάσου, εξηγώντας την αξία του ξύλου της καστανιάς και τις παραδοσιακές χρήσεις του, όπως οι ντέμπλες ραβδίσματος. Θύμισε ακόμη τον ρόλο του κάστανου που αποτέλεσε πολύτιμη τροφή για τους Αγιασώτες κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, αλλά και τη σημερινή γιορτή του κάστανου που τιμά κάθε χρόνο την παράδοση του χωριού.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν οι εντυπωσιακές εικόνες που προβλήθηκαν, παρουσιάζοντας τις εποχές του καστανιώνα και τα χρώματα που παίρνει η φύση από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Οι μαθητές ενημερώθηκαν και για την αρρώστια που έπληξε τα δέντρα πριν από περίπου είκοσι χρόνια, καθώς και για τις χιλιάδες εμβολιαστικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν ώστε ο καστανιώνας να θεραπευτεί και να συνεχίσει να αποτελεί πνεύμονα ζωής για το νησί.
Το σχολείο εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στο ΚΠΕ Ευεργέτουλα, που προμήθευσε τα κάστανα, και στον μελισσοκόμο Γιάννη Μαστρανεστάση, ο οποίος προσέφερε το μέλι. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην καθαρίστρια του σχολείου, την κ. Ζίνα, η οποία, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε στάδιο ανάρρωσης, έδωσε το παρόν και βοήθησε στην προετοιμασία του επιδορπίου μαζί με τις εκπαιδευτικούς Ε. Βαμβακά, Φ. Γιαννακέλλη και Ε. Κουρσουμπά.
Η βιωματική δράση θα ολοκληρωθεί την επόμενη Τετάρτη με την επίσκεψη του σχολείου στον καστανιώνα της Αγιάσου, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΚΠΕ Ευεργέτουλα, δίνοντας στους μαθητές την ευκαιρία να συναντήσουν από κοντά το φυσικό περιβάλλον που γέννησε τη γλυκιά λιχουδιά που τόσο τους ενθουσίασε.