× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τα είπε στη βουλή η Κομνηνάκα για ευλογιά και πλημμύρες

«400.000 ζώα θανατωμένα και οι κτηνοτρόφοι στο στόχαστρο»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/11/2025

Τα είπε στη βουλή η Κομνηνάκα για ευλογιά και πλημμύρες
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Με αιχμηρή αναφορά στις πρόσφατες καταστροφές στον κάμπο της Καλλονής Λέσβου λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων, άνοιξε την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής η βουλεύτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, κατά τη συζήτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την αντιμετώπιση της ευλογιάς.

Η βουλεύτρια κατήγγειλε ότι κυβέρνηση, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και Δήμοι «κάνουν μπαλάκι» τις ευθύνες για την απουσία κρίσιμων υποδομών, ενώ, όπως είπε, επιλέγουν να κρυφτούν πίσω από τα «ακραία καιρικά φαινόμενα», την «κακιά ώρα» και άλλες δικαιολογίες για να αποσείσουν τις ευθύνες τους. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε 100% αποζημίωση των πληγέντων και πλήρη αποκατάσταση των ζημιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια, ασκώντας κριτική στις ρυθμίσεις που εισάγονται με την ΠΝΠ για την ευλογιά, χαρακτήρισε «πρόκληση» τον ισχυρισμό ότι τα μέτρα είναι επείγοντα, όταν η νόσος «υπάρχει και εξαπλώνεται εδώ και ενάμιση χρόνο», με περισσότερα από 400.000 ζώα να έχουν θανατωθεί και με τους κτηνοτρόφους «σε απόγνωση».

«Έρχεστε τώρα να τους δείξετε και με το δάχτυλο ως υπεύθυνους για τη διάδοση της νόσου, με τη γνωστή συνταγή της ατομικής ευθύνης και την απειλή κυρώσεων έναντι όλων, όλων εκτός από τον εαυτό σας», ανέφερε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση. Τόνισε ακόμη ότι τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις φέρουν ευθύνη για τη «διάλυση» και την «υποστελέχωση» των κτηνιατρικών υπηρεσιών, που αδυνατούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κ. Κομνηνάκα υπογράμμισε πως «κριτήριο και στη διαχείριση της ευλογιάς είναι η αποφυγή του κόστους για το κράτος και η διασφάλιση των συμφερόντων μιας χούφτας βιομηχάνων». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, για να προστατεύσει τα εξαγωγικά συμφέροντα της φέτας, «δαιμονοποιεί το εμβόλιο με σαθρά και αντιεπιστημονικά επιχειρήματα», την ώρα που το ίδιο προϊόν «έχει γίνει απλησίαστο για το ελληνικό τραπέζι».

Παράλληλα, έκανε λόγο για απαγορεύσεις που επιβάλλονται ακόμη και σε περιοχές χωρίς κρούσματα, όπως η Λήμνος, οδηγώντας —όπως σημείωσε— «σε ακόμη μεγαλύτερη ασφυξία» τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.

Κλείνοντας, ανέδειξε τις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στον αγροτικό κόσμο, σημειώνοντας ότι «οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν θα κάτσουν να παρακολουθούν τον αφανισμό τους». Κάλεσε σε ενίσχυση της οργάνωσης και του συντονισμού τους, με επόμενο σταθμό την Πανελλαδική των Μπλόκων στις 23 Νοεμβρίου, «βάζοντας στο στόχαστρο τους πραγματικούς ενόχους: τις αντιαγροτικές πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ».

«Γρήγορα», κατέληξε, «ο αγώνας τους θα συναντηθεί με τον αγώνα των υπόλοιπων εργαζομένων και στο προσκήνιο θα μπουν οι ανάγκες των παραγωγών του κοινωνικού πλούτου».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κλήδονας και κάψαλα στο πολύκεντρο της Σκάλας Μιστεγνών

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Οι Μυστεγνιώτες» προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στις 24 Ιουνίου σε μια ξεχωριστή βραδιά
Κλήδονας και κάψαλα στο πολύκεντρο της Σκάλας Μιστεγνών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λιγότερες ανισότητες αλλά και λιγότερα εισοδήματα

Η μελέτη του ΙΟΒΕ αναδεικνύει μια διαφορετική ανάγνωση των οικονομικών δεδομένων για το Βόρειο Αιγαίο
Λιγότερες ανισότητες αλλά και λιγότερα εισοδήματα
ΥΓΕΙΑ

Εκδήλωση στην Αγρα για το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου

Ο επεμβατικός καρδιολόγος Αναστάσιος Μίλκας μιλά την Κυριακή 14 Ιουνίου για την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση των καρδιακών επεισοδίων
Εκδήλωση στην Αγρα για το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Κομνηνάκα: Αποκορύφωμα της απανθρωπιάς το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση

Σφοδρή επίθεση της ειδικής αγορήτριας του ΚΚΕ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή
Κομνηνάκα: Αποκορύφωμα της απανθρωπιάς το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση
ΒΙΒΛΙΟ

«Βιβλία, παράθυρα ανοιχτά» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης

Ξεκινά στις 16 Ιουνίου η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας με δράσεις για παιδιά και οικογένειες έως την 1η Σεπτεμβρίου
«Βιβλία, παράθυρα ανοιχτά» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέος εξοπλισμός για τα Πράσινα Σημεία Μυτιλήνης και Γέρας

Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για την προμήθεια απορριμματοφόρου ανακυκλώσιμων υλικών και οχήματος μεταφοράς απορριμματοκιβωτίων μέσω του Προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο 2021 – 2027»
Νέος εξοπλισμός για τα Πράσινα Σημεία Μυτιλήνης και Γέρας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το Κτηματολόγιο «φρενάρει» τις οικοδομικές άδειες σε Λέσβο και Λήμνο

Το ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου ζητά άμεσες λύσεις για τις πολύμηνες καθυστερήσεις στα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας
Το Κτηματολόγιο «φρενάρει» τις οικοδομικές άδειες σε Λέσβο και Λήμνο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Θλίψη στη Μόρια για τον θάνατο του δασκάλου Φάνη Παρή

Πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία ενώ o θάνατος του οφείλεται σε παθολογικά αίτια
Θλίψη στη Μόρια για τον θάνατο του δασκάλου Φάνη Παρή
ΧΩΡΙΑ

Νεκρός εντοπίστηκε 55χρονος δάσκαλος του σχολείου της Μόριας

Σύμφωνα με την εκτίμηση που υπάρχει ο θάνατός του προέρχεται από παθολογικά αίτια
Νεκρός εντοπίστηκε 55χρονος δάσκαλος του σχολείου της Μόριας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στα μυστικά του Υγροτόπου Καλλονής μαθητές και φοιτητές

Βιωματικές δράσεις παρατήρησης πουλιών από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Στα μυστικά του Υγροτόπου Καλλονής μαθητές και φοιτητές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Οδηγισμός έδωσε το «παρών» στη Γιορτή Κερασιού της Αγιάσου

Με εθελοντική προσφορά και κοινωνική συμμετοχή στήριξαν τη μεγάλη γιορτή της λεσβιακής παράδοσης
Ο Οδηγισμός έδωσε το «παρών» στη Γιορτή Κερασιού της Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Εσπερίδα μνήμης για τον Παναγιώτη Ιωακείμ στην Καλλονή

Έναν χρόνο μετά την κοίμησή του, Ιερά Μητρόπολη Μηθύμνης και Δήμος Δυτικής Λέσβου τιμούν την προσφορά του στην εκκλησιαστική και μουσική παράδοση
Εσπερίδα μνήμης για τον Παναγιώτη Ιωακείμ στην Καλλονή