× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παρέμβαση του ΤΕΕ για τη διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο

Επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη με αίτημα για επίσημη και τεκμηριωμένη τοποθέτηση στη δημόσια διαβούλευση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/11/2025

Παρέμβαση του ΤΕΕ για τη διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου απευθύνει επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών του Βορείου Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα. Στην επιστολή του, το ΤΕΕ επισημαίνει την ανάγκη ολοκληρωμένης ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τις τεχνικές και περιβαλλοντικές πτυχές του έργου και ζητά από την Περιφέρεια να διατυπώσει επίσημα τη θέση της πριν από τη λήξη της διαβούλευσης. Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι σε παλαιότερες διαδικασίες δεν υπήρξε τοποθέτηση από την Περιφερειακή Αρχή, τονίζοντας τη σημασία συμμετοχής σε τέτοιου είδους δημόσιους διαλόγους.

Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρεται: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου, παρακολουθεί με προσοχή τη δημόσια διαβούλευση που τέθηκε σε εξέλιξη σχετικά με το έργο «Διασύνδεση Νήσων Βορειοανατολικού Αιγαίου με το Ηπειρωτικό Σύστημα – Τμήμα ΚΥΤ Ν. Σάντας – Υ/Σ Ζεύξης Λέσβου (Υ/Σ Δυτ. Λέσβου)», η οποία, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, θα διαρκέσει έως τις 13 Νοεμβρίου 2025.

Η συγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) αφορά τη δημιουργία γραμμών μεταφοράς και υποσταθμών 150 kV, που συνιστούν το πρώτο τεχνικό βήμα για τη διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου με το ηπειρωτικό δίκτυο. Πρόκειται δηλαδή για την υποδομή που θα επιτρέψει μελλοντικά τη μαζική μεταφορά ενέργειας από ή προς τα νησιά, καθιστώντας τη Λέσβο και τα υπόλοιπα νησιά εν δυνάμει ενεργειακούς κόμβους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εξέλιξη αυτή, αν και αναμενόμενη από τεχνικής πλευράς, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα ως προς:

  • το ενεργειακό αποτύπωμα και τις περιβαλλοντικές συνέπειες για τα νησιά,
  • το αν προβλέπεται σωρευτική εκτίμηση επιπτώσεων, ιδίως αν συνδέεται με μελλοντικές εγκαταστάσεις ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας, και κυρίως,
  • τον ρόλο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ως οργάνου που οφείλει να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες και να διασφαλίσει ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν με διαφάνεια και τεκμηρίωση.

Το ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου θεωρεί ότι η Περιφέρεια οφείλει:

  1. Να αναλάβει επίσημη πρωτοβουλία ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών για το περιεχόμενο και τις επιπτώσεις της υπό διαβούλευση μελέτης.
  2. Να ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ και το ΥΠΕΝ αναλυτικά στοιχεία για το συνολικό ενεργειακό σχέδιο στο οποίο εντάσσεται η παρούσα ΜΠΕ.
  3. Να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει αιφνίδια μεταβολή χρήσεων γης ή περιβαλλοντικών περιορισμών χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς.
  4. Και να τοποθετηθεί επίσημα και δημόσια, εντός της περιόδου διαβούλευσης, για το πώς αντιλαμβάνεται η Περιφέρεια τη διασύνδεση και τις προοπτικές που αυτή δημιουργεί.

Η παρούσα παρέμβαση του ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου εντάσσεται στη διαρκή προσπάθειά του να συμβάλει ουσιαστικά στον δημόσιο διάλογο για τα κρίσιμα ζητήματα χωρικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού της Περιφέρειας. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουμε ότι σε προηγούμενες διαδικασίες διαβούλευσης, όπως το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό και η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) NATURA για τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, δεν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση από την Περιφέρεια, γεγονός που στέρησε τη δημόσια συζήτηση από μια θεσμικά κρίσιμη άποψη. Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό η Περιφερειακή Αρχή να συμμετάσχει ενεργά στη συγκεκριμένη διαβούλευση, συμβάλλοντας με τις απόψεις της στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης και τεκμηριωμένης τοπικής θέσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου, πιστό στον θεσμικό του ρόλο ως τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας και υπερασπιστής του δημόσιου συμφέροντος, έχει καταθέσει τις δικές του τεκμηριωμένες απόψεις στη διαδικασία διαβούλευσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθολογική και βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας.

Αναμένουμε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να τοποθετηθεί δημόσια και τεκμηριωμένα πριν από τη λήξη της διαβούλευσης, με απόφαση που θα τεθεί προς έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε να εκφράζει θεσμικά και συλλογικά τη βούληση της Περιφέρειας. Η αναμονή μετά τη λήξη της διαδικασίας θα συνιστούσε έμμεση αποδοχή αποφάσεων χωρίς ουσιαστική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι γυναίκες της Μυτιλήνης υψώνουν φωνή ενάντια στον πυρηνικό εφιάλτη

Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών συμμετέχει στην εκδήλωση μνήμης της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου την Πέμπτη 6 Αυγούστου στην Πλατεία Σαπφούς
Οι γυναίκες της Μυτιλήνης υψώνουν φωνή ενάντια στον πυρηνικό εφιάλτη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλείνει προσωρινά η οδός Ναυμάχου Αποστόλη στη Μυτιλήνη

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Πέμπτη 6 Αυγούστου, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, λόγω εκτέλεσης εργασιών
Κλείνει προσωρινά η οδός Ναυμάχου Αποστόλη στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διακοπή υδροδότησης σε έξι περιοχές της Μυτιλήνης

Αιτία η βλάβη στον παλαιό κεντρικό αγωγό τροφοδοσίας της Κρατήγου επί της Ελευθερίου Βενιζέλου – Σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης
Διακοπή υδροδότησης σε έξι περιοχές της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τραυματίας σε σύγκρουση δύο μοτοσικλετών στη Μυτιλήνη

Η Τροχαία διερευνά τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος
Τραυματίας σε σύγκρουση δύο μοτοσικλετών στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

98 προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων του Δήμου Μυτιλήνης

Έως τις 18 Αυγούστου η υποβολή των αιτήσεων – Αυτοπροσώπως ή ηλεκτρονικά η κατάθεση των δικαιολογητικών
98 προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Νέες παιδικές χαρές σε Μεσαγρό, Πλακάδο και Σκόπελο

Ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν στους κατοίκους οι τρεις νέοι χώροι αναψυχής που κατασκεύασε ο Δήμος Μυτιλήνης στη Δημοτική Ενότητα Γέρας
Νέες παιδικές χαρές σε Μεσαγρό, Πλακάδο και Σκόπελο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια βραδιά αφιερωμένη στην αξία της «Γυναίκας»

Με δύο διαφορετικές μεταξύ τους καλλιτεχνικές δράσεις υποστηριζόμενες από πολύ κόσμο
Μια βραδιά αφιερωμένη  στην αξία της «Γυναίκας»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στις 21–23 Αυγούστου το τουρνουά μπάσκετ 3x3 στη Μυτιλήνη

Έως τις 19 Αυγούστου οι δηλώσεις συμμετοχής – Οι κατηγορίες και όλα τα στοιχεία της διοργάνωσης
Στις 21–23 Αυγούστου το τουρνουά μπάσκετ 3x3 στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Παραμύθια του Αιγαίου ταξιδεύουν στο Παλαιοχώρι

Η ομάδα «Παραμυθοκαμώματα» παρουσιάζει μια παράσταση αφήγησης και μουσικής για μικρούς και μεγάλους
Παραμύθια του Αιγαίου ταξιδεύουν στο Παλαιοχώρι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κυκλοφόρησε το 51ο τεύχος της εφημερίδας «Πάμφιλα»

Πρόσωπα, σχολικές διακρίσεις, τοπική ιστορία και αναμνήσεις στις 16 σελίδες της έκδοσης του Συλλόγου των Απανταχού Παφλιωτών
Κυκλοφόρησε το 51ο τεύχος της εφημερίδας «Πάμφιλα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συναγερμός για φωτιά σε σπίτι στην Επάνω Σκάλα

Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής σε κτίριο που βρίσκεται υπό ανακαίνιση
Συναγερμός για φωτιά σε σπίτι στην Επάνω Σκάλα
ΕΚΤΑΚΤΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Φωτιά στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης

Στο σημείο μεταβαίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις
Φωτιά στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης