× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συμβολικό «λουκέτο» στους δήμους της χώρας

Η Αυτοδιοίκηση υψώνει φωνή και ζητά ουσιαστικό διάλογο και πόρους ενόψει της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/11/2025

Συμβολικό «λουκέτο» στους δήμους της χώρας
' χρόνος ανάγνωσης

Η απόφαση για το συμβολικό κλείσιμο όλων των δήμων της χώρας στις 19 Δεκεμβρίου, μία ημέρα πριν από την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, αποτελεί την πιο ηχηρή μέχρι σήμερα κίνηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, που ελήφθη το μεσημέρι της Τετάρτης 12 Νοεμβρίου, εντάσσεται σε μια περίοδο έντονης ανησυχίας και διεκδικήσεων, καθώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις χωρίς τους αναγκαίους πόρους και τις θεσμικές εγγυήσεις που χρειάζεται για να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Το κλείσιμο των δήμων έχει συμβολικό χαρακτήρα, ωστόσο το μήνυμα που εκπέμπει είναι σαφώς πολιτικό. Η Αυτοδιοίκηση δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ευθύνες της χωρίς ρεαλιστική χρηματοδότηση, ενισχυμένο ρόλο και θεσμική αυτονομία. Σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού, τα μέλη της ΚΕΔΕ επιχειρούν να καταστήσουν σαφές πως οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών δεν μπορούν να μένουν σε δεύτερο πλάνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ίδιο κλίμα αποφασίστηκε και η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 17 Δεκεμβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Κεντρικό ζήτημα θα είναι ο νέος Κώδικας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ένα σχέδιο που ήδη προκαλεί αντιδράσεις λόγω της πρόθεσης αλλαγών σε κρίσιμες αρμοδιότητες των δήμων. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου κάλεσε τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων να ολοκληρώσουν τις προσυνεδριακές τους διαδικασίες ώστε η Γενική Συνέλευση να έχει ουσιαστικό χαρακτήρα και πλήρη εκπροσώπηση.

Παράλληλα, ο κ. Κυρίζογλου ενημέρωσε ότι θα υπάρξουν άμεσες θεσμικές επαφές με την πολιτική ηγεσία, με συναντήσεις που προγραμματίζονται με τον Πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Οι επαφές αυτές εντάσσονται σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν τα σοβαρά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης και να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο ουσιαστικού διαλόγου για την επόμενη μέρα των δήμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημαντική παρουσία στη συνεδρίαση είχε η τοποθέτηση του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, ο οποίος μίλησε με ιδιαίτερη έμφαση για την ανάγκη οι δήμοι να δείξουν αποφασιστικότητα και ενότητα. Αναφέρθηκε στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Αλεξανδρούπολη και στο ισχυρό μήνυμα που έστειλε η Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει και ότι είναι καιρός οι δήμοι να διεκδικήσουν ενεργά όσα τους αναλογούν.

Ο Χάρης Δούκας τόνισε ότι το ξεκάθαρο «όχι» στον νέο εκλογικό νόμο αφορά τον πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης και δεν μπορεί να υποβαθμίζεται ως δευτερεύον ζήτημα. Υπογράμμισε επίσης ότι οι δήμοι δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν με περικομμένους πόρους ή με αφαίρεση αρμοδιοτήτων που τους αποδυναμώνουν. Η διαφοροποίηση της Αυτοδιοίκησης από κεντρικές αποφάσεις που πλήττουν τη λειτουργία της αποτελεί, όπως είπε, «ανάγκη και όχι επιλογή».

Ο δήμαρχος Αθηναίων πρότεινε δυναμικές κινητοποιήσεις για τις 19 Δεκεμβρίου έξω από τη Βουλή, με παράλληλη ενημερωτική καμπάνια προς τους πολίτες ώστε να γίνει ευρέως αντιληπτό το διακύβευμα. Ανέδειξε τη σημασία να υπάρξει κοινωνική συμμετοχή, λέγοντας ότι «η Δημοκρατία ξεκινά από τον δήμο» και ότι οι αιρετοί οφείλουν να αποδεικνύουν σε κάθε περίσταση ότι εκπροσωπούν πραγματικά τις ανάγκες των ανθρώπων που τους εμπιστεύθηκαν.

Η ΚΕΔΕ μπαίνει σε έναν Δεκέμβρη έντασης και διεκδικήσεων. Με τον προϋπολογισμό προ των πυλών και τον νέο Κώδικα στο τραπέζι, οι δήμοι δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι όχι μόνο για διάλογο αλλά και για σύγκρουση, αν αυτό απαιτείται για να διασφαλιστεί ο ρόλος και η βιωσιμότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σφοδρή επίθεση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την κατάσταση στη Λέσβο

Καταγγέλλει κυβέρνηση και Περιφέρεια για αδιέξοδο στον πρωτογενή τομέα και στηρίζει τις κινητοποιήσεις στο λιμάνι της Μυτιλήνης
Σφοδρή επίθεση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την κατάσταση στη Λέσβο
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στον πάγο η ακτοπλοϊκή σύνδεση Λέσβου ‑ Τουρκίας

Φόβοι για εγκλωβισμό επισκεπτών οδηγούν σε προσωρινή αναστολή ενώ θα επανεξετάζονται καθημερινά τα δεδομένα
Στον πάγο η ακτοπλοϊκή σύνδεση Λέσβου ‑ Τουρκίας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από την ζωή η Έλλη Πρωτογερέλλη

Ιστορική μορφή της Αριστεράς στην Ελλάδα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θερμή της Λέσβου
Έφυγε από την ζωή η Έλλη Πρωτογερέλλη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες δηλώσεις Δουδωνή κατά του Βασίλη Χιώτη

«Αγωνίζομαι απέναντι σε συκοφάντες για το νησί μου τη Λέσβο που το καταστρέφουν με τον αφθώδη πυρετό» υπογράμμισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ
Νέες δηλώσεις Δουδωνή κατά του Βασίλη Χιώτη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αμεση συναντηση με τον Πρωθυπουργό ζήτησε ο Περιφερειάρχης

Στο πλευρό των κτηνοτρόφων ο Περιφερειάρχης μετέφερε στην κυβέρνηση τα τέσσερα κρίσιμα αιτήματα για αποζημιώσεις και στήριξη
Αμεση συναντηση με τον Πρωθυπουργό ζήτησε ο Περιφερειάρχης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κτηνοτρόφοι σε απόγνωση και κυβέρνηση απούσα

Την ώρα που η Λέσβος φλέγεται από τα προβλήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και την καταστροφή της τοπικής οικονομίας, ο Υπουργός Μαργαρίτης Σχοινάς επέλεξε να βρίσκεται στις Βρυξέλλες για... συναντήσεις!
Κτηνοτρόφοι σε απόγνωση και κυβέρνηση απούσα
ΧΩΡΙΑ

Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στη Λέσβο

Με τη συμμετοχή πολλών πιστών και των αρχών του τόπου κορυφώθηκαν την Λαμπροτρίτη 14 Απριλίου οι θρησκευτικές εκδηλώσεις στη μνήμη των θαυματουργών Αγίων της Θερμής
Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Η Λαμπροδευτέρα έφερε χαμόγελα στην Αγιάσο

Μεγάλη συμμετοχή στον Απέσο και ζωντάνεμα των πασχαλινών εθίμων
Η Λαμπροδευτέρα έφερε χαμόγελα στην Αγιάσο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Απολυμάνσεις οχημάτων ενόψει της κινητοποίησης

Συνεργείο της Περιφέρειας παρεμβαίνει στο ύψος των Λαμπών Μύλων με τη συνδρομή της Αστυνομίας
Απολυμάνσεις οχημάτων ενόψει της κινητοποίησης
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτα δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ για τον Αγιο Ραφαήλ

Ενισχυμένη συγκοινωνία για την εξυπηρέτηση των προσκυνητών
Έκτακτα δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ για τον Αγιο Ραφαήλ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σύγκρουση Δουδωνή – Χιώτη για τον αφθώδη πυρετό

«Ρουσφέτι» ή αγώνας για τη Λέσβο;
Σύγκρουση Δουδωνή – Χιώτη για τον αφθώδη πυρετό
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι στο «3ο Κυνήγι Κρυμμένου Αυγού» στα Τσαμάκια

Το πρόγραμμα περιλάμβανε μουσική, διαδραστικά παιχνίδια, δημιουργικές κατασκευές και εκπλήξεις
Μικροί και μεγάλοι στο «3ο Κυνήγι Κρυμμένου Αυγού» στα Τσαμάκια