× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τεράστια ζημιά στην αγροτικη οδοποιία της Δυτικής Λέσβου από την νεροποντή

«Ο Δήμος πρέπει να κηρυχθεί σε κάτασταση έκτακτης ανάγκης», δηλώνει ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας της περιοχής, Ανδρέας Αξής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/11/2025

Τεράστια ζημιά στην αγροτικη οδοποιία της Δυτικής Λέσβου από την νεροποντή
' χρόνος ανάγνωσης

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου Ανδρέας Αξής περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα χωριά μετά τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το νησί, υπογραμμίζοντας την τεράστια καταστροφή στο αγροτικό οδικό δίκτυο και την ανάγκη να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όπως τόνισε, το κύριο μέτωπο της καταστροφής εντοπίζεται στη Σκάλα Καλλονής, όπου έσπασε το ανάχωμα του Τσικνιά ποταμού, με αποτέλεσμα ολόκληρος ο όγκος του νερού να πλημμυρίσει τον οικισμό. «Ο δρόμος που λειτουργούσε ως ανάχωμα εξαφανίστηκε. Το μισό νερό έφυγε προς τον κόλπο και το άλλο μισό μπήκε μέσα στη Σκάλα Καλλονής», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σφοδρή βροχόπτωση έπληξε κυρίως τον ορεινό όγκο του Λεπετύμνου, με τα χωριά Πελόπη, Ψηλομέτωπο, Κάπη και Μανταμάδο να δέχονται μεγάλες ποσότητες νερού. «Το νερό κατέβηκε από τα βουνά με τέτοια ορμή που έσπασε και ο Αχέρωνας, κοντά στο Κέντρο Υγείας Καλλονής. Ποτέ δεν έχω ξαναδεί τον Τσικνιά να υπερχειλίζει πάνω από το γεφύρι», ανέφερε ο αντιδήμαρχος.

Επισήμανε επίσης πως, πέρα από τις πλημμυρισμένες επιχειρήσεις στη Σκάλα Καλλονής, τεράστια ζημιά έχει προκληθεί στο αγροτικό δίκτυο σε πολλές περιοχές του Δήμου. «Στη Δημοτική Ενότητα Μανταμάδου έχει καταστραφεί όλος ο αγροτικός οδικός άξονας. Το ίδιο και στα χωριά Κάπη, Κλειού, Πελόπη, Αργένου και Σκαμιά. Δεν υπάρχει δρόμος να περάσει άνθρωπος ή αγρότης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Αξής ανέφερε πως ο Δήμος Δυτικής Λέσβου κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή, ρίχνοντας στον δρόμο μηχανήματα του Δήμου για να ανοίξουν οι βασικές αρτηρίες και να αποκατασταθεί η κυκλοφορία προς Μυτιλήνη. «Με εντολή του Δημάρχου βγάλαμε γκρέιντερ και τσάπες δικά μας, χωρίς να περιμένουμε την Περιφέρεια, για να ανοίξει ο δρόμος Μυτιλήνης–Καλλονής και να μπορέσουν οι άνθρωποι να μετακινηθούν. Υπήρχαν πολίτες που έπρεπε να πάνε σε γιατρούς, ακόμα και στο αεροδρόμιο», είπε.

Αναφερόμενος στις ζημιές, ο αντιδήμαρχος επεσήμανε πως ήδη υπάρχει επικοινωνία με τους προέδρους των κοινοτήτων για την καταγραφή των προβλημάτων, ενώ το επόμενο διάστημα θα χρειαστούν επείγουσες παρεμβάσεις για να καταστεί ξανά προσβάσιμο το οδικό δίκτυο.

«Είναι αναγκαίο ο Δήμος να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο κ. Αξής. «Χρειάζεται ειδική χρηματοδότηση και άμεση έναρξη έργων, γιατί δεν μπορούν οι δρόμοι να μείνουν κλειστοί και οι αγρότες αποκλεισμένοι από τα χωράφια τους. Παράλληλα, πρέπει να κινηθεί η διαδικασία αποζημιώσεων για όσους έχασαν περιουσίες και επιχειρήσεις. Ξέρουμε ότι οι διαδικασίες είναι αργές, αλλά αυτή τη φορά δεν υπάρχει περιθώριο καθυστέρησης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας έκλεισε τονίζοντας πως η κατάσταση απαιτεί συντονισμό όλων των δυνάμεων, καθώς οι ζημιές είναι εκτεταμένες και τα φαινόμενα δείχνουν πως η περιοχή δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Αντάμωμα των Αντισσαίων της Αθήνα

Την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2026 η ετήσια συνάντηση του Συλλόγου Απανταχού Αντισσαίων στις Μουσικές Διαδρομές
Αντάμωμα των Αντισσαίων της Αθήνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στερνό αντίο για τον κομμουνιστή Μένιο Αδαμίδη

H Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ εκφράζει την θλίψη της για την απώλεια του
Στερνό αντίο για τον κομμουνιστή Μένιο Αδαμίδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με αναφορές στη ρίζα και το μέλλον η κοπή πίτας των Περγαμηνών

Εκδήλωση μνήμης και ιστορίας στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο με αναφορές στην κοινότητα των Ρωμιών της Περγάμου. Ανακοινώθηκε η αναβίωση του Περγαμηνού πανηγυριού των Αγίων Θεοδώρων
Με αναφορές στη ρίζα και το μέλλον η κοπή πίτας των Περγαμηνών
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δέκα πυροσβεστήρες σε δύσβατα σημεία της Στύψης

Πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου χωριού για ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας
Δέκα πυροσβεστήρες σε δύσβατα σημεία της Στύψης
ΧΩΡΙΑ

Επισκέψεις της κινητής μονάδας του Κέντρου Κοινότητας σε χωριά του Δήμου Μυτιλήνης

Δείτε εδώ το πρόγραμμα επισκέψεων από τις 20 ως τις 29 Ιανουαρίου
Επισκέψεις της κινητής μονάδας του Κέντρου Κοινότητας σε χωριά του Δήμου Μυτιλήνης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κυριακή με ισχυρούς βοριάδες στο ανατολικό Αιγαίο

Συστάσεις για ασφαλή πρόσδεση σκαφών και αποφυγή άσκοπης παραμονής στα λιμάνια από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης
Κυριακή με ισχυρούς βοριάδες στο ανατολικό Αιγαίο
ΧΩΡΙΑ

Με λαμπρότητα ο εορτασμός του Αγίου Αντωνίου στον Τρύγωνα

Διήμερο εκδηλώσεων για τον πολιούχο του χωριού με την παρουσία του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου και του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα
Με λαμπρότητα ο εορτασμός του Αγίου Αντωνίου στον Τρύγωνα
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κίνδυνος για οικονομία περιβάλλον και ιστορία

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Βόρειο Αιγαίο Αγλαΐα Κυρίτση ζητά ξεκάθαρη πολιτική στάση απέναντι στον σχεδιασμό του Υπερταμείου
Κίνδυνος για οικονομία περιβάλλον και ιστορία
ΧΩΡΙΑ

Παράνομη αλιεία χταποδιών στη Σκάλα Πολυχνίτου

Υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου από ερασιτέχνη αλιέα και κατάσχεση αλιευμάτων
Παράνομη αλιεία χταποδιών στη Σκάλα Πολυχνίτου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Πολυφωνική Χορωδία Μυτιλήνης πάει στον Πολιχνίτο

Ελεύθερη είσοδος σε μια μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι
Η Πολυφωνική Χορωδία Μυτιλήνης πάει στον Πολιχνίτο
ΧΩΡΙΑ

Παράταση για τις οφειλές πληγέντων από την θεομηνία του Νοεμβρίου

Αφορά φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις σε Καλλονή και Σκάλα Καλλονής που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Νοεμβρίου
Παράταση για τις οφειλές πληγέντων από την θεομηνία του Νοεμβρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ανοίγει η αυλαία του καρναβαλιού στη Μυτιλήνη

Παρέλαση στην προκυμαία παιχνίδια στην Πλατεία Σαπφούς και αποκριάτικα πάρτι σε όλη την πόλη. Κάλεσμα συμμετοχής σε συλλόγους και πολίτες
Ανοίγει η αυλαία του καρναβαλιού στη Μυτιλήνη