
Σοβαρές ζημιές προκάλεσε η σφοδρή νεροποντή την Τρίτη 11 Νοεμβρίου τα ξημερώματα, στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, με το αρχαίο γεφύρι της Κρεμαστής να δέχεται πλήγμα από την ορμή του νερού. Όπως φαίνεται και στις εικόνες, η πίεση του χειμάρρου ήταν τόσο δυνατή που παρέσυρε ένα κοντέινερ εργολάβου, το οποίο βρισκόταν σε έργο αρκετά χιλιόμετρα πιο πάνω, και το έριξε στο ποτάμι, προκαλώντας ζημιές στο ιστορικό μνημείο.
Στο σημείο βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χρυσόστομος Χατζηκυριαζής, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή. Όπως δήλωσε, το αριστερό τμήμα της γέφυρας έχει υποστεί μικρές φθορές, οι οποίες ωστόσο μπορούν να επισκευαστούν με τις κατάλληλες παρεμβάσεις ώστε να διασωθεί πλήρως το μνημείο. «Η ζημιά είναι περιορισμένη και αντιμετωπίσιμη, αρκεί να κινηθούμε άμεσα με τη συνεργασία των υπηρεσιών και της Εφορείας Αρχαιοτήτων», σημείωσε.
Πολύ πιο σοβαρές είναι οι ζημιές που υπέστη ένα σύγχρονο γεφύρι της περιοχής, το οποίο δεν άντεξε στην πίεση των ορμητικών νερών και υπέκυψε, παρασύροντας τμήματα του οδοστρώματος και υλικά από τα πρανή. Οι εικόνες δείχνουν ξεκάθαρα την έκταση της καταστροφής με το ποτάμι να έχει μετατραπεί σε ορμητικό ρεύμα, ξεριζώνοντας δέντρα και μεταφέροντας φερτά υλικά σε όλο το μήκος του.

Ο κ. Χατζηκυριαζής τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν σοβαρές παρεμβάσεις στην περιοχή του Τσικνιά, επισημαίνοντας πως «τα πλημμυρικά φαινόμενα επαναλαμβάνονται και οι ζημιές σε μνημεία, περιουσίες και επιχειρήσεις δεν μπορούν να συνεχίζονται». Αναγνώρισε ότι υπάρχουν περιορισμοί λόγω του καθεστώτος NATURA, αλλά υπογράμμισε πως πρέπει να βρεθεί ισορροπία μεταξύ προστασίας του περιβάλλοντος και ασφάλειας των ανθρώπων.

Η γέφυρα της Κρεμαστής, ένα από τα σημαντικότερα σωζόμενα πέτρινα γεφύρια της Λέσβου, στέκει αιώνες τώρα ως σύμβολο της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του νησιού. Οι πρόσφατες καταστροφές δείχνουν για ακόμη μια φορά πόσο ευάλωτα είναι τα μνημεία απέναντι στην ακραία καιρική βία, αλλά και την ανάγκη να ληφθούν μέτρα προστασίας πριν να είναι αργά.