× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Μια επέτειος που σφραγίζει την ελευθερία της Ελλάδας»

Στη σημασία της απελευθέρωσης της Μυτιλήνης και στον στρατηγικό ρόλο του νησιού στην ανεξαρτησία της χώρας αναφέρθηκαν οι επίσημοι που συμμετείχαν στην μεγάλη παρέλαση της 8ης Νοεμβρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/11/2025

«Μια επέτειος που σφραγίζει την ελευθερία της Ελλάδας»
' χρόνος ανάγνωσης

Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης για την 113η επέτειο της απελευθέρωσης της Μυτιλήνης, οι επίσημοι που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις έκαναν δηλώσεις που ανέδειξαν τη σημασία της ημέρας, τη σύνδεσή της με τη θρησκευτική γιορτή των Ταξιαρχών και το διαχρονικό μήνυμα της ελευθερίας, της ενότητας και της πίστης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε πως η Εκκλησία, οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, η εορτάζουσα Πολεμική Αεροπορία, οι τοπικές αρχές και ο λαός της Μυτιλήνης συνεορτάζουν σήμερα την απελευθέρωση της πόλης από τον οθωμανικό ζυγό, μαζί με τη Βουλή των Ελλήνων. «Δόξα, τιμή και σεβασμός σε εκείνους που αγωνίστηκαν και έπεσαν για την ελευθερία την οποία απολαμβάνουμε σήμερα. Χρόνια πολλά Μυτιλήνη, χρόνια πολλά Ελλάδα», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η ελευθερία είναι το ύψιστο αγαθό που οφείλουμε να διαφυλάττουμε με ενότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος του κόμματος ΝΙΚΗ Δημήτρης Νατσιός, που βρίσκεται στη Λέσβο, έκανε λόγο για μια ημέρα διπλής σημασίας, καθώς εορτάζονται τόσο οι Άγιοι Αρχάγγελοι, οι Ταξιάρχες – «η πνευματική φρουρά της Πατρίδας και προστάτες της Πολεμικής Αεροπορίας» – όσο και η απελευθέρωση του νησιού. «Τέτοια ημέρα το 1912, με θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, το ελληνικό ναυτικό απελευθέρωσε τη Μυτιλήνη, και το νησί θα παραμείνει πάντοτε ελεύθερο», ανέφερε, ευχόμενος «χρόνια πολλά στη Μυτιλήνη, στη Λέσβο και σε όλη τη Ρωμιοσύνη».

Ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μάνος Λογοθέτης στάθηκε στις εικόνες που άφησε η παρέλαση, τονίζοντας πως «οι νέοι και οι νέες της Μυτιλήνης, με το περήφανο και δυναμικό τους βήμα, έδωσαν το πιο αισιόδοξο μήνυμα για το αύριο». Υπογράμμισε ότι η ελευθερία «ποτέ δεν είναι δεδομένη» και χρειάζεται «πολύ μεγάλο αγώνα για να κατακτηθεί και ακόμα μεγαλύτερο για να διατηρηθεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας σημείωσε ότι η 8η Νοεμβρίου είναι «μια μέρα μνήμης και τιμής για τη Μυτιλήνη και όλη τη Λέσβο», θυμίζοντας ότι «τέτοια ημέρα το 1912 ο ελληνικός στόλος με τον Ναύαρχο Κουντουριώτη απελευθέρωσε την πόλη» και χαρακτήρισε τη 8η Νοεμβρίου «ημέρα-σταθμό που σφράγισε ανεξίτηλα την ιστορία του τόπου». Τόνισε ότι η επέτειος αυτή «μας θυμίζει το χρέος να συνεχίσουμε το όραμα των προγόνων μας, να λειτουργούμε ενωμένοι για μια Μυτιλήνη και μια Ελλάδα ελεύθερη και ισχυρή».

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου εξέφρασε συγκίνηση για τη φετινή παρέλαση και τη συμμετοχή της νεολαίας, χαρακτηρίζοντάς την «αντάξια της ιστορίας του νησιού». Αναφέρθηκε στην τιμητική παρουσία του Προέδρου της Βουλής, σημειώνοντας ότι «ο Νικήτας Κακλαμάνης έχει αποδείξει έμπρακτα την αγάπη και το ενδιαφέρον του για τη Λέσβο». Τόνισε, επίσης, ότι «οι Λέσβιοι, ως Αιολείς, στηρίζουν τον αξιακό τους κώδικα στο δίπτυχο πατριωτισμός και ορθοδοξία, που αποτελούν τα θεμέλια της ταυτότητάς μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Δουδωνής δήλωσε ότι «σήμερα γιορτάζουμε την ελευθερία της πατρίδας μας, ένα αγαθό ανεκτίμητο, που το γνωρίζουν καλά όσοι αρνήθηκαν τη ζωή τους για να το υπερασπιστούν». Ανέφερε ότι η ημέρα αυτή αποτελεί ευκαιρία «να τιμήσουμε όλους όσοι θυσιάστηκαν στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς και της απελευθέρωσης, για να μπορούμε σήμερα να ζούμε ελεύθεροι».

Τέλος, ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Παρασκευαΐδης χαρακτήρισε την παρέλαση «μεγαλειώδη εκδήλωση προς τιμήν των πεσόντων» και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. «Ο στρατός μας στάθηκε πάντα στο ύψος του και έδωσε λαμπρά παραδείγματα ανδρείας. Όταν είμαστε δυνατοί, τότε μπορούμε να επιβάλλουμε την ειρήνη», είπε, προσθέτοντας πως «το καθήκον μας είναι να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την ελευθερία που μας χάρισαν οι πρόγονοί μας».

Οι δηλώσεις των επισήμων έκλεισαν με κοινό μήνυμα τιμής, πίστης και ευγνωμοσύνης προς τους αγωνιστές του 1912 και με κάλεσμα για ενότητα και δύναμη απέναντι στις προκλήσεις του σήμερα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με έργα, λογοδοσία και σχέδιο πορεύεται ο Δήμος Μυτιλήνης

Η ομιλία Χριστόφα στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας έδωσε το στίγμα της δημοτικής πολιτικής
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με χιονοπτώσεις και έντονο κρύο

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία -Πού αναμένονται χιόνια
ΧΩΡΙΑ

Επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος προκαλούν προβλήματα υδροδότησης στο Πλωμάρι

Βλάβες σε αντλιοστάσια και γεωτρήσεις σε Μεγαλοχώρι, Παλαιοχώρι, Μελίντα και περιοχές του οικισμού
ΧΩΡΙΑ

Ζημιές στο οδόστρωμα της Εφταλούς

Υποχωρήσεις της ασφάλτου στον δρόμο προς Μόλυβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διατηρητέος ο διοικητής της 98 ΑΔΤΕ υποστράτηγος Νικόλαος Γκρέτσας

Ολοκληρώθηκαν οι κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή η οδός Ελευθερίου Βενιζέλου στο Πλωμάρι από τη Δευτέρα

Έναρξη εργασιών του ΔΕΔΔΗΕ στο πλακόστρωτο από τη Λέσχη Βενιαμίν έως το κατάστημα Παύλου Κουβαρά
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αεροπλάνο έφθασε έως τη Λέσβο και επέστρεψε στην Αθήνα

Νέα ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό επιφύλασσαν οι ισχυροί νοτιάδες που πνέουν στην περιοχή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τοποθέτηση της Κομνηνάκα για το νομοσχέδιο των Ενόπλων Δυνάμεων

Σφοδρή κριτική του ΚΚΕ για την εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους τις πιέσεις για σιωπή στα στρατόπεδα και τις διώξεις στρατιωτικών και φαντάρων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πολλά τα μποφόρ και την Κυριακή στο ανατολικό Αιγαίο

Συστάσεις από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης για ασφαλή πρόσδεση σκαφών και αποφυγή θαλάσσιων δραστηριοτήτων
ΧΩΡΙΑ

Ξεκίνησαν οι εργασίες για νέα παιδική χαρά στον Πλακάδο Γέρας

Το έργο του Δήμου Μυτιλήνης περιλαμβάνει και τις παιδικές χαρές σε Μεσαγρό και Σκόπελο
ΧΩΡΙΑ

Κίνδυνος στον δρόμο Πλωμαρίου‑Μεγαλοχωρίου από ανεπιτήρητα άλογα

Έχουν ειδοποιηθεί οι αρμόδιες αρχές αυξημένη προσοχή καλούνται να δείξουν οι οδηγοί
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παρεμβάσεις ουσίας στις σχολικές υποδομές του Δήμου Μυτιλήνης

Μετά το 9ο Δημοτικό και τον Χάλικα σειρά έχει το σχολικό συγκρότημα Αγίας Φωτεινής