
Με αφορμή την αυριανή επέτειο απελευθέρωσης της Μυτιλήνης από τον Ωθωμανικό ζυγό ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αύριο τιμούμε μια από τις ενδοξότερες σελίδες της ιστορίας του νησιού μας• την απελευθέρωση της Μυτιλήνης από τον Οθωμανικό ζυγό, στις 8 Νοεμβρίου 1912.
Η ημέρα αυτή αποτελεί σταθμό μνήμης, υπερηφάνειας και εθνικής ανάτασης. Είναι η ημέρα που οι Μυτιληνιοί, με τη δύναμη της ψυχής τους και τη στήριξη του ελληνικού στόλου, είδαν να κυματίζει ξανά η γαλανόλευκη στα κάστρα και τα λιμάνια του νησιού μας, ύστερα από αιώνες σκλαβιάς.
Τιμούμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν με ανδρεία και πίστη για την ελευθερία• όλους όσοι θυσιάστηκαν για να μπορούμε σήμερα να ζούμε σε μια πατρίδα ελεύθερη, δημοκρατική και ειρηνική.
Η ιστορική μνήμη μάς καθοδηγεί και μας εμπνέει. Μας υπενθυμίζει ότι η ενότητα, η αλληλεγγύη και η αγάπη για τον τόπο είναι οι αξίες που κρατούν ζωντανό το όραμα της προόδου και της ευημερίας για το Βόρειο Αιγαίο και ολόκληρη την Ελλάδα.
Ας πορευτούμε με σεβασμό στην ιστορία μας και με αποφασιστικότητα για ένα μέλλον αντάξιο των θυσιών και των αγώνων των προγόνων μας. Χρόνια πολλά στη Μυτιλήνη, χρόνια πολλά στη Λέσβο! Ζήτω η Ελευθερία!»