× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο πρώτος σοσιαλιστής και ο νεότερος δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/11/2025

Ο πρώτος σοσιαλιστής και ο νεότερος δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ
' χρόνος ανάγνωσης

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Ζόχραν Μαμντάνι εξελέγη ως ο 111ος δήμαρχος της Νέας Υόρκης , νικώντας τον πρώην κυβερνήτη Άντριου Κουόμο και τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Κέρτις Σλίβα, γράφοντας ιστορία ως ο πρώτος μουσουλμάνος, αριστερός και νεότερος δήμαρχος της πόλης, όλα «κόκκινα πανιά» για τον Τραμπ, που έκανε τα πάντα για να αποτρέψει τη νίκη του.


Ο 34χρονος «δημοκράτης σοσιαλιστής», όπως αυτοχαρακτηρίζεται, και πολιτειακός βουλευτής από το Κουίνς, εξασφάλισε τη νίκη με περισσότερο από 50% των ψήφων. Με καταμετρημένο περισσότερο από το 97% των ψήφων, ο Μαμντάνι έλαβε περισσότερες ψήφους - τουλάχιστον 1,03 εκατ. - από όλους τους άλλους υποψηφίους μαζί, συμπεριλαμβανομένων του Κουόμο και του Σλίβα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ο Μαμντάνι κέρδισε εξασφαλίζοντας σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα λίγο πάνω από το 50,4% των ψήφων. Επικράτησε του Κουόμο (41,6%), ο οποίος συμμετείχε ως ανεξάρτητος μετά την ήττα του στις προκριματικές εκλογές, και του Σλίβα (7,1%).

Το αποτέλεσμα υπογραμμίζει επίσης μια αναδιάταξη στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος στην πόλη. Η ισχυρή επίδοση του Κουόμο ως ανεξάρτητου ανέδειξε βαθύτερες εσωκομματικές εντάσεις, ενώ το ποσοστό των Ρεπουμπλικανών παρέμεινε περιθωριακό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτές σημειώνουν ότι η άνοδος του Μαμντάνι ενδέχεται να ενισχύσει αντίστοιχα κινήματα σε άλλες μεγάλες μητροπόλεις των ΗΠΑ και να εμπνεύσει αντίστοιχες καμπάνιες.


Η ιστορική νίκη του ανακοινώθηκε εν μέσω μιας σειράς νικών των Δημοκρατικών σε ολόκληρη τη χώρα, με την βουλευτή Αμπιγκέιλ Σπάνμπεργκερ να γίνεται η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης της Βιρτζίνια, τη Μίκι Σέριλ να υπερισχύει του υποστηριζόμενου από τον Τραμπ αντιπάλου της για την θέση του κυβερνήτη στο Νιου Τζέρσεϊ, αλλά και την Καλιφόρνια να ετοιμάζεται να ψηφίσει υπέρ της πρότασης του κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ για αναδιαμόρφωση των εκλογικών περιφερειών, η οποία θα αποφέρει πέντε νέες έδρες στο Κογκρέσο για τους Δημοκρατικούς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέιλησε πριν ανοίξουν οι κάλπες στη Νέα Υόρκη ότι αν εκλεγεί ο Μαμντάνι, ο ίδιος θα βάλει φρένο στη χρηματοδότηση της πόλης. «Θα είναι δύσκολο για μένα να δώσω πολλά χρήματα στη Νέα Υόρκη αν εκεί κυβερνά ένας κομμουνιστής και τα σπαταλά», έγραψε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μαμντάνι, γιος μεταναστών από τη Νότια Ασία, θεωρείται ένας από τους πιο αφοσιωμένους υπέρμαχους των εργαζομένων. Στο πλαίσιο της πολιτικής του ατζέντας, έχει προτείνει ριζοσπαστικά μέτρα, όπως η καθιέρωση δωρεάν μετακινήσεων με λεωφορεία, η καθολική παιδική φροντίδα και το πάγωμα των ενοικίων σε κατοικίες υπό ρύθμιση, χρηματοδοτούμενα μέσω αυξημένης φορολόγησης των πλουσιότερων στρωμάτων.

Η ομιλία - προειδοποίηση στον Τραμπ
Ιστορική μπορεί να χαρακτηριστεί και η ομιλία του Μαμντάνι τη βραδιά της νίκης του. Ο ίδιος απευθύνθηκε στον Τραμπ. Παρουσίασε τη «θαρραλέα νέα πορεία» του για τη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ και για το πώς θα νικήσει τις δυνάμεις της «ολιγαρχίας και του αυταρχισμού» που σάρωσαν τη χώρα.
«Σε αυτή τη στιγμή πολιτικού σκότους, η Νέα Υόρκη θα είναι το φως», είπε.

Αναγνωρίζοντας τις ανησυχίες του σχετικά με την ηλικία και την εμπειρία του, ο Μαμντάνι εξέφρασε μόνο αυτοπεποίθηση: «Όταν μπούμε στο δημαρχείο σε 58 ημέρες, οι προσδοκίες θα είναι υψηλές. Θα ανταποκριθούμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το μεγαλείο μας θα είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από αφηρημένο», είπε και εξήγησε: «Θα το νιώσει κάθε ένοικος με σταθερό ενοίκιο που ξυπνάει την πρώτη μέρα κάθε μήνα γνωρίζοντας ότι το ποσό που θα πληρώσει δεν θα εκτοξευθεί. Θα το νιώσει κάθε ηλικιωμένος που έχει την οικονομική δυνατότητα να μείνει στο σπίτι για το οποίο εργάστηκε και των οποίων τα εγγόνια ζουν κοντά».

«Θα το νιώσει η ανύπαντρη μητέρα που είναι ασφαλής στις μετακινήσεις της και της οποίας το λεωφορείο λειτουργεί σωστά. Και θα το νιώσει όταν οι Νεοϋορκέζοι ανοίγουν τις εφημερίδες τους το πρωί και διαβάζουν τίτλους επιτυχίας, όχι σκανδάλων. Πάνω απ' όλα, θα το νιώσει κάθε Νεοϋορκέζος όταν η πόλη που αγαπά επιτέλους του ανταποδώσει την αγάπη».

«Άλλωστε, αν κάποιος μπορεί να δείξει σε ένα έθνος που προδόθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ πώς να τον νικήσει, αυτή είναι η πόλη που τον γέννησε», είπε, στέλνοντας ένα μήνυμα στον πρόεδρο: «Ντόναλντ Τραμπ, επειδή ξέρω ότι παρακολουθείς, δυνάμωσε τον ήχο!».

Ο Μαμντάνι ορκίστηκε να κάνει τη Νέα Υόρκη έναν τόπο που καλωσορίζει και τιμά την ποικιλομορφία της.

«Εδώ πιστεύουμε ότι πρέπει να υπερασπιζόμαστε αυτούς που αγαπάμε, είτε είστε μετανάστης, είτε μέλος της τρανς κοινότητας, είτε μία από τις πολλές μαύρες γυναίκες που ο Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε από ομοσπονδιακή θέση, είτε ανύπαντρη μητέρα που περιμένει ακόμα να μειωθεί το κόστος των τροφίμων, είτε οποιοσδήποτε άλλος που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, ο αγώνας σας είναι και δικός μας», είπε.

Μιλώντας στο Μπρούκλιν, ο Μαμντάνι κήρυξε μια «νέα εποχή» πολιτικής αλλαγής.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον αφθώδη πυρετό

Μετά από πρόταση της Βάσως Χοχλάκα επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή Πορείας για τα Νησιά μας»
Έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον αφθώδη πυρετό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδικάζονται οι προσφυγές ενάντια στα ορυχεία αντιμονίου της Χίου

Η Συντονιστική Επιτροπή Δράσης και Ενημέρωσης καλεί σε συγκέντρωση την Τετάρτη 22 Απριλίου έξω από το ΣτΕ
Εκδικάζονται οι προσφυγές ενάντια στα ορυχεία αντιμονίου της Χίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμία αναφορά στη Λέσβο στο εβδομαδιαίο μήνυμα Μητσοτάκη

Έμφαση σε ΟΠΕΚΕΠΕ και επενδύσεις από την κυβέρνηση ενώ τα προβλήματα της περιφέρειας γενικότερα και της Λέσβου ειδικότερα μένουν χωρίς απαντήσεις
Καμία αναφορά στη Λέσβο στο εβδομαδιαίο μήνυμα Μητσοτάκη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Δήμαρχος Λήμνου πάει στη Νέα Υόρκη

Στόχος η προσέλκυση επενδύσεων από την ομογένεια
Η Δήμαρχος Λήμνου πάει στη Νέα Υόρκη
ΕΛΛΑΔΑ

Παραιτήθηκε ο Μακάριος Λαζαρίδης

Αναλυτικά η δήλωση παραίτησης του πρώην πλέον Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης
Παραιτήθηκε ο Μακάριος Λαζαρίδης
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν ανοίγει πλήρως τα Στενά του Ορμούζ για τα εμπορικά πλοία

Την είδηση έκανε γνωστή με ανάρτησή του ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί
Το Ιράν ανοίγει πλήρως τα Στενά του Ορμούζ για τα εμπορικά πλοία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δυνατοί βοριάδες έως 8 μποφόρ στο κεντρικό Αιγαίο

Συστάσεις για ασφαλή πρόσδεση σκαφών και αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων στη θάλασσα από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης
Δυνατοί βοριάδες έως 8 μποφόρ στο κεντρικό Αιγαίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στάση εργασίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου

Συμμετοχή του Συλλόγου Εργαζομένων στην κινητοποίηση για τα δίκαια αιτήματα των κτηνοτρόφων
Στάση εργασίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο πλευρό των κτηνοτρόφων το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Αιγαίου

Μήνυμα στήριξης εν μέσω κινητοποιήσεων στη Λέσβο
Στο πλευρό των κτηνοτρόφων το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σφοδρή επίθεση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την κατάσταση στη Λέσβο

Καταγγέλλει κυβέρνηση και Περιφέρεια για αδιέξοδο στον πρωτογενή τομέα και στηρίζει τις κινητοποιήσεις στο λιμάνι της Μυτιλήνης
Σφοδρή επίθεση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την κατάσταση στη Λέσβο
ΚΟΣΜΟΣ

Ο χρυσός σε καθοδική τροχιά με φόντο τη Μέση Ανατολή

Η άνοδος του δολαρίου και του πετρελαίου αλλάζει τις προβλέψεις για τη νομισματική πολιτική της Fed
Ο χρυσός σε καθοδική τροχιά με φόντο τη Μέση Ανατολή