× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η νέα της ποιητική συλλογή «Παντούμ», της Στέλλας Πετρίδου

Ένα ποιητικό ταξίδι στις αντιθέσεις της ανθρώπινης ψυχής μέσα από μια σπάνια φόρμα με πεντακοσίων ετών ιστορία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/10/2025

Η  νέα της ποιητική συλλογή «Παντούμ», της Στέλλας Πετρίδου
' χρόνος ανάγνωσης

Η Στέλλα Πετρίδου, γνωστή ποιήτρια και δημιουργός από τον Σκουτάρο Λέσβου, επανέρχεται με τη νέα της ποιητική συλλογή «Παντούμ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ (ISBN 978-618-5748-90-6). Το βιβλίο, σε καλαίσθητη έκδοση 50 σελίδων και διαστάσεων 17x24 εκ., περιλαμβάνει τριάντα εκτενή ποιήματα που ακολουθούν πιστά τη μορφολογία και τη μουσικότητα της εξωτικής ποιητικής φόρμας του παντούμ.

Η συγγραφέας επιχειρεί μια δημιουργική συνομιλία με το ίδιο το είδος, διατηρώντας τη δομή, τους κανόνες και την αυστηρή ομοιοκαταληξία του, μεταφέροντάς το όμως με ευαισθησία και δύναμη στο ελληνικό γλωσσικό και συναισθηματικό τοπίο. Κάθε ποίημα αποτελεί έναν καθρέφτη του ανθρώπου· εκείνου που πράττει αυθόρμητα και συχνά εγωιστικά, άλλοτε από αγνότητα ψυχής κι άλλοτε ως θύμα της πολύπλοκης λογικής του. Με φως και σκοτάδι, χαρά και πόνο, αισιοδοξία και απαισιοδοξία, η συλλογή υφαίνει ένα πολυεπίπεδο ταξίδι αυτογνωσίας και ανθρωπιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το παντούμ ή «παντούν» είναι μια παραδοσιακή ποιητική μορφή που γεννήθηκε στη Μαλαισία και έχει ιστορία άνω των πεντακοσίων ετών. Χαρακτηρίζεται από τετράστιχες στροφές όπου ο δεύτερος και ο τέταρτος στίχος κάθε στροφής επαναλαμβάνονται ως πρώτος και τρίτος της επόμενης, δημιουργώντας έναν ρυθμικό κυματισμό νοημάτων και ήχων. Ο τελευταίος στίχος της συλλογής συναντά ξανά τον πρώτο, σχηματίζοντας έναν ποιητικό κύκλο χωρίς τέλος. Στην παράδοση, τα παντούμ είχαν ερωτικό ή γνωμικό περιεχόμενο, λειτουργώντας ως στοχασμοί πάνω στην ανθρώπινη μοίρα και τα πάθη της ψυχής.

Η Στέλλα Πετρίδου αξιοποιεί με συνέπεια αυτή τη σπάνια μορφή, αποδεικνύοντας πως η κλασική φόρμα μπορεί να αποκτήσει σύγχρονη δυναμική όταν υπηρετείται με ουσία και ευαισθησία. Ενδεικτικά, το ποίημα «Προσδοκίες» που περιλαμβάνεται στη συλλογή, καθρεφτίζει τον αγώνα του ανθρώπου ανάμεσα στην αθωότητα, την ελπίδα και τον φόβο, αποτυπώνοντας με ρυθμική ακρίβεια το αιώνιο δίπολο του καλού και του κακού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δημιουργός, αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος και μητέρα τριών παιδιών, είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων (Φ.Π.Ψ.) και της σχολής Δ.Υ.Λ.Σ. Παράλληλα με την υπηρεσιακή της ιδιότητα, έχει αναπτύξει έντονη λογοτεχνική και καλλιτεχνική δράση. Έχει εκδώσει δεκατρείς ποιητικές συλλογές, ένα έμμετρο παραμύθι και δύο μυθιστορήματα, ενώ έχει κυκλοφορήσει πέντε μουσικά άλμπουμ και τρία cd singles. Δημιουργίες της έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες, περιοδικά και μουσικά έργα άλλων καλλιτεχνών, αποσπώντας διακρίσεις σε λογοτεχνικούς και καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς.

Είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Αιγαίου, δημιουργός και αρχισυντάκτρια του ηλεκτρονικού καλλιτεχνικού περιοδικού Texnes OnLine (texnesonline.gr), ενώ διατηρεί και το προσωπικό της ιστολόγιο «Λυρίδες» (lyrides.blogspot.com).

Η συλλογή «Παντούμ» αποτελεί μια γέφυρα ανάμεσα στην παγκόσμια ποιητική παράδοση και τη σύγχρονη ελληνική ευαισθησία. Ένα έργο που αναδεικνύει τη δύναμη της επανάληψης, τη μελωδία της γλώσσας και την αέναη πάλη του ανθρώπου με τον εαυτό του.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ
Ζωοδόχου Πηγής 8-10, Αθήνα | Τηλ. 210 3807206 | www.metronomos.gr | metro-no@otenet.gr

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΙΒΛΙΟ

Παρουσιάζεται στη Μυτιλήνη το νέο βιβλίο του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους

Μια λυρική ιστορία για τον ανεκπλήρωτο έρωτα στο επίκεντρο της εκδήλωσης στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Μέχρι τη θάλασσα»: Ιστορίες αποκατάστασης, ελπίδας και αγώνα στη Λέσβο

Διήμερο προβολών και συζητήσεων με πρωταγωνιστές, θεραπευτές και τον δημιουργό του ντοκιμαντέρ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια μουσικοποιητική πτήση στο Θεατράκι των Αστέγων

«Αποδημητικές Ιστορίες» την Κυριακή 23 Νοεμβρίου
ΘΕΑΤΡΟ

Συνεργασία πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης με το Εθνικό θέατρο

Η αντιδήμαρχος Εριφύλη Χιωτέλλη συναντήθηκε με την καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Αργυρώ Χιώτη στο πλαίσιο προσπάθειας να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας με σημαντικούς φορείς πολιτισμού
ΜΟΥΣΙΚΗ

Τραγουδάμε για την Παλαιστίνη στη Μυτιλήνη

Μια μουσική βραδιά αλληλεγγύης από τους Κοινούς Θνητούς και τη χορωδία Cantalalούν
ΘΕΑΤΡΟ

Η Νάσια Δαφιώτη στο Φεστιβάλ Παραμυθιού της Λεμεσού

Η Λέσβια αφηγήτρια παρουσίασε δύο προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στη διοργάνωση που συγκέντρωσε δημιουργούς από Ελλάδα, Κύπρο και το εξωτερικό
ΒΙΒΛΙΟ

Αφιέρωμα στον Διονύση Σαββόπουλο από το βιβλιοπωλείο Φωτίου

Την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ στο χώρο του βιβλιοπλωείου στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Ο κύκλος του χρόνου και των εποχών»

Μια βραδιά τέχνης, κινηματογράφου και γεύσης στο Μουσείο Στρατή Ελευθεριάδη – Tériade
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η Λέσβος γίνεται σκηνικό για το νέο ντοκιμαντέρ της Μιμής Ντενίση

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης την υποδέχεται με ενθουσιασμό καθώς ξεκινά από το νησί η μεγάλη προσπάθεια για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΙΒΛΙΟ

«Homo Virtualis»: όταν ο καλύτερος μας φίλος γίνεται το κινητό μας

Ο πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας, Μάνος Σαββάκης για την ψηφιακή καθημερινότητα, τα παιδιά και τον μύθο της ουδέτερης τεχνολογίας
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το πρόγραμμα της επιστημονική εκδήλωση για τον Σπύρο Παπαλουκά

Θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από το Αναγνωστήριο Αγιάσου και την ΟΛΣΑ με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνια από το εικαστικό οδοιπορικό του ζωγράφου στη Λέσβο
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η Λεσβιακή ύπαιθρος μέσα από τον φακό του Βασίλη Λουλέ

Κινηματογραφικό εργαστήρι στο Παλαιοχώρι 6 και 7 Δεκεμβρίου 2025