Με αφορμή τον Οκτώβριο, μήνα αφιερωμένο στην πρόληψη και ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου διοργανώνει την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2025, στις 10:30 το πρωί, περίπατο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Η δράση ξεκινά από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και θα καταλήξει στα Τσαμάκια, με τη συμμετοχή πλήθους τοπικών συλλόγων και φορέων.
Η πρόεδρος του Συλλόγου, Ρηνούλα Σωτηρχέλλη, μιλώντας για την πρωτοβουλία, τόνισε ότι πρόκειται για την πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που διοργανώνεται ο περίπατος:
«Κάθε χρόνο έρχονται και περισσότεροι άνθρωποι, μας στηρίζουν φορείς και τοπικοί σύλλογοι. Τους θέλουμε όλους δίπλα μας γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να διαδώσουμε στήριξη και ενδυνάμωση σε όσους παλεύουν τώρα, αλλά και σε όσους έχουν νικήσει τον καρκίνο. Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι ο καρκίνος δεν είναι ταμπού και ότι υπάρχει ζωή μετά τον καρκίνο».
Στήριξη στους ασθενείς και τις οικογένειες
Η κα Σωτηρχέλλη περιέγραψε τις δράσεις του Συλλόγου, ο οποίος προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη, φιλοξενία σε διαμερίσματα για θεραπείες σε Αθήνα και Μυτιλήνη, αλλά και οικονομική βοήθεια σε ασθενείς που το έχουν ανάγκη. «Δυστυχώς, ο καρκίνος έχει αυξηθεί πολύ και σε μικρές ηλικίες. Προσπαθούμε να είμαστε κοντά στον κόσμο, με όσα μέσα διαθέτουμε», σημείωσε, υπογραμμίζοντας παράλληλα την άριστη δουλειά που γίνεται στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.
Το μήνυμα της πρόληψης
Η πρόεδρος του Συλλόγου στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία των προληπτικών εξετάσεων:
«Όλοι πρέπει να προγραμματίζουμε μαστογραφίες, τεστ ΠΑΠ, υπερήχους, κολονοσκόπηση ή εξετάσεις για τον προστάτη. Αν η διάγνωση γίνει έγκαιρα, τα περισσότερα περιστατικά είναι ιάσιμα. Η πρόληψη είναι το σημαντικότερο μήνυμα του περιπάτου».
Ενάντια στον στιγματισμό
Η κα Σωτηρχέλλη δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πρόβλημα του στιγματισμού:
«Ακόμα και σήμερα, το 2025, υπάρχουν άνθρωποι που διστάζουν να συμμετάσχουν σε τέτοιες δράσεις φοβούμενοι το στίγμα. Όμως όταν περπατάμε όλοι μαζί, δείχνουμε τη δύναμη, την αισιοδοξία και την ελπίδα που υπάρχει για τη ζωή μετά τον καρκίνο».
Το πάγιο αίτημα
Όπως κάθε χρόνο, ο περίπατος είναι και αφορμή για να επαναληφθεί το πάγιο αίτημα του Συλλόγου, τη δημιουργία δημόσιου ακτινοθεραπευτικού κέντρου στη Μυτιλήνη.
«Οι ασθενείς που χρειάζονται ακτινοθεραπείες αναγκάζονται να μετακινηθούν στην Αθήνα για πολλές εβδομάδες, με τεράστιο οικονομικό και ψυχολογικό κόστος για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Παρά τις υποσχέσεις, ακόμη δεν έχει γίνει πράξη. Ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης είχε δεσμευτεί ότι θα στηρίξει το αίτημα. Εμείς συνεχίζουμε να πιέζουμε, γιατί η Λέσβος χρειάζεται και δικαιούται ένα σύγχρονο θεραπευτικό δημόσιο κέντρο», υπογράμμισε.
«Υπάρχει ζωή μετά τον καρκίνο»
Η πρόεδρος του Συλλόγου έκλεισε με το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης:
«Ο περίπατος είναι μια συμβολική πορεία για να δώσουμε δύναμη, αισιοδοξία και ελπίδα. Να θυμόμαστε όσους χάθηκαν, να στηρίζουμε όσους παλεύουν και να τιμούμε όσους νίκησαν. Και πάνω απ’ όλα να θυμόμαστε: υπάρχει ζωή μετά τον καρκίνο».