× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ξεκίνησε η δίκη για τη ρατσιστική «Κρυπτεία»

Η οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για τον βανδαλισμό του μνημείου στη μνήμη των ναυαγών προσφύγων

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 25/6/2020

Ξεκίνησε η δίκη για τη ρατσιστική «Κρυπτεία»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Ξεκίνησε την Τετάρτη και συνεχίζεται την Παρασκευή στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η δίκη σχετικά με την οργάνωση «Κρυπτεία», η οποία είχε αναλάβει την ευθύνη του βανδαλισμού του μνημείου στη Θερμή, το οποίο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγια.

Εκτός από τον βανδαλισμό, μεταξύ άλλων η ρατσιστική οργάνωση δικάζεται για την επίθεση στα γραφεία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (σ.σ. οργάνωση που παρέχει νομική στήριξη), αλλά και για την επίθεση στο σπίτι του 11χρονου Αφγανού προσφυγόπουλου, που είχε κληρωθεί σημαιοφόρος στο σχολείο του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας έχει καταγράψει κατά τα έτη 2017 - 2018 περιστατικά επιθέσεων από την εν λόγω οργάνωση κατά φορέων της κοινωνίας των πολιτών που είναι μέλη του Δικτύου (εμπρησμός, απειλές, εξύβριση) καθώς και τον βανδαλισμό στη Θερμή.

Τα περισσότερα από τα ανωτέρω περιστατικά συμπεριλαμβάνονται στο κατηγορητήριο ενώ στο σχετικό βούλευμα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η απόπειρα εμπρησμού από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, και συγκεκριμένα κατά της Κοινότητα Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων, ηθική αυτουργία για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατ’ εξακολούθηση και αντίστοιχα βαριά σωματική βλάβη, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, απειλή κατ’ εξακολούθηση καθώς και δημόσια υποκίνηση σε βία και μίσος κατ’ εξακολούθηση. Με βάση το βούλευμα, στις ανωτέρω αξιόποινες πράξεις αναγνωρίζεται το ρατσιστικό κίνητρο. Οι Οργανώσεις και μέλη του Δικτύου, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και HIAS, μέλη του Δικτύου, έχουν αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση θυμάτων της  υπόθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανάληψη της ευθύνης

Τον Σεπτέμβριο του 2018, η «Κρυπτεία» ανέλαβε τηλεφωνικά την ευθύνη μιλώντας στη συντάκτρια, τότε εργαζόμενη τοπικής εφημερίδας, όταν άγνωστος δήλωσε ότι «η “Εθνικιστική Οργάνωσις” Κρυπτεία, και συγκεκριμένα η Ενωμοτία Μυτιλήνης της Κρυπτείας αναλαμβάνει την ευθύνη για το γκρέμισμα του μνημείου στη Θερμή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η οργάνωση «Welcome 2 Europe» έφτιαξε το μνημείο στη Θερμή το 2013 στη μνήμη του πολύνεκρου ναυαγίου του Δεκεμβρίου του 2012. Ήταν η εποχή που το νησί μας βίωσε το πρώτο από τα σοκ που θα επακολουθούσαν. Θυμόμαστε ακόμα να τρέχουμε οι δημοσιογράφοι στις ακτές και να βλέπουμε σορούς σε μαύρες πλαστικές σακούλες. Η εκπρόσωπος της οργάνωσης Μαρίλη Στρουξ, είχε δηλώσει γι’ αυτή την ντροπή: «Με τη μαύρη μπογιά, απλώς επέστρεψαν την μπογιά πάνω τους, και στις μαύρες ψυχές τους». Γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο τόπο για το μνημείο; Για να τιμήσουν τους ψαράδες που αθόρυβα όλο το διάστημα διέσωσαν πρόσφυγες.

Οι ψαράδες είχαν αναφέρει ότι στο χωριό λειτουργούσε ο πρώτος πυρήνας της εγκληματικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής: «Θυμόμαστε ακόμα τον παγωμένο χειμώνα στα τέλη του 2012. Βοηθούσαμε να βγάλουμε τις σορούς από τα βράχια. Μόνο όταν έχει ζήσει κανείς κάτι τέτοιο μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει. Ζήσαμε και ζούμε ακόμα ιστορία που δεν πρέπει να την ξεχάσουμε. Θλιβόμαστε για τη βαρβαρότητα που επέδειξαν στο μνημείο»

Το τελευταίο μνημόσυνο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 25 Οκτωβρίου 2017, πενήντα περίπου άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στον κόλπο της Θερμής σε μια τελετή μνήμης για τους θανάτους στα σύνορα της Ευρώπης. Αναμεσά τους βρέθηκαν οι επιζήσασες του ναυαγίου της 23 Απριλίου 2017 στα βόρεια του νησιού, αλλά και οι άνθρωποι που τους έσωσαν τη ζωή. Η τελετή αυτή μνήμης πραγματοποιείται κάθε χρόνο, από τον Οκτώβριο του 2013 και οργανώνεται από το δίκτυο Welcome to Europe. «Από το 2013, όταν ξεκινήσαμε αυτή τη τελετή μνήμης, κάθε χρόνο συγκεντρωνόμαστε εδώ και ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας ότι δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε μέχρις ότου σταματήσουν οι θάνατοι. Και το κάναμε σε αυτό το σημείο, δίπλα στους ψαράδες, για να τους ευχαριστήσουμε που αθόρυβα σώζουν τόσο κόσμο, καθημερινά. Τόσα χρόνια το σέβονταν όλοι.», πρόσθεσε η κ. Στρουξ.

Η τελετή έγινε ξανά στις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

Ονόματα και ιστορίες

Όσα τα ονόματα των πνιγμένων στο μνημείο που βεβηλώθηκε, τόσες και οι τραγικές ιστορίες τους που μας διηγήθηκε η κ. Στρουξ. Ένας 12χρονος από τη Συρία ζούσε στην Αθήνα. Επέστρεψε στη χώρα του για να παραβρεθεί σε κηδεία συγγενούς του. Όμως δεν μπορούσε να επιστρέψει νόμιμα και πνίγηκε στην προσπάθειά του να φτάσει στη Λέσβο. 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Μυτιλήνη στο επίκεντρο της κυβερνοασφάλειας και της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ολοκληρώθηκαν τα διεθνή θερινά σχολεία IPICS 2026 και AICYBERSEC2026 του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τη συμμετοχή 29 πανεπιστημιακών και ερευνητών
Η Μυτιλήνη στο επίκεντρο της κυβερνοασφάλειας και της Τεχνητής Νοημοσύνης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το «Ν» ταξιδεύει στη Χίο για την έκθεση DEO και τη συζήτηση για την Αγία Μαρκέλλα

Στο ιστορικό σχολείο της Βολισσού φιλοξενείται η έκθεση «Γράμμα σ’ έναν Ισχνό Πατέρα»
Το «Ν» ταξιδεύει στη Χίο για την έκθεση DEO και τη συζήτηση για την Αγία Μαρκέλλα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Αλμπέρ Καμύ «επέστρεψε» στο Σίγρι

Μια ξεχωριστή βραδιά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ανέδειξε τη βαθιά σχέση του νομπελίστα συγγραφέα με τη Λέσβο, την Ελλάδα και το μεσογειακό φως
Ο Αλμπέρ Καμύ «επέστρεψε» στο Σίγρι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Στη φύση μαθαίνουν, συνεργάζονται και δημιουργούν

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι θερινές κατασκηνώσεις των Προσκόπων Λέσβου και τον Σεπτέμβριο ξεκινούν οι εγγραφές νέων μελών
Στη φύση μαθαίνουν, συνεργάζονται και δημιουργούν
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εκπαίδευση με επίκεντρο την ψυχική υγεία των παιδιών στη Μυτιλήνη

Τρεις δράσεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με τη συμμετοχή 41 Εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας
Εκπαίδευση με επίκεντρο την ψυχική υγεία των παιδιών στη Μυτιλήνη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Ροταριανός Όμιλος Μυτιλήνης στο πλευρό των πολύτεκνων οικογενειών

Προσφορά βρεφικών ειδών στον Σύλλογο Πολυτέκνων Νομού Λέσβου για τη στήριξη οικογενειών που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση
Ο Ροταριανός Όμιλος Μυτιλήνης στο πλευρό των πολύτεκνων οικογενειών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αντίστροφη μέτρηση για τις Βάσεις 2026

Στις 11 το πρωί της Πέμπτης ανοίγει η πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας – Τα αποτελέσματα θα αποσταλούν και με SMS
Αντίστροφη μέτρηση για τις Βάσεις 2026
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μεταπτυχιακές σπουδές για την πλανητική περιβαλλοντική αλλαγή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ανοιχτές οι αιτήσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027 – Μικτή φοίτηση, τρεις κατευθύνσεις και υποτροφίες για τους φοιτητές με τις υψηλότερες επιδόσεις
Μεταπτυχιακές σπουδές για την πλανητική περιβαλλοντική αλλαγή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ένα μαγευτικό ταξίδι στα αστέρια από την Πέτρα

Παιδιά, γονείς και επισκέπτες παρατήρησαν τον νυχτερινό ουρανό μέσα από τηλεσκόπιο, σε μια ξεχωριστή καλοκαιρινή εκδήλωση
Ένα μαγευτικό ταξίδι στα αστέρια από την Πέτρα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Τα Παιδία Παίζει…» στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης

Ένα απόγευμα με παραδοσιακά παιχνίδια, τραγούδια και κεράσματα, μακριά από οθόνες και ηλεκτρονικές συσκευές
«Τα Παιδία Παίζει…» στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια συναυλία στους ρυθμούς του γυναικείου πνεύματος

Κέρδισε τις καρδιές των ακροατών στο Κάστρο Μυτιλήνης, με αποτέλεσμα να μην θέλουν να φύγουν
Μια συναυλία στους ρυθμούς του γυναικείου πνεύματος
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα δυναμική αρχή για το TEDx University of the Aegean στη Μυτιλήνη

Με μεγάλη συμμετοχή φοιτητών ολοκληρώθηκε το Open Day Εθελοντών στον λόφο του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Νέα δυναμική αρχή για το TEDx University of the Aegean στη Μυτιλήνη