× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εξονυχιστικός έλεγχος ΜΚΟ με έδρα της Μυτιλήνη

«Καταδρομική» επιχείρηση πολυμελούς κλιμακίου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ και του του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/6/2020

Εξονυχιστικός έλεγχος ΜΚΟ με έδρα της Μυτιλήνη

Με ανακοίνωση στα Μέσα Ενημέρωσης που υπογράφει π Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης γίνεται γνωστή η πραγματοποίηση ελέγχου σε μη Κυβερνητικη Οργάνωση (ΜΚΟ) στη Λέσβο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση την περασμένη Παρασκευή 12 Ιουνίου, κλιμάκιο αποτελούμενο από Επιθεωρητές - Ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και Αστυνομικούς της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνιλής Αστυνομίας και Επιθεωρητών του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας διενήργησαν έλεγχο σε ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στη Λέσβο και περιλαμβάνει γραφείο διοίκησης, κέντρο υποστήριξης, δομή φιλοξενίας ευάλωτων προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων καθώς και χώρο που φαίνεται να παρέχονται υπηρεσίες υγείας.

Συγκεκριμένα διενήργησαν επιτόπιο έλεγχο στην έδρα της ΜΚΟ και στο Κέντρο Υποστήριξης στο οποίο κατασκευάζονται είδη τα οποία διατίθεται προς πώληση, κυρίως μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος και παράλληλα οργανώνονται εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Στη δομή φιλοξενίας, που λειτουργεί σε χώρο κυριότητας του δημοσίου, όπου φέρεται να φιλοξενούνται «ευάλωτοι» πρόσφυγες δυναμικότητας 100-120 ατόμων και ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Σε πρώην ιδιωτικό Ιατρικό Κέντρο, το οποίο μισθώνει και λειτουργεί περιστασιακά η ΜΚΟ και κατά την επιτόπια αυτοψία από τους Επιθεωρητές Ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, δεν ήταν σε λειτουργία. Ως εκ τούτου στο σημείο κλήθηκε προσωπικό του φορέα το οποίο επέτρεψε την είσοδο και την διενέργεια έλεγχου στις εγκαταστάσεις.

Αντικείμενα ελέγχου και πρώτα ευρήματα

Αντικείμενα ελέγχου σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ήταν τα παρακάτω:

Στην έδρα της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, ελήφθησαν στοιχεία (σε έντυπη και ψηφιακή μορφή) σχετικά με συμβάσεις εργαζομένων, μισθωτήρια, καταστάσεις εσόδων-εξόδων 2018 - 2020, λίστα δωρητών, παραστατικά πωλήσεων, σύμβαση για το Κέντρο Επείγουσας Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και στοιχεία χρηματικών ροών.

Στο Κέντρο Υποστήριξης: βρέθηκαν δυο απασχολούμενοι και ελέγχθηκαν οι όροι αδειοδότησης και λειτουργίας του Κέντρου και του καταστήματος που λειτουργεί σε χώρο αυτού.

Στην ανοικτή δομή:

Σύμφωνα με τα συλλεχθέντα στοιχεία στη δομή φιλοξενούνται -76 πρόσφυγες (που προέρχονται από το ΚΥΤ της Μόριας) και -25-ασυνόδευτα ανήλικα τα οποία παραπέμπονταιμε εισαγγελική διάταξη.

Διενεργήθηκε αυτοψία και λήφθηκε φωτογραφικό υλικό, έγινε έλεγχος για παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας και την τήρηση των κανονισμών δημόσιας υγιεινής, καθώς και των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης του κορονοϊού. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν ελλείψεις σχετικά με την τήρηση των καθορισμένων συνθηκών υγιεινής (π.χ. ύπαρξη επιφανειακών λυμάτων), επάρκεια εγκαταστάσεων αποχωρητηρίων και λουτρών κ.α.

Παρελήφθησαν στοιχεία επαλήθευσης της ταυτότητας των φιλοξενούμενων ενηλίκων και ανηλίκων προσφύγων, πίνακας προσωπικού, καταστάσεις εθελοντών με συμφωνητικά συνεργασίας και εξετάστηκαν δυο κοινωνικοί λειτουργοί.

«Τα μέλη του μικτού κλιμακίου ελέγχου καταλήγει η ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας θα προχωρήσουν άμεσα στην αξιολόγηση και επεξεργασία του συγκεντρωθέντος υλικού, σύμφωνα με την προκαθορισμένη ελεγκτική μεθοδολογία, πραγματοποιώντας εξόρυξη δεδομένων και διασταυρωτικές επαληθεύσεις με το σύνολο των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του ο δημόσιος ελεγκτικός μηχανισμός».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ποια σχολεία δεν θα λειτουργήσουν στη Δυτική Λέσβο την Πέμπτη

Λόγω κακοκαιρίας και χιονοπτώσεων
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Μέχρι τον Σεπτέμβριο η νέα ανοιχτή δομή στη Λέσβο»

Η παρουσίαση της κ. Γκμίντερ για το προσφυγικό ζήτημα των νησιών χωρίς τη συμφωνία περί «αντισταθμιστικών» έργων 18 εκατομμυρίων ευρώ με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Λαβράκι Λιμενικού με 3 κιλά χασίς

Συνελήφθησαν δύο Έλληνες 60 και 51 ετών κατά την άφιξη του πλοίου χθες το πρωί
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Όχι στη δημιουργία νέας δομής στα νησιά μας»

Κοινή ανακοίνωση, Συντονιστικών Επιτροπών Λουτροπόλεως Θερμής και αυτοδιοικητικών και κατοίκων της Χίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ένας Μυτιληνιός... στο Διάστημα!

Ο 25χρονος Ηλίας Ψυρούκης επιλέχθηκε από το περιοδικό National Geographic, με 23 ακόμα νέους επιστήμονες από όλο τον κόσμο ως ένας «νέος εξερευνητής του κόσμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Προτεραιότητά μας είναι τα παιδιά, όχι οι βαθμοί!»

Για την ένταξη της μαθητικής κοινότητας στις τάξεις έναντι των βαθμολογιών μίλησε στο «Ν» η εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Έφη Γκίκα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εξέλιξη προγραμμάτων Erasmus+ και eTwinning

Συνεχίζει τις δραστηριότητες το Γυμνάσιο Αγιάσου παρά τις δυσμενείς συνθήκες που έχουν ανακύψει λόγω της πανδημίας
ΥΓΕΙΑ

Δύο θετικά κρούσματα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο

Ανοιχτή παραμένει η σχολική μονάδα αφού σύμφωνα με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τα δύο παιδιά δεν είχαν πάει σχολείο τις τελευταίες 48 ώρες
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εδραιώνεται η συνεργασία Δυτικής Λέσβου – Πανεπιστημίου Αιγαίου

Το πρώτο παράρτημα του μνημονίου συνεργασίας υπέγραψαν χθες Δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος και η Πρυτάνισσα Χρυσή Βιτσιλάκη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση Μουτζούρη με Επιτροπή Αγώνα κατά του νέου ΚΥΤ

Συντονίζουν δράσεις και ενέργειες αντίδρασης το επόμενο διάστημα. Συνεργασία και με φορείς της Χίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης

«Κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα και νερό»
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Νέα όργανα διοίκησης στους Προσκόπους της Λέσβου

Νέος Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων ο Στρατής Μπαλάσκας