Ένα καλοκαίρι με μέτρια κίνηση, και με σαφείς ενδείξεις ότι η εστίαση στη Μυτιλήνη και γενικότερα στη Λέσβο αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, περιέγραψαν μιλώντας στο «Ν» 99 fm ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης «Ασπίδα» Φώτης Κουλουμαριέτος και ο γραμματέας του συλλόγου Κώστας Αναγνωστόπουλος. Οι δύο επιχειρηματίες αναφέρθηκαν τόσο στην καλοκαιρινή σεζόν όσο και στα προβλήματα που φέρνει η καθημερινότητα στον κλάδο από την έλλειψη προσωπικού έως την ενεργειακή κρίση και τις τιμές.
Καλοκαίρι με κόσμο, αλλά και με κενά
Ο Κώστας Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι η φετινή σεζόν είχε κόσμο και θετική εικόνα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με το 2019, που αποτελεί πλέον «μια χρονιά-σταθμό που δεν πιάνεται ξανά». Όπως είπε, τα έσοδα και τα κέρδη θυμίζουν περισσότερο το 2017. «Δεν πρέπει να είμαστε απαισιόδοξοι, αλλά να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες μας και να κοιτάμε τον πελάτη στα μάτια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Φώτης Κουλουμαριέτος επισήμανε ότι η κίνηση από τους Έλληνες τουρίστες ήταν περιορισμένη χρονικά, με πολλούς να παραμένουν στο νησί μόνο για λίγες ημέρες αντί για εβδομάδες, ενώ η σεζόν άργησε να ξεκινήσει. «Ουσιαστικά πήραμε μπρος μετά τις 20 Ιουλίου και χάθηκε πολύτιμος χρόνος», είπε, προσθέτοντας ότι ο Σεπτέμβριος έδειξε απότομη πτώση της κίνησης, σε αντίθεση με πέρυσι που ο κόσμος έβγαινε μέχρι και τον Νοέμβριο.
Το MyStreet και οι προκλήσεις
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε και για την πλατφόρμα MyStreet, που καταγράφει τις άδειες και τα όρια των τραπεζοκαθισμάτων. Ο Φώτης Κουλουμαριέτος σημείωσε ότι αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο διαφάνειας και προστασίας της νομιμότητας, ωστόσο χρειάζεται καλή διάθεση και συνεργασία με τον Δήμο ώστε να μην καταλήξει τιμωρητικό μέτρο. «Δεν μπορεί ένα μικρό μαγαζί 25 τ.μ. να εκμεταλλεύεται μια πλατεία 300 τ.μ. χωρίς να πληρώνει», τόνισε, αναγνωρίζοντας όμως ότι υπάρχουν δυσκολίες σε περιοχές με στενούς δρόμους όπως η Αγιάσος.
Ο Κώστας Αναγνωστόπουλος συμφώνησε, προσθέτοντας ότι η πλατφόρμα μπορεί να βάλει όρια στην αυθαιρεσία, ειδικά σε περιόδους τουριστικής αιχμής, αρκεί να εφαρμοστεί σωστά και όχι να χρησιμοποιείται για ανώνυμες καταγγελίες που δημιουργούν τριβές στον κλάδο.
Το μεγάλο πρόβλημα του καλοκαιριού είναι οι εργαζόμενοι
Η έλλειψη προσωπικού παραμένει «αγκάθι» για την εστίαση. Όπως τόνισαν και οι δύο, πολλοί νέοι προτιμούν να εργαστούν σε τουριστικούς προορισμούς όπως η Σαντορίνη ή η Μύκονος όπου οι απολαβές είναι υψηλότερες. «Δεν είχαμε φέτος εκπαιδευμένο προσωπικό. Χρειάζονται σχολές τουριστικών επαγγελμάτων στη Λέσβο για να καλύψουμε τις ανάγκες», υπογράμμισε ο Κουλουμαριέτος. Ο Αναγνωστόπουλος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει «δεξαμενή» εξειδικευμένων εργαζομένων, γεγονός που δυσκολεύει την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων, ειδικά με τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται.
Φθηνό και ποιοτικό φαγητό στη Λέσβο
Ένα ακόμη θέμα που απασχολεί είναι οι τιμές. Παρά τις αυξήσεις στο κόστος πρώτων υλών, ενέργειας και ενοικίων, οι εκπρόσωποι του συλλόγου επιμένουν ότι η πλειοψηφία των καταστημάτων στη Λέσβο κράτησε τις τιμές στα περσινά επίπεδα. «Υπήρξαν ελάχιστα περιστατικά υπερβολικών χρεώσεων και αυτά μεμονωμένα», δήλωσε ο πρόεδρος. Σύμφωνα με τον Κώστα Αναγνωστόπουλο, παρά τις αυξήσεις, το φαγητό στη Μυτιλήνη παραμένει ποιοτικό και φθηνότερο σε σχέση με άλλους τουριστικούς προορισμούς αλλά και με τα απέναντι παράλια.
Έρχεται δύσκολος χειμώνας
Όσο για τον χειμώνα που έρχεται, οι δύο επιχειρηματίες εμφανίστηκαν ιδιαίτερα προβληματισμένοι. Ο κ. Κουλουμαριέτος μίλησε για έναν δύσκολο χειμώνα, καθώς τα οικονομικά του νησιού είναι περιορισμένα, οι ελιές φέτος δεν θα αποδώσουν και οι επιδοτήσεις είναι αβέβαιες. Ο Κώστας Αναγνωστόπουλος πρόσθεσε ότι η κατανάλωση ήδη δείχνει σημάδια συγκράτησης, με τον κόσμο να προτιμά να τρώει περισσότερο στο σπίτι. «Η εστίαση είναι βασικός πυλώνας της τοπικής οικονομίας και του τουρισμού. Χρειάζονται μέτρα στήριξης, μειώσεις εισφορών και σταθερό φορολογικό πλαίσιο για να παραμείνουν βιώσιμες οι επιχειρήσεις», τόνισε.
Κλείνοντας, οι δύο εκπρόσωποι του συλλόγου επεσήμαναν ότι η εστίαση είναι ένας σημαντικός κλάδος της οικονομίας που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους πανελλαδικά. «Δεν θέλουμε να δουλεύουμε σε καθεστώς ασφυξίας. Θέλουμε μια υγιή επιχειρηματικότητα που να στηρίζει και τους πελάτες και τους εργαζόμενους», κατέληξαν.