Νέα δεδομένα στη σχολική ζωή του νησιού καταγράφονται με την έναρξη της φετινής χρονιάς, καθώς σχολικές μονάδες κλείνουν ή λειτουργούν με σοβαρές ελλείψεις.
Σκάλα Συκαμνιάς: Το σχολείο κλείνει
Στη Σκάλα Συκαμνιάς το Δημοτικό Σχολείο δεν θα λειτουργήσει φέτος, καθώς οι μόλις οκτώ μαθητές και μαθήτριες που φοιτούσαν εκεί, μετακινήθηκαν με απόφαση των γονέων τους σε άλλα σχολεία. Συγκεκριμένα, τα παιδιά θα συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο Δημοτικό Σχολείο Κάπης και στο Δημοτικό Σχολείο Μανταμάδου. Παρά το γεγονός ότι στο σχολείο της Συκαμνιάς είχαν τοποθετηθεί δύο εκπαιδευτικοί, οι οικογένειες έκριναν ότι η φοίτηση σε μεγαλύτερες σχολικές μονάδες θα εξασφαλίσει καλύτερη εκπαίδευση.
Μεγαλοχώρι: Μοναδικός μαθητής
Αντίστοιχη εικόνα συρρίκνωσης παρατηρείται και στο Δημοτικό Σχολείο Μεγαλοχωρίου, όπου φέτος φοιτά μόλις ένας μαθητής. Το σχολείο εξακολουθεί να λειτουργεί, όμως η εικόνα αυτή αποτυπώνει τον δημογραφικό μαρασμό που πλήττει τα χωριά του νησιού.
Ελλείψεις στη Μυτιλήνη
Στη Μυτιλήνη, σοβαρά προβλήματα καταγράφονται στη λειτουργία του ολοήμερου προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο στο 6ο όσο και στο 9ο Δημοτικό Σχολείο, το ολοήμερο δεν λειτούργησε λόγω έλλειψης ειδικοτήτων, όπως εικαστικών και θεατρικής αγωγής. Η απουσία αυτών των μαθημάτων, αλλά και η αναγκαστική πρόωρη αποχώρηση των παιδιών δημιουργεί προβλήματα στον προγραμματισμό των οικογενειών.
Μια δύσκολη εξίσωση
Η εικόνα αυτή, με σχολεία που κλείνουν ή συρρικνώνονται και ολοήμερα που δεν λειτουργούν, αναδεικνύει για ακόμη μια χρονιά τις προκλήσεις της εκπαίδευσης στη Λέσβο. Η ανάγκη για ενίσχυση των σχολικών μονάδων, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένα χωριά, αλλά και η κάλυψη των ειδικοτήτων στα αστικά κέντρα, παραμένει ζητούμενο για την ισότιμη πρόσβαση όλων των παιδιών στη μόρφωση.