Νέα διάσταση πήρε το ζήτημα της διάθεσης αλκοόλ σε ανήλικους, μετά τη συνέντευξη που παραχώρησαν στον ρ/σ του «Ν» στους 99 fm ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Λύμπος, και ο γενικός γραμματέας, Νίκος Χωριατέλλης. Οι ίδιοι αποκάλυψαν ότι η Ένωση προχώρησε σε νέα θεσμική παρέμβαση προς όλες τις αρμόδιες αρχές, με αφορμή το πρόσφατο ρεπορτάζ του «Ν» για τις πλαστές ψηφιακές ταυτότητες που χρησιμοποιούν ανήλικοι για να μπουν σε κλαμπ και να καταναλώσουν αλκοόλ.
«Η πλαστή ταυτότητα ακυρώνει κάθε έλεγχο»
Για το αλκοόλ στους ανήλικους ήταν ξεκάθαροι: «Το αλκοόλ έχει παραγίνει. Με το δημοσίευμα για τις πλαστές ταυτότητες αποκαλύφθηκε μια νέα, πιο επικίνδυνη διάσταση: οι έλεγχοι μπορεί να γίνονται, αλλά με μια φωτογραφία στο κινητό ο ανήλικος παρουσιάζεται ως ενήλικος και παραμένει ανενόχλητος».
Και υπογράμμισαν: «Το άρθρο σας λειτούργησε καταλυτικά. Μας ανάγκασε να επανέλθουμε, δείχνοντας ότι η κατάσταση δεν αφορά απλά μεμονωμένα περιστατικά, αλλά μια κανονικοποιημένη πρακτική. Η Ένωση δεν θα μείνει αμέτοχη».
Η νέα επιστολή προς Υπουργείο, Αστυνομία και Δήμο
Με επιστολή της στις 11 Σεπτεμβρίου 2025, η Ένωση απευθύνθηκε στον Υπουργό Υγείας, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, το Λιμενικό, τη Δημόσια Υγεία και τον Δήμο Μυτιλήνης.
Στο έγγραφο, που υπογράφουν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας, ζητείται:
-Εντατικοποίηση των ελέγχων σε κλαμπ, καφετέριες, μίνι μάρκετ και ψιλικατζίδικα.
-Απαρέγκλιτη εφαρμογή του νέου Ν. 5216/2025 για την απαγόρευση πώλησης και κατανάλωσης αλκοόλ από ανηλίκους.
-Υποχρεωτικός έλεγχος ταυτότητας με επίσημο έγγραφο ή την εφαρμογή KidsWallet.
-Τοποθέτηση πινακίδων σε όλα τα καταστήματα με σαφείς προειδοποιήσεις.
-Ενημερωτικές καμπάνιες για γονείς, μαθητές και επαγγελματίες.
«Δεν αρκεί να κάνουμε νόμους· πρέπει να τους εφαρμόσουμε με συνέπεια και να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τις εξαρτήσεις», τόνισε ο Π. Λύμπος.
Από τις καταγγελίες στις δράσεις πρόληψης
Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση έχει ήδη κινηθεί από τον περασμένο Απρίλιο για την ανεξέλεγκτη διάθεση αλκοόλ και έχει πραγματοποιήσει δράσεις ενημέρωσης σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «Πνοή». Παράλληλα, οι αστυνομικές αρχές έχουν ξεκινήσει ελέγχους, όμως η νέα «τεχνολογική πατέντα» των πλαστών ταυτοτήτων δείχνει ότι το πρόβλημα είναι πιο περίπλοκο.
Η Ένωση Γονέων δηλώνει ότι θα συνεχίσει να ασκεί πίεση θεσμικά και δημόσια. «Δεν είναι ώρα για σιωπή. Θέλουμε σχολεία και κοινωνία που θα προστατεύουν πραγματικά τα παιδιά από το αλκοόλ, τον καπνό και τις εξαρτήσεις. Και θα το απαιτήσουμε με κάθε τρόπο» ανέφερε ο Ν. Χωριατέλλης.