× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στο λάκκο της Κουκούγας

Εξερευνώντας τον καταρράκτη του Σκουτάρου-Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΖΓΟΥΡΝΙΟΣ

Δημοσίευση 25/2/2024

Στο λάκκο της Κουκούγας
' χρόνος ανάγνωσης

Η Λέσβος φημίζεται για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της, καθώς και για τα μοναδικά τοπία που διαθέτει σε όλη σχεδόν την έκτασή της. Απέραντα πευκοδάση και ελαιώνες, πλούσια παραποτάμια βλάστηση, ψηλές κορυφές και πεδινές εκτάσεις, πανέμορφες παραλίες, βραχώδη έως ξερά και άγονα μέρη, είναι ικανά να εντυπωσιάσουν κάθε ταξιδιώτη.
Μια ακόμα όμως, από τις μοναδικές φυσικές ομορφιές που διαθέτει η Λέσβος και που ίσως λίγοι γνωρίζουν πως υπάρχει σε τέτοιο βαθμό, είναι οι καταρράκτες της. Συνολικά 14 καταρράκτες έχουν αποκαλυφθεί σε όλο το νησί, άλλοι σηματοδοτημένοι με χαρτογραφημένες διαδρομές και άλλοι καλά κρυμμένοι μέσα στην πλούσια βλάστηση και τα απόκρημνα βραχώδη τοπία. Ένας από αυτούς είναι ο καταρράκτης που βρίσκεται λίγο έξω από το Σκουτάρο στη βορειοδυτική μεριά του νησιού.
Στην επαρχιακή οδό μετά την Άναξο, τρία χιλιόμετρα προς το χωριό του Σκουτάρου και ένα πριν από αυτό, υπάρχει ένας δρόμος στην αριστερή μεριά (τσιμεντωμένος στην αρχή αλλά λίγα μέτρα παραπάνω ξεκινάει χωματόδρομος), μέσω του οποίου μπορεί κανείς να οδηγηθεί στον Λάκκο της Κουκούγιας. Η συνολική διαδρομή δεν ξεπερνάει τα δύο χιλιόμετρα από την άσφαλτο (1,7 χλμ σύνολο) και μπορεί κανείς είτε να φτάσει μέχρι την είσοδο του μονοπατιού με το όχημά του και μετά να συνεχίσει με τα πόδια, είτε να το αφήσει στον κεντρικό δρόμο και περπατώντας να καταλήξει μέχρι τον καταρράκτη.
Μετά τα πρώτα ανηφορικά μέτρα, αρχίζει χωμάτινος δρόμος, όπου βρίσκεται το εξωκλήσι της Αγίας Κυριακής. Στη συνέχεια, κάνοντας αριστερά κάτω στη διασταύρωση σε απόσταση λιγότερη του ενός χιλιομέτρου, δίπλα από μία μεγάλη καγκελόπορτα στη δεξιά της μεριά, βρίσκεται η αρχή του μονοπατιού. Το κύριο είδος βλάστησης που επικρατεί μέχρι αυτό το σημείο, αλλά και λίγο παρακάτω μέσα στο μονοπάτι έως ότου αρχίσει το πευκοδάσος, είναι αυτό της ελιάς (Olea europaea).
Ένα παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι (σε κάποια σημεία καλοδιατηρημένο) φαίνεται να υπάρχει στα πρώτα μέτρα της διαδρομής, από αυτά μιας παλιότερης εποχής, για να μπορούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής να έχουν καλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση στις γεωργικές τους ιδιοκτησίες.
Περνώντας το μικρό ρυάκι, μετά από 400 μέτρα από την αρχή του μονοπατιού, η διαδρομή συνεχίζει δεξιά και ανηφορικά προς το πευκοδάσος, όπου το είδος που κυριαρχεί είναι η χαλέπιος πεύκη (Pinus halepensis). Στο ανηφορικό αυτό κομμάτι μπορεί κάποιος να συναντήσει ένα είδος κουμαριάς, την αγριοκουμαριά ή γλυτροκουμαριά (Arbutus andrachne), κοινό είδος της διάπλασης των αειφύλλων πλατύφυλλων, με το χαρακτηριστικό κοκκινωπό λείο κορμό της (στην αρχαιότητα αναφέρεται από το Θεόφραστο ως «ανδράχλη»).
Λίγο πριν τα τελικά μέτρα, σε ένα ξέφωτο, στο πιο ανηφορικό σημείο του μονοπατιού μπορεί ο περιπατητής να θαυμάσει την ομορφιά της φύσης: βελανιδιές πουρνάρια (Quercus sp.), και στο βάθος αμέτρητα πεύκα, βραχώδη απότομα σημεία και στο κέντρο να δεσπόζει ο καταρράκτης.
Μετά από αυτό το σημείο αρχίζει το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής. Ένα κατηφορικό, απότομο και στενό μονοπάτι οδηγεί κάτω στο ρέμα, όπου από την απέναντι μεριά του, οδηγείται κανείς στον καταρράκτη του Λάκκου της Κουκούγιας.
Η δημιουργία του καταρράκτη οφείλεται στη δράση ρηγμάτων που επηρεάζουν τα ηφαιστειακά πετρώματα της περιοχής και πιο συγκεκριμένα τις παλαιότερες λάβες ανδεσιτικής σύστασης που καλύπτουν την κοιλάδα. Τα νερά του ρέματος, περιοδικής ροής, προέρχονται από τον ορεινό όγκο «Χορεύτρα» (699μ.), συναντούν το ρήγμα που δημιουργεί μια αναβαθμίδα και πέφτουν με ορμή από ένα γκρεμό περίπου 10 μέτρων. Εξαιτίας της ορμής του νερού κατά την πτώση δημιουργείται στροβιλισμός που δημιουργεί μια φυσική εκβάθυνση στο σημείο της πτώσης, που ονομάζεται «χύτρα γιγάντων» (http://www.lesvosgeopark.gr). Πλατάνια (Platanus orientalis), πικροδάφνες (Nerium oleander), κισσός (Hedera) αλλά και φτέρες (Pteridium aquilinum) είναι από τα είδη βλάστησης που ξεχωρίζουν.
Κατά τους χειμερινούς μήνες και την περίοδο των βροχοπτώσεων τα νερά που πέφτουν από τον καταρράκτη είναι άφθονα με το θέαμα να είναι μαγευτικό. Δυστυχώς, τους μήνες του καλοκαιριού ή τις περιόδους ξηρασίας, το ρέμα στερεύει. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να αποκρύψει από τον επισκέπτη τη μοναδική ομορφιά τουτοπίου και τις μοναδικές φυσικές και γεωλογικές ομορφιές που διαθέτει το νησί.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Έφθασαν τις 50 οι συμμετοχές στην Aegean Regatta

Στις 23 Αυγούστου η εκκίνηση από τη Μύρινα Λήμνου η εκκίνηση του μεγάλου ιστιοπλοϊκού αγώνα
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γιορτή χταποδιού στις Νέες Κυδωνίες

Καλοκαιρινή γιορτή του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αϊβαλί της Λέσβου»
ΓΕΥΣΗ

Με γκιουζλεμέδες το Κυριακάτικο αντάμωμα στη Σκάλα Μιστεγνών

Οι γυναίκες του Συλλόγου Μυστεγνιωτών έβαλαν τα μανίκια ψηλά και έπιασαν δουλειά
ΑΤΖΕΝΤΑ

Περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στη Νησιώπη

Καθημερινά δρομολόγια από τις 10:30 όλο το καλοκαίρι
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πραγματοποιήθηκαν τα «Καραβαγγέλεια 2025»

Επιτυχημένοι ήταν οι αγώνες δρόμου που έγιναν στη Στύψη στις 13 Αυγούστου
ΧΩΡΙΑ

Στην Παναγιά της Αγιάσου το επίκεντρο των εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου

Από κάθε γωνιά της Λέσβου συρρέουν προσκυνητές για να τιμήσουν την εικόνα της Θεοτόκου – Κορύφωση των εκδηλώσεων με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία την Παρασκευή 15 Αυγούστου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η Aegean Regatta 2025 ανοίγει πανιά από τη Μύρινα

Η 24η διοργάνωση έχει ενδιάμεσους σταθμούς τον Άγιο Ευστράτιο και το Πλωμάρι, πριν από τον τερματισμό στη Μυτιλήνη
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πάνω από 150 μοτοσικλέτες στη μνήμη του Γιάννη Φωτεινού

Η Lesvos Moto συνεχίζει για τρίτη χρονιά να καλλιεργεί οδηγική παιδεία και την υποχρεωτική χρήση κράνους
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Θορυβεί η απαγόρευση για τζελ νυχιών

Πώς θα ξεχωρίσεις τα ασφαλή τζελ και τι λένε οι επαγγελματίες του Beauty House στη Μυτιλήνη
ΑΤΖΕΝΤΑ

Tο έθιμο των τραχανισμάτων στους Λάμπου Μύλους

Η Κοινότητα Λάμπου Μύλων, σε συνεργασία με τον Δήμο Μυτιλήνης συνδιοργανώνουν μουσικοχορευτική βραδιά με γαστρονομική παράδοση
ΑΤΖΕΝΤΑ

Από τη λεσβιακή γη στο τραπέζι του Σιγρίου

Γευσιγνωσία ελαιολάδου, ελιάς και τοπικών προϊόντων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ο πρώτος τρύγος γίνεται γιορτή στην Ανεμώτια

Απο σήμερα Δευτέρα 11 Αυγούστου η παραγωγή του ιδιαίτερου ροζέ κρασιού, ενώ το χωριό ετοιμάζεται για τρεις μέρες πολιτισμού, παράδοσης και οινικών απολαύσεων