× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η σιωπή πίσω από τα πρωτοσέλιδα

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα αποκαλύπτει πως η ελληνική δημοσιογραφία λειτουργεί σε κλίμα ανασφάλειας, εν μέσω αγωγών, επιθέσεων και εξαρτήσεων από την πολιτική εξουσία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/8/2025

Η σιωπή πίσω από τα πρωτοσέλιδα
' χρόνος ανάγνωσης

Σε έντονα επικριτικό τόνο, η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων παγκοσμίως αφιερώνει εκτενή αναφορά στην Ελλάδα, με επίκεντρο τη συρρίκνωση της ελευθερίας του Τύπου και την επιδείνωση των συνθηκών για τους λειτουργούς της ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την έκθεση, καταγράφηκαν περιπτώσεις όπου δημοσιογράφοι και μέσα ενημέρωσης φέρεται να υπέστησαν πίεση προκειμένου να αποφεύγουν την κριτική προς την κυβέρνηση ή να μην ερευνούν ευαίσθητα θέματα, όπως σκάνδαλα διαφθοράς. Ενώ η κρατική λογοκρισία δεν είναι επίσημα θεσπισμένη, ο φόβος για απολύσεις, η απειλή δικαστικών αγωγών και οι πιθανές επιθέσεις οδηγούν συχνά σε αυτολογοκρισία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απόδειξη των παραπάνω αποτελεί η αγωγή του πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη, κατά μέσων που ερεύνησαν το σκάνδαλο των υποκλοπών. Αν και η αγωγή απορρίφθηκε, η υπόθεση έφερε στο προσκήνιο τον αυξανόμενο κίνδυνο από τις στρατηγικές αγωγές κατά της δημόσιας συμμετοχής (SLAPPs), οι οποίες λειτουργούν ανασταλτικά για την ερευνητική δημοσιογραφία.

Η ίδια έκθεση παραθέτει την Ευρωπαϊκή Έκθεση για το Κράτος Δικαίου, η οποία καταγράφει μεν μείωση περιστατικών παρενόχλησης δημοσιογράφων (επτά το 2024 έναντι δεκαέξι το 2023), ωστόσο οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου αντιδρούν, κάνοντας λόγο για ωραιοποιημένη εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην καθημερινή πραγματικότητα των δημοσιογράφων και της κοινωνίας των πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επιθέσεις δεν είναι μόνο νομικές. Στις 14 Μαΐου, η ρεπόρτερ Ρένα Κουβελιώτη δέχθηκε φυσική επίθεση κατά την άσκηση των καθηκόντων της, γεγονός που ανέδειξε τις αυξανόμενες απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας των δημοσιογράφων, ιδίως όταν ερευνούν θέματα τοπικής εξουσίας ή παρανομιών.

Παράλληλα, μηχανισμοί εποπτείας, όπως η υποχρεωτική καταγραφή των μέσων στο ΕΣΡ ή η απαίτηση για πιστοποίηση ιστοσελίδων, παρουσιάζονται από την Πολιτεία ως μέτρα διαφάνειας. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις γίνονται αντιληπτά ως μέσα ελέγχου, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με την οικονομική εξάρτηση των ΜΜΕ από κρατική διαφήμιση ή σχέσεις με επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι πιέσεις που δέχονται οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά ενδείξεις μιας ευρύτερης θεσμικής αδυναμίας που υπονομεύει τη δημοκρατία. Σε μια εποχή που η ανεξαρτησία της ενημέρωσης είναι πιο απαραίτητη από ποτέ, οι διαπιστώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνιστούν προειδοποίηση για την ανάγκη ριζικών μεταρρυθμίσεων και προστασίας της ελευθερίας του Τύπου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Απειλές κατά των συναδέλφων δημοσιογράφων των Reporters United

Η ομάδα του Reporters United στο στόχαστρο για το ρεπορτάζ γύρω από τη μεταφορά στρατιωτικού φορτίου μέσω Πειραιά
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανανεώθηκε η σύμβαση του «Αιολίς»

Παραμένει στην γραμμή Αη Στράτης – Λήμνος μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Hμερίδα για τα 100 χρόνια από την επίσκεψη του Παπαλουκά στη Λέσβο

Νέα τεκμήρια για τη σχέση του με το Αναγνωστήριο και τον Γυμναστικό Σύλλογο «Όλυμπος»
ΕΛΛΑΔΑ

76.000 δρομείς στον ρυθμό του Μίκη Θεοδωράκη

Με τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη και τον «Λεβέντη» της Νατάσας Μποφίλιου, η φετινή διοργάνωση γίνεται ύμνος στην ελευθερία και την ανθρωπιά
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιπαράθεση Βορίδη με Βάρρα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Δεν έκανα καμία παράνομη πραξη υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με την κατάθεση που έδωσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
ΕΛΛΑΔΑ

Ποινική δίωξη κατά του νυν Αρχηγού του Λιμενικού και 3 ακόμη στελεχών του

Άσκηση ποινικής δίωξης στον νυν αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και σε τρία ακόμη στελέχη του παρήγγειλε το αναθεωρητικό δικαστήριο, προσθέτοντάς τους στη λίστα των στελεχών που κατηγορούνται για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ομόφωνο ψήφισμα για τη διατήρηση των ΕΛΤΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Ενιαία στάση του Περιφερειακού Συμβουλίου απέναντι στο σχέδιο κλεισίματος ταχυδρομικών καταστημάτων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έφοδος της Αστυνομίας σε λέσχη φιλάθλων στη Χίο

Εντοπίστηκαν καπνογόνα, κροτίδες και κοντάρια σε ελέγχους για την πρόληψη της οπαδικής βίας. Πραγματοποιήθηκαν τρεις συλλήψεις
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πάει πίσω ο διαγωνισμός για τις άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές

Στις 30 Δεκεμβρίου η νέα ημερομηνία όπου αναμένεται η αποσφράγιση των προσφορών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Περισσότερες από 16.500 ενεργές επιχειρήσεις στο Βόρειο Αιγαίο

Μόλις 81 επιχειρήσεις των νησιών της Περιφέρειας εντάσσονται στην κατηγορία της υψηλής ανάπτυξης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λένε όχι στην ηλεκτρική διασύνδεση

Ο κοινωνικός χώρος Αντίβαρο της Χίου ανακοίνωσε την συλλογή υπογραφών ενάντια στην διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου με το δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Επιτυχίες στους 36ους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες Στίβου στη Χίο

Δείτε εδώ τους αθλητές και αθλήτριες των σωματείων της Λέσβου και της Λήμνου που διακρίθηκαν στους αγώνες