Η Μυτιλήνη γίνεται ο επόμενος κόμβος διαλόγου για ένα από τα πιο καίρια ζητήματα της σύγχρονης Ελλάδας: το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας στον 21ο αιώνα και οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Στις 20 και 21 Αυγούστου 2025, θα πραγματοποιηθεί διημερίδα με θέμα: «Πτυχές των ελληνοτουρκικών σχέσεων: Η τουρκική διείσδυση και η ανάγκη ενίσχυσης της ελληνικής περιφέρειας». Η εκδήλωση, που φιλοξενείται στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στοχεύει να ανοίξει έναν ουσιαστικό διάλογο για την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας – οικονομική, πολιτική και πολιτισμική – αλλά και για τις στρατηγικές που απαιτούνται ώστε η ελληνική περιφέρεια να παραμείνει ανθεκτική και δυναμική.
Η θεματολογία της διημερίδας αγγίζει κρίσιμες πτυχές των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ιδιαίτερα σε μια εποχή γεωπολιτικών αναταράξεων. Από την ανάλυση των διεθνών ισορροπιών μέχρι την αποτίμηση της τουρκικής παρουσίας στην περιοχή, οι εισηγήσεις θα προσπαθήσουν να φωτίσουν τόσο τις απειλές όσο και τις ευκαιρίες που αναδύονται.
Η εκδήλωση έρχεται λίγους μήνες πριν το 2ο Συνέδριο “Η Ελλάδα που χάνεται. Η Ελλάδα που θέλουμε” (Νοέμβριος 2025, Αθήνα), λειτουργώντας ως προάγγελος για τον ευρύτερο διάλογο που αναμένεται να αναπτυχθεί.
Πρόγραμμα Διημερίδας
1η Θεματική: Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σε έναν ταραγμένο κόσμο
📅 Τετάρτη 20 Αυγούστου | 18:00-21:00
📍 Αμφιθέατρο Τμήματος Γεωγραφίας, Μυτιλήνη
Ομιλητές:
Ρούντι Ρινάλντι – Εκδότης της εφημερίδας «Δρόμος»
Χρύσανθος Τάσσης – Πολιτικός Επιστήμονας, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, ΔΠΘ
Βασίλης Φούσκας – Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Ανατολικού Λονδίνου
2η Θεματική: Χαρτογραφώντας τις επιπτώσεις της τουρκικής διείσδυσης – Αναζητώντας όρους ενίσχυσης της ελληνικής περιφέρειας
📅 Πέμπτη 21 Αυγούστου | 18:00-21:00
📍 Αμφιθέατρο Τμήματος Γεωγραφίας, Μυτιλήνη
Ομιλητές:
Δημήτρης Γκάζης – Αρθρογράφος της εφημερίδας «Δρόμος»
Δημήτρης Μάντζαρης – Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Γιώργος Συκάς – Υποψήφιος Διδάκτορας, Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Πρακτικές πληροφορίες:
Η συμμετοχή στη διημερίδα είναι ελεύθερη και ανοιχτή στο κοινό. Οι εργασίες θα μεταδοθούν ζωντανά μέσω του καναλιού του Συνεδρίου στο YouTube (@yparxiako_ellada).
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:
📧 [email protected]
📞 6945352611 (Δημήτρης)