× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η πέτρα ζωντανεύει στο 9ο Φεστιβάλ Αμπελουργίας

Βιωματικό εργαστήριο λιθοξοΐας στην Ανεμώτια, τιμώντας την τέχνη και τους μαστόρους της Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/7/2025

Η πέτρα ζωντανεύει στο 9ο Φεστιβάλ Αμπελουργίας
' χρόνος ανάγνωσης

Η Λέσβος ετοιμάζεται να γιορτάσει για ένατη χρονιά το Φεστιβάλ Αμπελουργίας, ένα γεγονός που ενώνει τον οίνο, την τέχνη και την τοπική κληρονομιά. Στο πλαίσιο του φετινού θεματικού κύκλου, «Οίνος Αρχέγονος – της Λέσβου Τέχνες», η πέτρα αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα από το δωρεάν βιωματικό εργαστήριο «Σμιλεύοντας πέτρες…».

Το Σάββατο 16 Αυγούστου 2025, στις 10:00 το πρωί, στη θέση Βρυσάρα της Ανεμώτιας, ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Χρήστος Χατζηλίας και ο έμπειρος λιθοξόος Robert Masho (Ρομπέρτο) θα μοιραστούν γνώσεις και μυστικά της παραδοσιακής λιθοξοΐας. Η δράση αποτελεί έναν φόρο τιμής στους μεγάλους πετράδες της Ανεμώτιας, του Σκαλοχωρίου και όλων των χωριών της Λέσβου, που με τον μόχθο και τη δεξιοτεχνία τους έχτισαν γέφυρες, σπίτια και εκκλησιές που στέκουν αγέρωχα στον χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πώς «διαβάζεται» μια πέτρα, πώς πελεκιέται και πώς τοποθετείται με αρμονία και ακρίβεια. Το εργαστήριο θα συνδυάσει παρατήρηση και πρακτική εφαρμογή, δίνοντας έμφαση στην αλληλεπίδραση σώματος και αισθητικής με το ακατέργαστο υλικό. Η πέτρα, στοιχείο αρχέγονο και θεμέλιο της λεσβιακής αρχιτεκτονικής, θα μετατραπεί σε ζωντανό μάθημα πολιτισμού και δημιουργίας.

Η συμμετοχή είναι περιορισμένη σε δεκαπέντε άτομα, με σειρά προτεραιότητας. Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στο τηλέφωνο 6946714483.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ