Όχι της ΔΗΠΑΚ στο νέο πειθαρχικό δίκαιο για το Δημόσιο
Το νέο νομοσχέδιο καταργεί στην ουσία το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των υπαλλήλων για μονιμότητα
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/7/2025

Την έντονη αντίθεσή της εκφράζει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Ιατρών Λέσβου (ΔΗΠΑΚ) στο νέο νομοσχέδιο για το πειθαρχικό δίκαιο στο Δημόσιο που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτο» και «αντιδημοκρατικό» σχέδιο που επιχειρεί να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση και να τρομοκρατήσει τους δημόσιους υπαλλήλους.
Σύμφωνα με τη ΔΗΠΑΚ, το νομοσχέδιο επιβάλλει εξοντωτικές ποινές –μεταξύ των οποίων απολύσεις και πρόστιμα έως 100.000 ευρώ– και μετατρέπει συνδικαλιστικές ενέργειες σε πειθαρχικά παραπτώματα, ενώ καταργεί τη συμμετοχή αιρετών στα πειθαρχικά συμβούλια. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πρόβλεψη για τιμωρία όσων υπαλλήλων αρνηθούν να συμμετάσχουν σε διαδικασίες αξιολόγησης, την οποία η ΔΗΠΑΚ χαρακτηρίζει «εργαλείο συγκάλυψης της διάλυσης του ΕΣΥ».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ έχει ως εξής:
Μέσα στο κατακαλόκαιρο, στα μουλωχτά, το υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε το απαράδεκτο νομοσχέδιο για το νέο πειθαρχικό δίκαιο στο Δημόσιο, που στόχο έχει να φιμώσει τους εργαζόμενους, να καταστείλει και να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση.
Αποτελεί αιτία πολέμου! Δεν θα περάσει η τρομοκρατία!
Το μεγαλύτερο χτύπημα στα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων απαιτείται τώρα, την στιγμή των επικίνδυνων πολεμικών εξελίξεων, τον καιρό που αποφασίζουν οι κυβερνήσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ αύξηση των πολεμικών δαπανών στο 5% , που προχωράει με 800 δις το Rearm στην ΕΕ και 25 δις στην χώρα μας και από την άλλη μας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για υγεία, παιδεία, μισθούς… Γιατί μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο χρειάζονται υπάκουοι υπάλληλοι, υλοποιητές αυτής της πολιτικής.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βαφτίζει πειθαρχικά παραπτώματα ενέργειες και δράσεις που συνδέονται με την κοινωνική, πολιτική και συνδικαλιστική δράση των δημοσίων υπαλλήλων, εξομοιώνει τα πειθαρχικά παραπτώματα και τις πειθαρχικές ποινές με τα αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Καταργεί στην ουσία το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των υπαλλήλων για μονιμότητα. Προβλέπει αυστηρότερες από πριν ποινές, που φτάνουν στην οριστική παύση, δηλαδή στην απόλυση και σε τεράστια εξοντωτικά διοικητικά πρόστιμα από 10.000 έως 100.000 ευρώ. Προστίθενται νέα αδικήματα για τα οποία μπορεί να επιβληθεί η ποινή της οριστικής παύσης - απόλυσης.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πληθώρα κατάπτυστες διατάξεις που θίγουν τα δικαιώματα των δημόσιων υπαλλήλων: Μεταξύ άλλων, εισάγεται ως ιδιώνυμο πειθαρχικό αδίκημα η άρνηση υπαλλήλου να λάβει μέρος, να διευκολύνει ή να προβεί στη διαδικασία αξιολόγησης! Καταργείται η συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα Πειθαρχικά συμβούλια, η δυνατότητα άσκησης ένστασης κατά των αποφάσεων των Πειθαρχικών Συμβουλίων, κ.α..
Το νομοσχέδιο δεν έρχεται για να αντιμετωπίσει αδικήματα του «κοινού ποινικού δικαίου» όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αφού αυτά διώκονται και με το υπάρχον. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στις δημόσιες υπηρεσίες με κάθε αντιλαϊκό μέτρο που περνάει. Θέλουν έναν δημόσιο υπάλληλο φοβισμένο, σιωπηλό, υπάκουο. Με ποινές που φτάνουν ακόμα και στην απόλυση γιατί σήκωσε κεφάλι ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.
Θα μιλάμε για τις εγκληματικές ελλείψεις στα νοσοκομεία, θα μας στέλνουν στο πειθαρχικό! Θα αγωνιζόμαστε να μην γίνεται η υγεία εμπόριο, θα μας στέλνουν στο πειθαρχικό! Θα αγωνιζόμαστε να δίνονται λεφτά για την υγεία και όχι για πολεμικές δαπάνες και θα μας στέλνουν στο πειθαρχικό!
Φτάνει πια! Είναι γελασμένοι, αν νομίζουν ότι θα φοβηθούμε και θα τα επιτρέψουμε όλα αυτά. Αυτοί φοβούνται και φέρνουν το νομοσχέδιο κατακαλόκαιρο. Φοβούνται, γιατί ξέρουν πως ένα μεγάλο μέρος των δημοσίων υπαλλήλων δεν έχει συμβιβαστεί και επιλέγει να σταθεί απέναντι σε αυτές τις πολιτικές, να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του, να σταθεί δίπλα στους εργαζομένους, στον λαό. Φοβούνται τον αγώνα των υγειονομικών οι οποίοι αναδεικνύουν τις εγκληματικές ελλείψεις στα δημόσια Νοσοκομεία και αντιστέκονται στην κυρίαρχη πολιτική που θέλει την υγεία ως εμπόρευμα.
Το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι μεμονωμένο. Πάει χέρι-χέρι με την αξιολόγηση των δημόσιων νοσοκομείων με sms. Το ζήτημα της αξιολόγησης χρησιμοποιείται ως μηχανισμός συγκάλυψης της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομείαεξαιτίας της πολιτικής της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Η κυβέρνηση προσπαθεί έτσι να ρίξει στους εργαζομένους την ευθύνη για τα χάλια του ΕΣΥ, ενώ εκείνη επιλέγει να μην προσλαμβάνει εργαζόμενους μόνιμους και με πλήρη δικαιώματα. Η αξιολόγηση με SMS δεν πρόκειται να βελτιώσει την ποιότητα παροχών Υγείας, τις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία, την ταλαιπωρία των ασθενών ή την εξουθένωση των υγειονομικών,αλλά αντίθετα θα αξιοποιηθεί στην λογική κόστους – οφέλους για συγχώνευση τμημάτων, κλείσιμο νοσοκομείων κτλ. που ενδεχομένως αξιολογήθηκαν χαμηλά. Περνιέται δηλαδήη αντίληψη ότι οι υπηρεσίες υγείας είναι κάτι που πρέπει να «αγοραστούν» ή να «εκτιμηθούν» από τους χρήστες τους, και όχι ως αγαθό και ανάγκη για τον λαό.
Χρειάζεται εδώ και τώρα να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Ο αγώνας μας είναι μονόδρομος απέναντι στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης! Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, αυξάνουμε τις συζητήσεις και τις παρεμβάσεις μας στους χώρους δουλειάς.
Το νομοσχέδιο μας αφορά όλους. Για αυτό η ΔΗΠΑΚ , από την πρώτη στιγμή το έβαλε στο ΔΣ της Ένωσης, αλλά η πλειοψηφία του ΔΣ δεν έδειξε το ανάλογο ενδιαφέρον. Καλούμε την Ένωση των γιατρών έστω και τώρα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να οργανώσει τον αγώνα, να συγκαλέσει γενική συνέλευση για να ενημερώσει τους συναδέλφους και να προετοιμάσει κατάλληλα την απεργία για όταν συζητηθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. Καλούμε το Νομαρχιακό Τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ να μπει σε θέση μάχης, να οργανώσει τον αγώνα. Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τα σωματεία του δημοσίου σε ετοιμότητα. Να μην τολμήσει η Κυβέρνηση της ΝΔ να καταθέσει αυτό το απαράδεκτο σχέδιο νόμου.
Τους δηλώνουμε ότι δεν δεχόμαστε ένα πειθαρχικό δίκαιο που αντιμετωπίζει την συνδικαλιστική δράση, το απεργιακό δικαίωμα, το δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε συναδέλφου να ασκεί κριτική κλπ. ως εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου.
Εδώ και τώρα :
- Να πάρουν πίσω το κατάπτυστο νομοσχέδιο
- Να πάρουν πίσω τις αποφάσεις για αξιολόγηση
- Να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό που να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες και να κάνει μόνιμο όλο το υπάρχον που υπηρετεί τώρα
- Να σταματήσουν την εμπορευματοποίηση της υγείας
Η απάντηση στον αυταρχισμό και στην τρομοκρατία της κυβέρνησης είναι η συσπείρωση μας και ο αγώνας.