Παραπέμπεται για πλημμέλημα ο Καραμανλής
Αρραγής η κοινοβουλευτικής πλειοψηφία της Ν.Δ. Το δικαστικό συμβούλιο θα ερευνήσει αν ο πρώην υπουργός μεταφορών υπέπεσε σε παράβαση καθήκοντος
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/7/2025

Συνολικά ψήφισαν 164 βουλευτές, έγκυρα 163, 1 άκυρο και κανένα λευκό ενώ οι 6 βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας καταψήφισαν. Η παραπομπή πέρασε τελικά με 157 ψήφους.
Την παραπομπή του Κώστα Καραμανλή στο Δικαστικό Συμβούλιο για την τραγωδία των Τεμπών, ώστε να διερευνηθεί αν ο πρώην υπουργός Μεταφορών υπέπεσε στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος, αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής μόνο με τις ψήφους της ΝΔ, πιθανώς και κάποιων ανεξάρτητων που είχαν δηλώσει πως θα υπερψηφίσουν.
Συνολικά ψήφισαν 164 βουλευτές, έγκυρα 163, 1 άκυρο και κανένα λευκό ενώ οι 6 βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας καταψήφισαν. Η παραπομπή πέρασε τελικά με 157 ψήφους, κάτι που σημαίνει πως δεν υπήρξαν διαρροές από την ΝΔ, ενώ υπερψήφισαν και 3 επιπλέον ανεξάρτητοι βουλευτές, δύο εξ αυτών Χάρης Κατσιβαρδάς και Δημήτρης Κυριαζίδης είχαν δηλώσει πως θα υπερψηφίσουν.
Είχε προηγηθεί μια θυελλώδης συνεδρίαση, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση πως με την φαστ τρακ διαδικασία που επέλεξε να ακολουθήσει στην προανακριτική και τον καταλογισμό πλημμελήματος και όχι κακουργήματος στο πόρισμά της, επιχειρεί να αμνηστεύσει τον Κώστα Καραμανλή.
Η κυβέρνηση σήκωσε το γάντι, εγκαλώντας την αντιπολίτευση για εργαλειοποίηση της τραγωδίας και επικοινωνιακά σόου, δείχνοντας την δικαιοσύνη ως αρμόδια για τη διερεύνηση της κατηγορίας. «Η ΝΔ στέκεται με απόλυτο σεβασμό μπροστά στη μνήμη των παιδιών που χάθηκε και τον πόνο των οικογενειών τους. Η Δικαιοσύνη είναι το ζητούμενο. Αλλά η Δικαιοσύνη απονέμεται στα δικαστήρια και όχι με καταγγελτικό λόγο από τη Βουλή», τόνισε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας κλείνοντας την συζήτηση.
Αποχωρήσεις με καταγγελίες
«Κάθε λεπτό που μένετε στην εξουσία είναι επιζήμιο για το δημόσιο συμφέρον. Σήμερα ψηφίζετε την αθώωση Καραμανλή. Η αποχώρηση είναι η μόνη επιλογή πολιτικής ηθικής και αξιοπρέπειας. Θα μείνετε μόνοι σας με τα ψέματά σας, δεν νομιμοποιούμε τις αντιθεσμικές σας μεθοδεύσεις», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για επιχείρηση αμνήστευσης του πρώην υπουργού Μεταφορών.
«Αντέχετε να ακυρώσετε την συνείδηση των Ελλήνων; Για να είναι στην καρέκλα του ο Μητσοτάκης που έχει την ευθύνη για αυτό το έγκλημα;», διερωτήθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος ενώ αναφερόμενος και στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ χαρακτήρισε την κυβέρνηση «κανονική Καμόρα, Μαφία και «παρακράτος με την υπογραφή Μητσοτάκη», προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Γιώργο Φλωρίδη: «Βρίσκεστε στο 5%, οδεύετε στο 3% και στην εξάτμιση και την απόλυτη εξαφάνιση από την ελληνική κοινωνία», απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Νίκη αποχώρησαν από την διαδικασία. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ανακοίνωσε πως η Κ.Ο. του ΚΚΕ δεν θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία κάνοντας λόγο για «κακοστημένο θέατρο συγκάλυψης», ενώ ο Αλέξης Χαρίτσης έκανε λόγο για «αυλαία της ντροπής» κατηγορώντας την κυβέρνηση πως συμπεριφέρθηκε ως «ένας κακός θίασος που μετέτρεψε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε θέατρο σκιών, σε ένα ακόμα έργο συγκάλυψης».
Οι κόντρες της Ζωής
Τους τόνους ανέβασε με το καλημέρα η Ζωή Κωνσταντοπούλου, φροντίζοντας να τους διατηρήσει στα ύψη καθ’όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εκτός της κυβερνητικής πλειοψηφίας έβαλε στο στόχαστρο τον προεδρεύοντα Γιώργο Γεωργαντά με την έναρξη της συζήτησης, ενώ έβαλε στη συνέχεια και κατά του Γιώργου Λαμπρούλη που την εγκάλεσε όταν μίλησε απαξιωτικά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επεισόδιο που οδήγησε και σε προσωρινή διακοπή της συνεδρίασης.
Το συμβάν οδήγησε και στο πρωτοφανές να οδηγείται πολιτικός αρχηγός στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Πηγές του Προεδρείου της Βουλής, σημειώνουν πως εκτός της περίπτωσης της Χρυσής Αυγής και του Νίκου Μιχαλολιάκου που είχε παραπεμφθεί για φραστική επίθεση σε βουλευτή, ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν είχαμε παραπομπή για έλεγχο συμπεριφοράς αρχηγού κόμματος. Ο Νικήτας Κακλαμάνης θα στείλει τα πρακτικά της συνεδρίασης στην Επιτροπή Δεοντολογίας που θα αξιολογήσει αν έχει παραβιάσει κάποιο άρθρο του Κανονισμού της Βουλής.
Τα επεισόδια με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας συνεχίστηκαν και κατά την ψηφοφορία, με την ίδια να σχολιάζει ειρωνικά σχεδόν κάθε όνομα βουλευτής της ΝΔ που ανακοίνωνε το προεδρείο, ενώ χειροκρότησε στο ίδιο ύφος και τον Λευτέρη Αυγενάκη την ώρα που ψήφιζε.
Το τραγούδι της Τζόρτζιας
Εκτός από τιςόντρες, τις αντεγκλήσεις, τις αποχωρήσεις και τη διακοπή, η συνεδρίαση περιελάμβανε και τραγούδι, με την βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας και πρώην τραγουδίστρια των «Μπλε» Τζώρτζια Κεφαλά, να ερμηνεύει «άσμα» της Ελένης Βιτάλη κατά την τοποθέτησή της.
«Στη δική μου δουλειά η ειλικρίνεια είναι το παν. Εαν δεν είσαι αληθινός δεν στέκεσαι πουθενά. Επειδή είπατε κύριε Νικολακόπουλε ότι ο καθένας θα μπορούσε να ήταν στο τρένο, όχι μόνο όσοι δεν έχουν λεφτά. Αυτοί είναι εξαρτήματα μηχανής που έχετε στήσει. Και είναι ωραίο το τραγούδι της Ελένης Βιτάλη», ανέφερε η βουλευτής και άρχισε να τραγουδά:
«Είμαι εξάρτημα εγώ της μηχανής σας
Κι ο γιος μου τ' ανταλλακτικό
Θα 'ναι εντάξει μια ζωή στη δούλεψή σας
Είναι από άριστο υλικό».