Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου για τη γενοκτονία στη Γάζα
«Λιμός, ακρωτηριασμένα παιδιά, νεκροί υγειονομικοί – Η σιωπή είναι συνενοχή» τονίζει το Διοικητικό Συμβούλιο
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/7/2025

Την αγωνία και την οργή του για τη συνεχιζόμενη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου, ζητώντας άμεση διεθνή κινητοποίηση και διασφάλιση των βασικών αρχών του ανθρωπιστικού δικαίου.
Σε μια περίοδο που οι αριθμοί συνθέτουν μια εφιαλτική εικόνα – με σχεδόν 60.000 νεκρούς, πάνω από τους μισούς γυναικόπαιδα και άμαχο πληθυσμό, και εκατοντάδες χιλιάδες τραυματίες και ακρωτηριασμένους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται γιατροί, νοσηλευτές και διασώστες που εκτελούσαν το καθήκον τους – το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου παίρνει σαφή και ξεκάθαρη θέση:
Να ανοίξουν τώρα όλες οι ανθρωπιστικές δίοδοι για τη Γάζα.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η στέρηση ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ και ο πλήρης αποκλεισμός της Γάζας από τρόφιμα, νερό, φάρμακα και ιατρική υποστήριξη έχει οδηγήσει σε μαζική λιμοκτονία και κατάρρευση του υγειονομικού συστήματος.
Ο Ιατρικός Σύλλογος ζητά επίσης να παραμείνουν εκτός στόχων των στρατιωτικών επιχειρήσεων τα νοσοκομεία και οι μονάδες παροχής υγειονομικής φροντίδας, που αποτελούν τις τελευταίες εστίες ελπίδας για έναν ολόκληρο πληθυσμό.
Στην ανακοίνωση καταδικάζονται απερίφραστα τα εγκλήματα κατά εθελοντών, γιατρών, νοσηλευτών και ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς και οι επιθέσεις σε αποστολές του ΟΗΕ που προσπαθούν να προσφέρουν στήριξη.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου καλεί με έμφαση τη διεθνή κοινότητα και τους αρμόδιους φορείς να πιέσουν για άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα και να σταματήσει κάθε σχεδιασμός εκδίωξης ή εκτόπισης των Παλαιστινίων από τη γη τους.
«Η φωνή της ιατρικής κοινότητας πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Οι ζωές των αμάχων και των παιδιών δεν μπορεί να είναι παράπλευρες απώλειες. Οι υγειονομικοί δεν μπορεί να είναι στόχοι. Η σιωπή είναι συνενοχή», τονίζει η ανακοίνωση.
Το ψήφισμα του Ιατρικού Συλλόγου έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά διεθνών φωνών από την ιατρική και ανθρωπιστική κοινότητα, που ζητούν το αυτονόητο: ειρήνη, πρόσβαση σε περίθαλψη και σεβασμό στη ζωή.