× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Βάστρια ως «πρότυπο εγκλεισμού»

Έκθεση φωτίζει το παρασκήνιο κατασκευής του νέου ΚΥΤ στη Λέσβο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/7/2025

Η Βάστρια ως «πρότυπο εγκλεισμού»
' χρόνος ανάγνωσης

Εκτενής έκθεση με τίτλο «Πώς να Χτίσετε ένα Κέντρο Κράτησης – Η Περίπτωση της Βάστριας» κυκλοφόρησε από το πρόγραμμα Aegean Migrant Solidarity των Community Peacemaker Teams (CPT), φέρνοντας στο φως τις πολλαπλές διαστάσεις της κατασκευής της Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής (ΚΕΔ) στη Βάστρια Λέσβου. Μέσα από 86 σελίδες, η έκθεση καταγράφει την ιστορική, πολιτική, νομική και κοινωνική διαδρομή του έργου, θέτοντας καίρια ερωτήματα για τον χαρακτήρα της μεταναστευτικής διαχείρισης στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βάστρια, δασική περιοχή στα βορειοανατολικά της Λέσβου, αναδεικνύεται στην έκθεση ως εμβληματική περίπτωση μετατόπισης από τα παλαιότερα, ημι-ανοικτά Κέντρα Υποδοχής, σε ένα νέο μοντέλο ασφάλειας, εγκλεισμού και απομόνωσης. Το εγχείρημα δεν είναι απλώς τεχνικό ή χωροταξικό: είναι βαθιά πολιτικό. Αποτελεί τη «ναυαρχίδα» του ελληνικού κράτους και της ΕΕ σε ένα σχέδιο που στοχεύει στην ορατή και χωρικά απομονωμένη αποτροπή της μετανάστευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έκθεση περιγράφει τη χρονική ακολουθία των γεγονότων: από τη μεγάλη πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας το 2020, μέχρι την κατασκευή και λειτουργία της Βάστριας το 2024, αναλύοντας τους σχεδιασμούς, τις αδειοδοτήσεις, τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, τις παρεμβάσεις φορέων και τις νομικές προσφυγές. Κάνει λόγο για προσχηματικές διαβουλεύσεις, κατάφωρες περιβαλλοντικές παραβάσεις, διοικητική καταστολή, αλλά και για σιωπηλή αποδοχή, καθώς η αρχική αντίσταση υποχώρησε μπροστά σε κεντρικές πολιτικές επιβολής.

Στις σελίδες της αναφοράς αποτυπώνεται ένα σύστημα λήψης αποφάσεων όπου η «κανονικότητα» του αποκλεισμού νομιμοποιείται. Ο φράκτης, η κάρτα εισόδου, η 24ωρη επιτήρηση και οι κανόνες εγκλεισμού εμφανίζονται ως ουδέτερες ρυθμίσεις, ενώ στην ουσία συνιστούν δομική βία απέναντι σε ανθρώπους που ζητούν διεθνή προστασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έκθεση εστιάζει επίσης στη γεωπολιτική στόχευση της Βάστριας: η επιλογή της τοποθεσίας δεν είναι τυχαία. Βρίσκεται σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από τον πλησιέστερο οικισμό και 33 χιλιομέτρων από τη Μυτιλήνη. Στόχος, όπως τεκμηριώνεται, είναι ο χωρικός αποκλεισμός και η απομόνωση των αιτούντων άσυλο από τον κοινωνικό ιστό. Το μοντέλο αυτό επιδιώκει να λειτουργήσει ως αποτρεπτικό παράδειγμα για μελλοντικούς πρόσφυγες και μετανάστες.

Η δομή της Βάστριας χαρακτηρίζεται από την απουσία φυσικής σκιάς, έντονη τσιμεντοποίηση, κλίμα φυλακής, ελεγχόμενη είσοδο για οργανώσεις και δημοσιογράφους, περιορισμένη ιατρική φροντίδα και αυστηρούς περιορισμούς κίνησης. Παρότι φέρει τον τίτλο «δομή φιλοξενίας», στην πράξη συνιστά χώρο κράτησης υπό αμφίβολες συνθήκες νομιμότητας και συμβατότητας με το διεθνές δίκαιο.

Η έκθεση προχωρά σε επίκριση της ΕΕ, σημειώνοντας ότι χρηματοδότησε με 43 εκατομμύρια ευρώ το έργο, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο για τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές του επιπτώσεις. Την ίδια ώρα, το κράτος χρησιμοποίησε στρατηγικές επιβολής: την Αρχή Διαφάνειας, την Επιτροπή Κατά της Διαφθοράς και νομοθετικές τροποποιήσεις που εξουδετέρωσαν τη δυνατότητα ουσιαστικών ενστάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα από την τεχνική αποτίμηση, η έκθεση επιδιώκει να αποκαταστήσει την ανθρώπινη διάσταση της ιστορίας. Φέρνει στο προσκήνιο τις φωνές ανθρώπων που παγιδεύονται στο σύστημα της αποτροπής και τονίζει ότι «η κατασκευή ενός κέντρου κράτησης δεν είναι ποτέ μόνο τσιμέντο, σύρμα και πόρτες ασφαλείας». Είναι ιδεολογία, σχέδιο και επιλογή.

Όπως σημειώνουν οι συντάκτες, στόχος τους είναι να τεκμηριώσουν ώστε να μην θεωρηθεί η Βάστρια ένα «αναπόφευκτο» γεγονός, αλλά ένα έργο που οργανώθηκε, επιβλήθηκε και υλοποιήθηκε με συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δίπλα στα παιδιά των Νέων Κυδωνιών ο Παναγιώτης Χριστόφας

Αυτοψία σε Νηπιαγωγείο και Δημοτικό και άμεση ενεργοποίηση διαδικασιών επίλυσης των προβλημάτων που κατέγραψε η διεύθυνση του σχολείου
Δίπλα στα παιδιά των Νέων Κυδωνιών ο Παναγιώτης Χριστόφας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δεύτερη πανελλαδική διάκριση για το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Στον διαγωνισμό Generation Next της Vodafone
Δεύτερη πανελλαδική διάκριση για το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής

Μαθητές από όλη τη Λέσβο συναντιούνται σε μια γιορτή ήχων, συνεργασίας και δημιουργίας
Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Επίσκεψη της Σέβη Βολουδάκη στο Αστυνομικό Μέγαρο Μυτιλήνης

Συνάντηση με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού για το μεταναστευτικό στο Βόρειο Αιγαίο
Επίσκεψη της Σέβη Βολουδάκη στο Αστυνομικό Μέγαρο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία 2026‑2027

Μέχρι 26 Μαρτίου η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή μέσω gov.gr
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία 2026‑2027
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πραπλανητικά SMS για δήθεν τροχαίες παραβάσεις

Η Ελληνική Αστυνομία καλεί τους πολίτες να μην ανοίγουν συνδέσμους και να μην καταχωρούν προσωπικά ή τραπεζικά στοιχεία
Πραπλανητικά SMS για δήθεν τροχαίες παραβάσεις
ΔΡΑΣΕΙΣ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους λαούς του Ιράν και του Λιβάνου

Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη του Πανεπιστημίου Αιγαίου για κινητοποίηση την Πέμπτη 12 Μαρτίου στις 18:00 στη Πλατεία Σαπφούς
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους λαούς του Ιράν και του Λιβάνου