ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Γιατί να σπουδάσω στο Τμήμα Ωκεανογραφίας στη Μυτιλήνη;
Ο Καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας Δρόσος Κουτσούμπας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το συγκεκριμένο τμήμα αποτελεί ένα σύγχρονο πεδίο σπουδών με σημαντική επαγγελματική αποκατάσταση
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 17/7/2025

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ενημερωτική συζήτηση πραγματοποιήθηκε μέσα από τη συχνότητα του «Ν» 99 FM με καλεσμένο τον καθηγητή Θαλάσσιας Βιολογίας κ. Δρόσο Κουτσούμπα, από το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η συζήτηση είχε στόχο να ενημερώσει υποψήφιους φοιτητές και τους γονείς τους για τις σπουδές, τις επαγγελματικές προοπτικές και τις ιδιαιτερότητες αυτού του μοναδικού τμήματος στην Ελλάδα.
Ένα μοναδικό τμήμα για όσους αγαπούν τη θάλασσα και την επιστήμη
Το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών (πρώην Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας) εδρεύει στη Μυτιλήνη και είναι το μοναδικό στη χώρα που ειδικεύεται αποκλειστικά στη μελέτη των ωκεανών και της θαλάσσιας ζωής. Η τοποθεσία του στο Βόρειο Αιγαίο, μια περιοχή πλούσια σε θαλάσσια βιοποικιλότητα και φυσικούς πόρους, δεν είναι τυχαία. Όπως εξηγεί ο κ. Κουτσούμπας, το σημείο αποτελεί ένα «ζωντανό εργαστήριο», ένα hot spot έρευνας λόγω της συνάντησης θαλάσσιων ρευμάτων από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο.
Ποιοι φοιτητές ταιριάζουν στο τμήμα;
Όσοι νέοι έχουν ενδιαφέρον για το περιβάλλον, τη βιολογία, τη χημεία, τη φυσική ή τα μαθηματικά, θα βρουν στις σπουδές αυτές ένα πεδίο εφαρμογής των γνώσεών τους πάνω σε ένα ζωντανό και πολυδιάστατο σύστημα: τον ωκεανό. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς άξονες: φυσική, χημική, γεωλογική και βιολογική ωκεανογραφία. Παράλληλα, υπάρχει εκπαίδευση σε θέματα θαλάσσιας οικολογίας, υδατοκαλλιεργειών, διαχείρισης θαλάσσιων πόρων και περιβάλλοντος.
Πρόγραμμα Σπουδών
Το τετραετές πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Μαθήματα υποδομής: φυσική, χημεία, βιολογία, μαθηματικά
Εξειδικεύσεις: θαλάσσια βιολογία, βιοποικιλότητα, γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών (GIS), παράκτια μηχανική
Εργαστηριακή και επιτόπια εκπαίδευση: τρία ωκεανογραφικά σκάφη (μεταξύ αυτών το «Αμφιτρίτη» και το νέο «Ωκεανίς») και σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός (ROVs, drones, gliders)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΕρευνητική εμπλοκή: Οι φοιτητές συμμετέχουν ενεργά από το προπτυχιακό επίπεδο σε ερευνητικά προγράμματα
Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά
Το Τμήμα προσφέρει δύο μεταπτυχιακά:
Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών (υβριδικό – μερικώς εξ αποστάσεως)
Research in Marine Sciences (αγγλόφωνο, με διεθνείς φοιτητές)
Περισσότεροι από 70 φοιτητές έχουν ολοκληρώσει το διδακτορικό τους στο Τμήμα, ενώ πολλοί εργάζονται πλέον σε ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Επαγγελματική αποκατάσταση
Απόφοιτοι του τμήματος έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και φέρουν τους τίτλους:
ΠΕ Περιβάλλοντος (Θαλάσσιος Περιβαλλοντολόγος)
ΠΕ Ωκεανογράφων
Μέλη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου
Εργάζονται σε φορείς του Δημοσίου (Υπουργεία Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, Αυτοδιοίκηση), σε περιβαλλοντικές ΜΚΟ (WWF, Greenpeace, ΑΡΧΕΛΩΝ, MOm), σε μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας και σε εταιρείες μελετών.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Τμήματος, το 60% των αποφοίτων βρίσκει εργασία μέσα στον πρώτο χρόνο από την αποφοίτησή του. Επίσης, περισσότεροι από 100 απόφοιτοι εργάζονται σε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Γιατί να το επιλέξει ένας νέος;
Όπως τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, «το 73% της Γης καλύπτεται από νερό – η γνώση των ωκεανών είναι το κλειδί για την κατανόηση του πλανήτη μας». Το Τμήμα στη Μυτιλήνη προσφέρει όχι μόνο γνώσεις αλλά και πρακτικές εμπειρίες, σε έναν από τους πιο σύγχρονους και διεθνώς αναγνωρισμένους ακαδημαϊκούς φορείς της Ελλάδας στον τομέα του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Με ενεργές συνεργασίες με πάνω από 300 ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα παγκοσμίως, και με διδάσκοντες που συγκαταλέγονται στο 2% των κορυφαίων επιστημόνων διεθνώς, το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών αποτελεί μια σοβαρή και αξιόλογη επιλογή σπουδών με ουσιαστικό επαγγελματικό μέλλον.