Πώς είναι η φοιτητική ζωή στο Αιγαίο; Απαντά ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δημήτρης Παπαγεωργίου
Τα τμήματα, η καθημερινότητα, οι προκλήσεις και οι δυνατότητες που προσφέρει ένα από τα πιο ιδιαίτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας που αξίζει να χωρέσει στα μηχανογραφικά των υποψηφίων
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/7/2025

Πώς είναι να σπουδάζεις σε ένα πανεπιστήμιο απλωμένο σε έξι νησιά του Αιγαίου; Ποια τμήματα λειτουργούν, πόσο κοστίζει η φοιτητική ζωή και ποια είναι τα πλεονεκτήματα (και οι δυσκολίες) της πανεπιστημιακής καθημερινότητας στην περιφέρεια; Η Athens Voice μίλησε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγητή Δημήτρη Παπαγεωργίου, για ένα από τα πιο ξεχωριστά και πολυνησιωτικά ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ευρώπης.
Ένα πανεπιστήμιο σε έξι νησιά
«Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου λειτουργεί σε έξι νησιά – Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ρόδο, Λήμνο και Σύρο – και αποτελεί ένα από τα πιο αποκεντρωμένα πανεπιστήμια στην Ευρώπη», μας εξηγεί ο Πρύτανης. «Στη Μυτιλήνη, για παράδειγμα, στεγάζεται η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών με τμήματα όπως Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Κοινωνιολογίας, Γεωγραφίας και Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. Τα δύο τελευταία αξιοποιούν προηγμένες τεχνολογίες, όπως χρήση drone για ψηφιακή χαρτογράφηση, εφαρμογές multimedia, video production και δημιουργία ντοκιμαντέρ».
Στη Χίο εδρεύουν τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών καθώς και το δυναμικά ανερχόμενο Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού. «Είναι ένα νεότερο τμήμα για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι, καθώς πηγαίνει εξαιρετικά καλά», αναφέρει ο κ. Παπαγεωργίου.
Η Σάμος φιλοξενεί τη Σχολή Θετικών Επιστημών με τμήματα Μαθηματικών και Στατιστικής και Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών, ενώ στη Ρόδο λειτουργεί η Παιδαγωγική Σχολή, με Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού και το ιδιαίτερα πρωτότυπο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών που συνδυάζει Αρχαιολογία, Γλωσσολογία και Διεθνείς Σχέσεις.
Στη Λήμνο λειτουργεί το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, ενώ στη Σύρο το πρωτοποριακό Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων.
Τέλος, η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου απλώνεται σε τρία νησιά: το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων στη Σάμο, το Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης στη Χίο και το προαναφερθέν τμήμα στη Σύρο.
Υποδομές και απορρόφηση αποφοίτων
«Όλα τα τμήματα διαθέτουν εξαιρετικό τεχνικό εξοπλισμό και τα περισσότερα έχουν έντονα εφαρμοσμένο χαρακτήρα», τονίζει ο Πρύτανης. «Αυτό αντικατοπτρίζεται και στην αγορά εργασίας, με 60-70% των αποφοίτων να βρίσκουν δουλειά στο αντικείμενό τους μέσα σε έναν χρόνο από την αποφοίτηση».
Παρά τις προκλήσεις που φέρνει η γεωγραφική διασπορά, το Πανεπιστήμιο αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες, ενώ επενδύει και στη βελτίωση των υποδομών του. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, προγραμματίζεται η ίδρυση φοιτητικής εστίας στη Σάμο, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το κόστος διαβίωσης για τους/τις φοιτητές/ριες.
Είναι οικονομική η φοιτητική ζωή στα νησιά;
Ο Πρύτανης δεν ωραιοποιεί την κατάσταση, αλλά σημειώνει ότι η φοιτητική ζωή στα νησιά είναι λιγότερο δαπανηρή σε σχέση με μεγάλα αστικά κέντρα, ειδικά όσον αφορά την ενοικίαση στέγης. «Οι τιμές είναι συγκριτικά προσιτές, ενώ η μικρότερη κλίμακα των πόλεων βοηθά τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να ενταχθούν γρήγορα στην τοπική κοινωνία. Αυτό ενισχύει τη συνοχή της φοιτητικής κοινότητας και την αίσθηση του “ανήκειν”».
Ένα πανεπιστήμιο με νησιώτικο αποτύπωμα
Η καθημερινότητα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου διαφέρει σημαντικά από αυτή σε ένα πανεπιστήμιο του κέντρου. Το νησιωτικό τοπίο, οι ανθρώπινες σχέσεις, η εγγύτητα με τη φύση και η έντονη πολιτισμική δραστηριότητα διαμορφώνουν μια φοιτητική εμπειρία με ιδιαίτερο χαρακτήρα. «Εδώ δεν είσαι απλώς φοιτητής. Είσαι μέλος μιας μικρής κοινότητας. Και αυτό κάνει τη διαφορά», υπογραμμίζει ο Δημήτρης Παπαγεωργίου.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μπορεί να απέχει από τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά αποτελεί ένα δυναμικό, σύγχρονο και εξωστρεφές ίδρυμα, που επενδύει στην καινοτομία, την εφαρμοσμένη έρευνα και την ποιότητα σπουδών.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου: www.aegean.gr