Θα καταστήσουν παράνομη την ανταλλαγή σπόρων;
Απούσα η Ελλάδα στις Ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις που καθορίζουν το μέλλον της διατροφής μας
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/7/2025

Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις 24 Ιουνίου 2025 στα πλαίσια Ευρωπαϊκής συνάντησης κρατών-μελών της Ε.Ε., ο εκπρόσωπος της Ελλάδας ενώ ήταν παρόν και τοποθετήθηκε σε άλλα αγροτικά θέματα, δεν τοποθετήθηκε στις δυο προτεινόμενες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή νομοθεσίες που αναφέρονται σε ζωτικά διατροφικά θέματα. Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση τους οι οργανώσεις Αιγίλοπας και Σιτώ.
Οι δυο ζωτικές νομοθεσίες αναφέρονται:
Α. στην παραγωγή και το εμπόριο σπόρων και υπόλοιπου φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού (ΦΠΥ) και
Β. στα νέα γενετικά τροποποιημένα φυτά που παράγονται με ορισμένες νέες γονιδιωματικές τεχνικές και τα τρόφιμα - ζωοτροφές που προέρχονται από αυτά.
Κρίσιμο σημείο που αφορά την εμπορία των σπόρων είναι η προτεινόμενη απαγόρευση ανταλλαγής σπόρων μεταξύ γεωργών! Αν υιοθετηθεί αυτή η νομοθετική πρόταση τότε η πρακτική που ακολουθείται εδώ και αιώνες από τους γεωργούς θα καταστεί παράνομη πράξη και θα διώκειται. Σε αυτό το κορυφαίο ζήτημα η θέση της Ελληνικής κυβέρνησης παραμένει άγνωστη.
Η Ελλάδα διαθέτει μια πλούσια και μακρά παράδοση στη διατήρηση και ανταλλαγή σπόρων, η οποία στηρίζει τη γεωργία και την επιβίωση των γεωργών και ιδιαίτερα των μικροκαλλιεργητών σε απομονωμένες, ορεινές ή νησιωτικές περιοχές και το τρέχον προσχέδιο του κανονισμού για το φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό απειλεί να εξαφανίσει αυτή την ποικιλομορφία, κάτω από την πίεση των εμπορικών κανόνων. Μια σειρά αγροτικά προϊόντα ανά την Ελλάδα θα εξαφανιστούν επειδή δεν θα μπορεί να γίνει η ανταλλαγή σπόρων. Ας αναλογιστούμε θα υπήρχε σήμερα το άνυδρο ντοματάκι της Χίου, το ασπρομύτικο φασόλι της Λήμνου, το ρεβύθι του Λισβορίου, τα ατζούρια (ξυλάγγουρα) και δεκάδες άλλα αγροτικά προϊόντα που δεν τα βρίσκει προσφέρονται στο εμπόριο αν είχε απαγορευτεί η ανταλλαγή σπόρων μερικές δεκαετίες πριν.
Πολύ σημαντικό σημείο, για νέα γενετικά τροποποιημένα φυτά είναι η διατήρηση της ειδικής σήμανσης και γι' αυτά, μέχρι τον τελικό καταναλωτή όπως ισχύει σήμερα για την πρώτη γενιά αυτών των φυτών.
48 οργανώσεις ζητούν με κοινή τους δήλωση, τη διατήρηση της διαφάνειας στη διατροφική αλυσίδα μέσω της υποχρεωτικής σήμανσης και ιχνηλασιμότητας των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) που προέρχονται από Νέες Γονιδιωματικές Τεχνικές (ΝΓΤς), καθώς προειδοποιούν για τους κινδύνους επιμόλυνσης της βιολογικής και συμβατικής γεωργίας, επισημαίνοντας ότι η απουσία ιχνηλασιμότητας απειλεί τη διατήρηση της γεωργίας ελεύθερης από ΓΤΟ, με ενδεχόμενες νομικές και οικονομικές συνέπειες για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές.