Η εξασθένηση των ανέμων βοήθησε την πυρόπληκτη Χίο
Αγωνία για τα Μαστιχοχώρια και τις καλλιέργειες
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/6/2025

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα η πυρκαγιά που πλήττει τη Χίο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές και κατοίκους να δίνουν σκληρή μάχη για να αναχαιτίσουν τις φλόγες πριν πέσει το σκοτάδι και ενισχυθούν ξανά οι άνεμοι. Η εικόνα στο νησί παραμένει δραματική, με εκτεταμένες καταστροφές σε δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά και συνεχείς αναζωπυρώσεις που δοκιμάζουν τις αντοχές του ανθρώπινου και τεχνικού δυναμικού.
Το «κλειδί» είναι η Ανύδρος
Η περιοχή του οροπεδίου της Ανύδρου, κοντά στη Βέσσα, θεωρείται το πιο κρίσιμο σημείο αυτή τη στιγμή, καθώς σε περίπτωση που οι φλόγες περάσουν το συγκεκριμένο φυσικό φράγμα, ανοίγει ο δρόμος προς τα νότια Μαστιχοχώρια – δηλαδή στις πιο πολύτιμες περιοχές μαστιχοκαλλιεργειών του νησιού.
Όπως δήλωσε στην «Καθημερινή» ο Γιώργος Τούμπος, πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου:
«Η μεγάλη προσπάθεια γίνεται στο οροπέδιο της Ανύδρου. Αν η φωτιά δεν ελεγχθεί όσο υπάρχει φως, τότε κινδυνεύει ο νότος και μαζί του τα Μαστιχοχώρια. Ήδη υπήρχε ισχυρό μέτωπο ανάμεσα σε Ζυφιά και Άγιο Γεώργιο, που προς το παρόν ελέγχθηκε, όμως η κατάσταση παραμένει κρίσιμη».
Η χθεσινή εξασθένηση των ανέμων βοήθησε στην κατάσβεση, επιτρέποντας στις δυνάμεις να συγκεντρωθούν στα πιο επικίνδυνα σημεία. Ωστόσο, οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται, σε ένα τοπίο ήδη βεβαρημένο από τη φωτιά του 2012.
Σώθηκε η Νέα Μονή – Κάηκαν πεύκα στον αρχαιολογικό χώρο
Οι φλόγες έφτασαν σε απόσταση 20-30 μέτρων από τη Νέα Μονή Χίου, στον αρχαιολογικό χώρο του Προβατείου Όρους. Η Μονή, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, δεν υπέστη ζημιές, σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου, ωστόσο πεύκα και τμήματα της γύρω βλάστησης καταστράφηκαν.
Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στο έλεος της φωτιάς
Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 60.000 στρέμματα επηρεασμένων εκτάσεων, χωρίς να σημαίνει ότι όλα έχουν καεί ολοσχερώς. Σε πολλές περιπτώσεις, οι φλόγες κινήθηκαν γρήγορα, αφήνοντας σημεία άθικτα, όμως ζημιές έχουν καταγραφεί ήδη σε μαστιχόδεντρα στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου. Οι συμπαγείς καλλιέργειες βρίσκονται νοτιότερα και η ανησυχία είναι διάχυτη.
Στο Λιθί, η φωτιά πλησίασε τον παραλιακό οικισμό, προκαλώντας την εκκένωση ξενοδοχείου με τουρίστες. Σε άλλα σημεία, η πορεία της φωτιάς ανακόπηκε όταν έφτασε σε εκτάσεις που είχαν καεί το 2016.
Διακοπές νερού και ρεύματος – Πιέσεις στο δίκτυο υποδομών
Η πυρκαγιά έχει προκαλέσει προβλήματα υδροδότησης σε αρκετές περιοχές. Το φράγμα του Αγίου Γεωργίου έχει υποστεί ζημιές, ενώ στο Βροντάδο υπήρξαν διακοπές ρεύματος, ιδίως τις πρώτες μέρες. Οι τεχνικές υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης καταβάλλουν προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών στα δίκτυα.
Ενισχυμένες δυνάμεις – Κρίσιμος συντονισμός
Χθες, στη Χίο επιχειρούσαν:
444 πυροσβέστες
21 ομάδες δασοκομάντος (ΕΜΟΔΕ)
85 οχήματα
30 εθελοντές με τέσσερα εθελοντικά οχήματα
Έξι ελικόπτερα και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα
Το κινητό επιχειρησιακό κέντρο “Όλυμπος” παραμένει στο νησί για την καλύτερη επιχειρησιακή καθοδήγηση. Σημαντική είναι η συνδρομή του στρατού και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με βυτιοφόρα και μηχανήματα έργου.
Εμπρησμός υπό εξέταση – Ερευνάται οργανωμένη ενέργεια
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, που βρίσκεται στη Χίο, δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις για οργανωμένη εγκληματική ενέργεια:
«Όταν ξεσπούν φωτιές ταυτόχρονα σε διάσπαρτα σημεία, οφείλουμε να μιλήσουμε για ύποπτη δραστηριότητα. Εξετάζουμε σοβαρά το ενδεχόμενο εμπρησμών».
Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) ερευνά ήδη σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. τις συνθήκες και τα σημεία εκδήλωσης των πυρκαγιών.
Η αγωνία συνεχίζεται
Καθώς το φως της ημέρας μειώνεται και οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην Ανύδρο. Η έκβαση της μάχης εκεί θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό αν τα Μαστιχοχώρια θα μείνουν αλώβητα ή αν η Χίος θα ξαναζήσει την εφιαλτική εμπειρία του 2012.
Οι κατοίκοι, οι παραγωγοί, οι εθελοντές και οι πυροσβέστες συνεχίζουν αδιάκοπα να παλεύουν με ένα μέτωπο που, αν και περιορίζεται σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, παραμένει ασταθές και εξαιρετικά επικίνδυνο.