ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Κοντοζυγώνει η ώρα της αλήθειας για τους δανειολήπτες της Συνεταιριστικής
Σύντομα ενεργοποιούνται οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης των δανείων της Τράπεζας από Funds και Servicers
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/6/2025

Η PQH, η εκκαθαρίστρια εταιρεία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου – Λήμνου, όπως και των υπόλοιπων ελληνικών τραπεζών που βρίσκονται υπό εκκαθάριση, έχει ήδη προχωρήσει στην πώληση του 85% των δανείων που βρίσκονταν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Το μικρό ποσοστό δανείων που δεν έχει πωληθεί αφορά περιπτώσεις με ειδική αντιμετώπιση, όπως δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, αγροτικά κ.ά.
Η διαδικασία εκχώρησης των δανείων έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Το «Ν» έχει αναφερθεί εκτενώς και επανειλημμένα σε αυτή τη διαδικασία. Στις 5 Φεβρουαρίου 2025, το «Ν» δημοσίευσε ρεπορτάζ με τίτλο «Πουλήθηκαν τα δάνεια της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου – Λήμνου;», όπου σημειωνόταν: «Στις 4 Φεβρουαρίου, η εταιρεία PQH, ως εκκαθαριστής των υπό εκκαθάριση τραπεζών της χώρας, ανακοίνωσε την πώληση τριών δανειακών χαρτοφυλακίων με την επωνυμία “Alphabet”. Η κατάρτιση των χαρτοφυλακίων και η δημοπράτησή τους διήρκεσε μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχαμε εντοπίσει για τα εν λόγω χαρτοφυλάκια χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2023. Σε αυτή περιλαμβάνονταν και δάνεια της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου – Λήμνου, χωρίς ωστόσο να παρέχονται αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των δανείων που εντάσσονταν σε αυτά. Η χθεσινή ανακοίνωση της PQH αναφέρει πως πουλήθηκαν δάνεια συνολικής λογιστικής αξίας 4,8 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική απαίτηση ανέρχεται στα 14,7 δισ. ευρώ».
Στο ίδιο ρεπορτάζ τονιζόταν: «Η πώληση των δανείων σημαίνει πως ξεκινά η διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών από τους δανειολήπτες. Αν στα εν λόγω χαρτοφυλάκια περιλαμβάνεται και μεγάλος αριθμός δανείων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου – Λήμνου, τότε πολλοί είναι αυτοί που κινδυνεύουν να χάσουν ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία».
Ήδη από τις 11 Οκτωβρίου 2023, το «Ν» είχε παρουσιάσει την έναρξη της διαδικασίας πώλησης των δανείων.
Η πώληση σημαίνει πως τα funds πλέον έχουν τον πλήρη έλεγχο τόσο των δανείων που εξυπηρετούνται όσο και αυτών που βρίσκονται σε καθυστέρηση. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως τα ενήμερα δάνεια συνεχίζουν να εξυπηρετούνται κανονικά, όπως και όταν βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της PQH. Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όμως, ξεκινούν διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης, όπως συμβαίνει με όλα τα δάνεια των υπό εκκαθάριση τραπεζών.
Αυτό σημαίνει ότι το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσουν πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων διαφόρων κακοπληρωτών της Συνεταιριστικής Τράπεζας, οι οποίοι άφησαν πίσω τους σημαντικές οφειλές κατά τα χρόνια λειτουργίας της. Πέρα από τις γνωστές και ηχηρές υποθέσεις χορηγήσεων, οι ίδιες διαδικασίες θα εφαρμοστούν και για μικρότερα δάνεια που παραμένουν ανεξόφλητα.
Το βασικό ερώτημα πλέον είναι τι μέλλει γενέσθαι με τις περιπτώσεις δανειοληπτών που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους, είτε γιατί δεν τους συμφέρει, είτε επειδή η τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση δεν τους το επιτρέπει.