× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μείωση αφίξεων από Ευρώπη και Τουρκία, αυξημένο ενδιαφέρον από Έλληνες

Μειωμένη προς το παρόν η τουριστική κίνηση στη Λέσβο με Τούρκους και Ευρωπαίους να περιορίζουν τις επισκέψεις και τις διανυκτερεύσεις, αναφέρει ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Παναγιώτης Χατζηκυριάκος

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 19/6/2025

Μείωση αφίξεων από Ευρώπη και Τουρκία, αυξημένο ενδιαφέρον από Έλληνες
' χρόνος ανάγνωσης

Με ρεαλισμό, ανησυχία αλλά και ελπίδα αποτύπωσε ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Λέσβου, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ν» 99 fm,  τη φετινή τουριστική εικόνα του νησιού, θέτοντας στο επίκεντρο τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον τομέα. 

Ο κ. Χατζηκυριάκος χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά «σαφώς πιο δύσκολη» σε σχέση με την περσινή, επισημαίνοντας πως η σεζόν ξεκίνησε με υποτονικούς ρυθμούς. Παρότι υπάρχει προσδοκία για αύξηση της κίνησης από τα τέλη Ιουνίου και έπειτα, η απώλεια των μηνών Απριλίου και Μαΐου θεωρείται καθοριστική. «Δεν θα έχει φέτος ούτε τη διάρκεια ούτε την ένταση που είχε η περσινή σεζόν», σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλύοντας τα αίτια, στάθηκε κυρίως στην αύξηση των φορολογικών βαρών, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το αυξημένο τέλος διαμονής και τις επικείμενες νέες χρεώσεις, που όπως τόνισε «δεν είναι εύκολες για τον κόσμο και αποθαρρύνουν τις διανυκτερεύσεις». Προειδοποίησε ότι η υπερφορολόγηση λειτουργεί ως αντικίνητρο, μειώνοντας τόσο τη διάρκεια παραμονής των επισκεπτών όσο και τη συνολική τους κατανάλωση.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην τουρκική αγορά, η οποία πέρυσι έδωσε ρεκόρ αφίξεων. Ωστόσο, φέτος καταγράφεται σημαντική πτώση της τάξεως του 35-40%, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην οικονομική κρίση στην Τουρκία, τη διολίσθηση της λίρας, την αύξηση του κόστους βίζας και μετακίνησης, αλλά και στα τέλη εξόδου. «Ένας Τούρκος τουρίστας πρέπει να πληρώσει 160 με 170 ευρώ μόνο για να περάσει στη Λέσβο – χωρίς διαμονή και φαγητό», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις άλλες αγορές. Από την Ευρώπη αναμένονται επίσης μειώσεις της τάξης του 10-12%, ενώ το φαινόμενο των «αργοπορημένων κρατήσεων» είναι πλέον γενικευμένο, κάτι που δείχνει, όπως λέει, πως «και οι Ευρωπαίοι περιμένουν προσφορές και δρουν με περιορισμένο προϋπολογισμό».

Η αβεβαιότητα εντείνεται από τη διεθνή γεωπολιτική αστάθεια. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κρίση στη Γάζα και η ένταση Ισραήλ-Ιράν έχουν άμεσες επιπτώσεις, όπως η ακύρωση πτήσεων charter από το Ισραήλ και η εγκλωβισμένη πελατεία που δεν μπορεί να επιστρέψει. «Ο τουρισμός είναι ένα προϊόν ευαίσθητο που επηρεάζεται από όλα: πόλεμο, πανδημία, οικονομία, ακόμη και από την ψυχολογία», ανέφερε.

Ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στην τιμολογιακή πολιτική. Ο κ. Χατζηκυριάκος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση τιμών στην εστίαση και τα καταλύματα, τονίζοντας πως «ναι μεν αυξάνονται τα λειτουργικά έξοδα, αλλά οι υπερβολικές αυξήσεις στέλνουν αρνητικά μηνύματα». Πρότεινε συγκράτηση και μέτρο, επισημαίνοντας πως «το προϊόν της Λέσβου είναι η αυθεντικότητα και η ποιότητα σε λογικές τιμές – αν το χάσουμε αυτό, χάνουμε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημαντική ήταν και η αναφορά στους Έλληνες επισκέπτες. Φέτος, όπως εκτίμησε, θα υπάρξει μεγαλύτερη παρουσία τους στο νησί, ειδικά λόγω της μείωσης των αφίξεων από Τουρκία. Μάλιστα, σημείωσε πως παρατηρούνται περισσότερες κρατήσεις για μεγαλύτερες διαμονές, ακόμη και εβδομαδιαίες, κάτι που δεν ήταν σύνηθες στο παρελθόν.

Τέλος, ο κ. Χατζηκυριάκος στάθηκε στις διαχρονικές παθογένειες της τουριστικής πολιτικής του νησιού. Έκανε λόγο για «έλλειψη συντονισμού μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», φέρνοντας παραδείγματα όπως η απουσία ταξί σε αφίξεις τουριστών στην Πέτρα και το Πλωμάρι ή η ασυνεννοησία σε νέες ακτοπλοϊκές συνδέσεις. «Χρειαζόμαστε ομάδα διαχείρισης κρίσεων και σοβαρό σχεδιασμό – δεν μπορούμε να συζητάμε δύο μήνες τι θα κάνουμε όταν σκάσει το πρόβλημα», είπε.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «η Λέσβος έχει τα φόντα, τη μοναδικότητα και την αυθεντικότητα να σταθεί στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη», όμως χρειάζεται μακροπρόθεσμο όραμα και κοινή στρατηγική: «Δεν μπορούμε να δουλεύουμε αποσπασματικά. Χρειάζεται συνεργασία, σοβαρότητα και σταθερή προσπάθεια από όλους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η φετινή χρονιά, όσο αβέβαιη κι αν μοιάζει, είναι για τη Λέσβο μια ευκαιρία: να επιβεβαιώσει την αξία της όχι με αριθμούς, αλλά με ποιότητα, συνοχή και συνέπεια στο τουριστικό της αφήγημα, σημείωσε ο Παναγιώτης Χατζηκυριάκος. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΟΡΑ

Η Lidl Ελλάς διακρίνεται ξανά με 9 βραβεύσεις στα Loyalty Awards 2025

Με πολλαπλές βραβεύσεις στα Loyalty Awards 2025, η εταιρεία αποδεικνύει ότι η εμπιστοσύνη των πελατών κερδίζεται με συνέπεια, καινοτομία και ουσιαστική σύνδεση
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αναστροφή της τάσης στην αγορά του ελαιολάδου

Ελλάδα και Ισπανία δίνουν σήματα μικρής ανάκαμψης μετά από πολλούς μήνες στη χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Νέος φόρος στη τιμή της βενζίνης

Χαράτσι 0,10 ευρώ θα επιβληθεί από το 2026
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τοποθετήθηκαν τα pillars σε λιμάνια της Λέσβου

Ρεύμα και νερό μέσα από σύγχρονες παροχές δίνει το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου στα σκάφη που προσεγγίζουν εννέα λιμενικές εγκαταστάσεις του νησιού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ερώτηση Δουδωνή για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Λήμνου – Λέσβου με την ηπειρωτική Ελλάδα

«Πλήγμα για την κοινωνική και οικονομική συνοχή των νησιών η διακοπή της γραμμής», σημειώνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Τριτοκοσμικό Βόρειο Αιγαίο στην εμπορευματική μετακίνηση

Η Ένωση Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελαφρών και Βαρών Μεταφορών Νομού Λέσβου με επιστολή της στο Υπουργείο Ναυτιλίας περιγράφει την τραγική κατάσταση με τις συνδέσεις Ro - Ro
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Γεωτουρισμός, πολιτισμός και βιωσιμότητα: Η Λέσβος δείχνει τον δρόμο

Πάνω από 500 εκατομμύρια επισκέπτες στα παγκόσμια γεωπάρκα – Σημαντικό το αποτύπωμα της Ελλάδας στο διεθνές δίκτυο UNESCO
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πτώση 15% στις αφίξεις Τούρκων τουριστών στη Λέσβο

Η αύξηση του κόστους των ταξιδιών, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας και η μείωση της αγοραστικής δύναμης οδήγησαν στην πτώση της τουριστικής κίνησης
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι αθέατες όψεις στη διαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων και ο ρόλος του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦΑΣΥ Γιάννης Φλωρίδης αποκαλύπτει το αλυσβερίση με τις κοινοτικές ενισχύσεις και μιλά για το τέλος της οικογενειακής γεωργίας στην Ελλάδα που έρχεται
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Μια νέα εποχή για την επιχειρηματικότητα στη Λέσβο

Με δυναμική παρουσία τοπικών αρχών και επιχειρηματιών, παρουσιάστηκε το απόγευμα στο Επιμελητήριο Λέσβου η νέα Δομή Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας Αegean Hub, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός σύγχρονου οικοσυστήματος καινοτομίας στο νησί
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΑΓΟΡΑ

Cafe Eressos: Η απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης και γεύσης στη Σκάλα Ερεσού

Ένας προορισμός που συνδυάζει την αυθεντική φιλοξενία με εκλεκτές γευστικές απολαύσεις, στην καρδιά της παραλίας.
ΕΛΛΑΔΑ

Συστάσεις… για την ακρίβεια στα καύσιμα

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού εισηγείται τη δημιουργία ενός ενιαίου, επικαιροποιημένου και ανεξάρτητου μητρώου αποθηκευτικών χώρων καυσίμων.