× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Παγωμένη η αγορά της Μυτιλήνης, παρά το καλοκαίρι και τον τουρισμό

Σε λίγο καλύτερη κατάσταση είναι η αγορά της Καλλονής η οποία είναι βιώσιμη παρά το γεγονός ότι δεν είναι τουριστική αναφέρει ο πρόεδρος της Βαγγέλης Χαλκοδαίμων

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 18/6/2025

Παγωμένη η αγορά της Μυτιλήνης, παρά το καλοκαίρι και τον τουρισμό
' χρόνος ανάγνωσης

Υποτονική παρά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, παραμένει η αγορά της Μυτιλήνης, με τους εμπόρους να βλέπουν σημαντική μείωση σε σύγκριση με την περσινή περίοδο.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Γιάννης Μουτζούρης γενικότερα η πόλη βιώνει υποτονικούς ρυθμούς τόσο στην καταναλωτική κίνηση όσο και στην τουριστική κίνηση με δεδομένο όπως σημειώνει ότι πέρυσι είχαμε πολύ περισσότερο κόσμο την ίδια περίοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Γενικότερα υπάρχει μια πολύ ανησυχητική ηρεμία στην αγορά η οποία θυμίζει περισσότερο φθινόπωρο παρά καλοκαιρινή σεζόν. Οι Τούρκοι τουρίστες και το Μπαϊράμι που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα ήταν αρκετά βοηθητικά ωστόσο κράτησε 2-3 μέρες αυτή η κινητικότητα και τώρα ξαναπέσαμε στα ίδια. Οι συμπολίτες μας από την άλλη πλευρά είναι πολλοί φειδωλοί στις αγορές τους. Πολλές φορές βλέπεις κόσμο στην Ερμού ο οποίος όμως κοιτάζει μόνο τις βιτρίνες χωρίς να ψωνίζει. Κατανοούμε ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην κοινωνία και πολλές υποχρεώσεις στα νοικοκυριά που δεν αφήνουν περιθώρια για ψώνια, ωστόσο καλό θα ήταν τα όποια λίγα ψώνια κάνει ο καθένας από εμάς να τα κάνει στην αγορά της πόλης για να ενισχύσει την τοπική οικονομία».

Στις 5 Αυγούστου εξάλλου η αγορά της Μυτιλήνης ετοιμάζεται να υλοποιήσει για άλλη χρονιά την επιτυχημένη διοργάνωση της λευκής νύχτας η οποία φέτος θα γίνει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Πριν από αυτό όμως ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης διοργανώνει πάρτι για τα μέλη και τους φίλους του στo δημοφιλές καλοκαιρινό beach bar – restaurant Bracciera.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα η αγορά της Καλλονής, φαίνεται ότι είναι ικανοποιημένη από την κίνηση που υπάρχει, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βαγγέλης Χαλκοδαίμων.

«Θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι καλύτερα. Πάντα σε όλα τα ζητήματα υπάρχει η προοπτική του καλύτερου, ωστόσο μιλάμε για μια αγορά βιώσιμη αυτή τη στιγμή παρά το γεγονός ότι δεν είναι τουριστική ούτε διαθέτει τουριστικά καταστήματα».

Ενδιαφέρον για την αγορά της Καλλονής δείχνουν και οι Τούρκοι τουρίστες οι οποίοι σύμφωνα με τον κ. Χαλκοδαίμων αναζητούν κυρίως καταστήματα που έχουν σχέση με την πώληση αλκοολούχων ποτών όπως είναι οι κάβες και με την πώληση κοσμημάτων.

«Έχουμε παρατηρήσει ωστόσο κινητικότητα και σε καταστήματα που πωλούν παραδοσιακά και νωπά προϊόντα όπως οι επιχειρήσεις Σελάχα ή οι αγροτουριστικοί συνεταιρισμοί που διαθέτουν δικά τους πρωτότυπα προϊόντα».Η μεγάλη μάστιγα πάντως για την τοπική αγορά σημειώνει ο Βαγγέλης Χαλκοδαίμων εξακολουθούν να είναι τα πολυκαταστήματα τα οποία παίρνουν μεγάλο κομμάτι από την ήδη περιορισμένη καταναλωτική πίτα στο νησί μας. «Περνούσα μεσημέρι με πολλή ζέστη έξω από γνωστό πολυκατάστημα της Λέσβου και είχε πάνω από  40 παρκαρισμένα αυτοκίνητα πελατών».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σύσκεψη για την ίδρυση Αγροτικού Συλλόγου στη Γέρα

Την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου στην αίθουσα Οδυσσέας Ελύτης στον Παπάδο
Σύσκεψη για την ίδρυση Αγροτικού Συλλόγου στη Γέρα
ΚΟΣΜΟΣ

Συνέχεια αγροτικών κινητοποιήσεων σε Ισπανία και Ελλάδα

8.000 διαδηλωτές στην Μαδρίτη αρκετές χιλιάδες στην Αθήνα ενάντια στην περικοπές των αγροτικών επιδοτήσεων και της συμφωνίας Ε.Ε. - Mercosur
Συνέχεια αγροτικών κινητοποιήσεων σε Ισπανία και Ελλάδα
ΕΛΛΑΔΑ

Παραγραφή εισφορών τι κερδίζουν και τι χάνουν οι ασφαλισμένοι

Από 10ετία σε 5ετία τι αλλάζει στον χρόνο παραγραφής των ασφαλιστικών χρεών
Παραγραφή εισφορών τι κερδίζουν και τι χάνουν οι ασφαλισμένοι
ΕΛΛΑΔΑ

Η ΑΑΔΕ ανοίγει τα βιβλία των crypto με θεσμικό κενό στη φορολογία

Αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών και αυστηρή δέουσα επιμέλεια, αλλά ασαφές αν τα κέρδη θεωρούνται κεφαλαιουχικά ή εισόδημα.
Η ΑΑΔΕ ανοίγει τα βιβλία των crypto με θεσμικό κενό στη φορολογία
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 20 Φεβρουαρίου

Θα καταβληθούν 81,3 εκατομμύρια ευρώ σε 98.522 δικαιούχους
Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 20 Φεβρουαρίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κυριακή θα αναχωρήσει το Blue Star Paros από Πειραιά

Δείτε πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των δρομολογίων του πλοίου τις επόμενες ημέρες
Κυριακή θα αναχωρήσει το Blue Star Paros από Πειραιά
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ολονυχτία των τρακτέρ στο Σύνταγμα

Αγρότες από όλη τη χώρα στρατοπέδευσαν έξω από τη Βουλή ζητώντας μείωση κόστους παραγωγής, εγγυημένες τιμές και αλλαγές στο πλαίσιο αποζημιώσεων
Ολονυχτία των τρακτέρ στο Σύνταγμα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καμπανάκι για την ευλογιά πριν μπει ο Μάρτιος

Προειδοποιήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εμβολιασμό και ενίσχυση των μέτρων βιοασφάλειας
Καμπανάκι για την ευλογιά πριν μπει ο Μάρτιος
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εξοντωτικά πρόστιμα για λίγες ρίζες ελιές

Αντιδράσεις για τις περικοπές έως 12 συντάξεων σε μικροπαραγωγούς που δεν δήλωσαν αγροτικό εισόδημα
Εξοντωτικά πρόστιμα για λίγες ρίζες ελιές
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η νέα ΚΑΠ απειλή για τους αγρότες

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο χτυπά καμπανάκι για τις αλλαγές που προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Η νέα ΚΑΠ απειλή για τους αγρότες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λίγα ψίχουλα ανάπτυξης για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Την πρώτη χρονιά μετά την πανδημία, το 2023, τα νησιά της Περιφέρειας είδαν αύξηση του ΑΕΠ αλλά το χάσμα μεγαλώνει με τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.
Λίγα ψίχουλα ανάπτυξης για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι βροχές ανέβασαν τις τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία

Δείτε εδώ τί συμβαίνει στην αγορά του ελαιολάδου στην Ιβηρική χερσόνησο
Οι βροχές ανέβασαν τις τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία