Η Μυτιλήνη στην πρωτοπορία του Δικτύου Πάφου
Με ουσιαστική συμμετοχή και ενεργό ρόλο o Δήμος Μυτιλήνης δίνει το παρών σε ένα δίκτυο που ενώνει τον Ελληνισμό και ενισχύει τους δεσμούς πολιτισμού και συνεργασίας
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/6/2025

Στη συνάντηση του Δικτύου Πάφου – Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμαριά, συμμετείχε ο Δήμος Μυτιλήνης, τον οποίο εκπροσώπησε με υπευθυνότητα και διάθεση προσφοράς ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας, κ. Νίκος Γιαννάκας.
Η συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία του Δήμου Πάφου, στόχευε στην αναζωογόνηση του Δικτύου, με στόχο τη μετατροπή του σε έναν ουσιαστικό δίαυλο πολιτιστικής σύγκλισης και εθνικής ενότητας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η συμμετοχή της Μυτιλήνης αποτέλεσε παράδειγμα υπεύθυνης και οραματικής παρουσίας, με τη Δημοτική Αρχή να επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά τον σταθερό προσανατολισμό της στη διεύρυνση συνεργασιών με προστιθέμενη αξία για τον τόπο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τονίστηκε ο ρόλος του Δικτύου ως εργαλείου προβολής της ενότητας του ελληνισμού και γέφυρας συνεργασίας των πόλεων-μελών σε πολιτιστικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό επίπεδο. Αποφασίστηκε η υλοποίηση μιας σειράς δράσεων με επίκεντρο τη νέα γενιά και την τρίτη ηλικία, όπως:
- Καθιέρωση ετήσιου Φεστιβάλ Γαστρονομίας με συμμετοχή των ΚΑΠΗ των Δήμων,
- Δημιουργία Φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού και Λαογραφίας στην Πάφο,
- Διοργάνωση Διαγωνισμού Διηγήματος για μαθητές Γυμνασίου,
- Ανάπτυξη Έκθεσης για την ελληνική ιστορία της Πάφου, που θα φιλοξενηθεί κυλιόμενα σε όλες τις πόλεις του Δικτύου.
Η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης, με συνέπεια και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, επιδιώκει μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες να ενισχύσει τη διεθνή εξωστρέφεια της πόλης, αναδεικνύοντας παράλληλα τον πολιτιστικό της πλούτο και τη βαθιά της σύνδεση με τον ευρύτερο ελληνικό χώρο. Η παρουσία και τοποθέτηση του Αντιδημάρχου κ. Γιαννάκα, σύμφωνα με παρευρισκόμενους, ξεχώρισε για τη σαφήνεια και τη διάθεση συνεργασίας που εξέπεμψε, αποσπώντας θετικά σχόλια και ενισχύοντας την εικόνα της Μυτιλήνης ως πρωτοπόρου πόλης στο πεδίο της πολιτιστικής διπλωματίας.
Το Δίκτυο Πάφου περιλαμβάνει, πέραν της Μυτιλήνης, τις πόλεις Πάφο, Καλαμαριά, Κέρκυρα, Λαμία, Πρέβεζα και Χανιά. Στους βασικούς του στόχους συγκαταλέγονται η κοινή προώθηση των εθνικών ζητημάτων, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας στον πολιτισμό, την κοινωνία και την οικονομία.