Τη Δευτέρα 23 Ιουνίου ξεκινά στη Λέσβο η μάχη με τον δάκο
Με υψηλό πληθυσμό δάκου παρά τη χαμηλή καρποφορία και χωρίς επαρκές προσωπικό, η Αντιπεριφέρεια Πρωτογενούς Τομέα ρίχνεται στη μάχη για τη σωτηρία της ελαιοπαραγωγής
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/6/2025

Σε πλήρη κινητοποίηση τίθεται η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς, με την πρώτη γενική διαβροχή να ξεκινά τη Δευτέρα 23 Ιουνίου 2025 σε όλο το νησί. Παρά το χαμηλό ποσοστό καρποφορίας, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς ο πληθυσμός του εντόμου εμφανίζεται ανησυχητικά αυξημένος για την εποχή, λόγω των ιδιαίτερων φετινών κλιματικών και καλλιεργητικών συνθηκών.
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας Λέσβου, που υλοποιεί το πρόγραμμα, επισημαίνει ότι η εφαρμογή της πρώτης διαβροχής θα είναι καθολική, προκειμένου να μειωθεί η πληθυσμιακή έξαρση του δάκου από την αρχή. Χρησιμοποιούνται τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα FORZA 10CS, DECIS PROFI 25WG και SUCCESS 0,24 CB.
Η φετινή εκστρατεία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις: η έναρξη των ψεκασμών καθυστέρησε, καθώς η ανάπτυξη του ελαιοκάρπου δεν επέτρεπε νωρίτερα επέμβαση, ενώ η διαδικασία προχώρησε χωρίς την πρόσληψη των αναγκαίων τομεαρχών. Όπως τονίζει η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Αναστασία Αντωνέλη, «η απόφαση του Υπουργείου ήρθε καθυστερημένα, με αποτέλεσμα οι ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες της ΔΑΟΚ να επωμιστούν και τον ρόλο των τομεαρχών».
Παρά τις δυσκολίες, η Περιφέρεια καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και τους ίδιους τους ελαιοπαραγωγούς, να συμβάλουν με υπευθυνότητα και συνεργασία για την επιτυχία της δακοκτονίας. Οι παραγωγοί καλούνται να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των κοινοτήτων, να ενημερώνονται για την ημερομηνία ψεκασμού των κτημάτων τους και να διευκολύνουν την πρόσβαση των συνεργείων, ιδιαίτερα στα περιφραγμένα αγροτεμάχια. Οι βιοκαλλιεργητές πρέπει να μεριμνήσουν για τη σήμανση και την τοποθέτηση παγίδων, ενώ οι τοπικοί φορείς καλούνται να στηρίξουν την επιχειρησιακή οργάνωση (αγροτικοί δρόμοι, νερό κ.λπ.).
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας δηλώνει αποφασισμένη να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της προστασίας της τοπικής ελαιοπαραγωγής. Σε μια περίοδο που η αγροτική οικονομία δοκιμάζεται, η δακοκτονία στη Λέσβο γίνεται όχι απλώς μια τεχνική διαδικασία, αλλά υπόθεση συλλογικής ευθύνης.