Διπλή διάκριση για τα σχολεία της Λέσβου στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Πολυγλωσσίας
Τα Δημοτικά Σχολεία Κεραμίου και Δαφίων απέσπασαν δύο τρίτα βραβεία ανάμεσα σε εκατοντάδες συμμετοχές από όλη την Ελλάδα
Δημοσίευση 6/6/2025

Με δύο τρίτα πανελλήνια βραβεία, τα Δημοτικά Σχολεία Κεραμίου και Δαφίων Λέσβου διακρίθηκαν στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Πολυγλωσσίας Kamishibaï, κατακτώντας τη διάκριση ανάμεσα σε εκατοντάδες συμμετοχές από σχολεία όλης της χώρας. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από την ερευνητική ομάδα Pluralités του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Επιστημονική Ένωση για την Πολυγλωσσία D’une langue à l’autre, με θέμα «Άσε με ελεύθερο να…».
Περισσότερα από 100 σχολεία παρουσίασαν πολυγλωσσικά έργα δημιουργικής αφήγησης, αξιοποιώντας την ιαπωνική τεχνική Kamishibaï – μια μοναδική θεατρική αφήγηση με εικόνες, που ενώνει τη φιλαναγνωσία, την ενσυναίσθηση και τη γλωσσική ποικιλομορφία.
Το Δημοτικό Σχολείο Κεραμίου κατέκτησε την τρίτη θέση στην κατηγορία Δημοτικών 6–12 ετών με το έργο «Σαντορίνη: άσε με ελεύθερο να φύγω…». Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης ξεδίπλωσαν την ιστορία τους σε τέσσερις γλώσσες – ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και αλβανικά – ντύνοντας το αφήγημά τους με το τραγούδι «Όμορφη ζωή» του Στάθη Δρογώση, επιλογή που επέλεξαν οι ίδιοι οι μαθητές. Η συμμετοχή στηρίχθηκε από τον διευθυντή του σχολείου Χριστόδουλο Χατζηιωάννου και την καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας Παναγιώτα Μαρινέλλη, που συντόνισε και επιμελήθηκε το έργο.
Με τρίτο πανελλήνιο βραβείο διακρίθηκε και το Δημοτικό Σχολείο Δαφίων, με το έργο «Άσε με να ζήσω όπως ονειρεύομαι», μια ιστορία που έγραψαν και εικονογράφησαν οι μαθητές της Δ’ τάξης. Το έργο τους παρουσιάστηκε σε τέσσερις γλώσσες – ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και νορβηγικά. Η επιλογή της νορβηγικής προέκυψε μέσα από τη συνεργασία της δασκάλας τους, Γεωργίας Ανδριώτου, με το παράρτημα του Πανεπιστημίου της Νορβηγίας στο Μετόχι Λέσβου, προσθέτοντας αυθεντικά πολυπολιτισμικά στοιχεία στη δημιουργία.
Οι δύο διακρίσεις αποτελούν σημαντικά επιτεύγματα που ξεπερνούν τα όρια της τάξης, αναδεικνύοντας το δικαίωμα όλων των παιδιών στη δημιουργική έκφραση και την πολυγλωσσία. Μέσα από τις ιστορίες τους, τα παιδιά της Λέσβου δήλωσαν ότι η φαντασία δεν γνωρίζει σύνορα και ότι οι γλώσσες της καρδιάς τους αξίζει να ακούγονται.
Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, συγκεντρώνοντας σχολεία από όλη την Ελλάδα και αναδεικνύοντας τη φωνή των παιδιών με εικόνες, λέξεις και όνειρα.