Η μάχη για την αξιοπρέπεια των δημοσίων υπαλλήλων
Συνέντευξη τύπου της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΑΔΕΔΥ Λέσβου ενόψει της δίκης διεκδίκησης του 13ου και 14ου μισθού
Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 4/6/2025

Σε έντονο κλίμα αγωνίας αλλά και αποφασιστικότητας, τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του Νομαρχιακού Τμήματος Λέσβου της ΑΔΕΔΥ – Γιώργος Αλεξίου, Κωνσταντίνος Καρατάλιος, Λάμπρος Βενετής και Ταξιαρχούλα Ρουμελιώτη – παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης 3 Ιουνίου 2025, ενόψει της πολυαναμενόμενης εκδίκασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) της προσφυγής για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων.
Όπως τόνισαν οι ομιλητές, πρόκειται για μια κομβικής σημασίας δικαστική υπόθεση που αφορά όχι μόνο τη χρηματική αποκατάσταση των απωλειών των εργαζομένων, αλλά και τη δικαίωση μιας ολόκληρης τάξης που σήκωσε μεγάλο βάρος την περίοδο των μνημονίων. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται δεκτή από το ΣτΕ αίτηση επαναφοράς των δώρων, έπειτα από προσφυγή υπαλλήλου, και η απόφαση αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον.
«Η κυβέρνηση λέει ότι η οικονομία έχει αποκατασταθεί. Αν είναι έτσι, τότε γιατί δεν επιστρέφει τα δεδουλευμένα στους ανθρώπους που τα σήκωσαν όλα στις πλάτες τους;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Γιώργος Αλεξίου. ο Κωνσταντίνος Καρατόλιος επικαλέστηκε μάλιστα τις ανακοινωθείσες προβλέψεις για υπερπλεονάσματα (5,16 δισ. το πρώτο τετράμηνο του 2025), για να καταδείξουν ότι «λεφτά υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση».
Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ υπογράμμισαν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι – ιδιαίτερα οι νεοδιόριστοι – αδυνατούν πλέον να καλύψουν βασικές ανάγκες, με μισθούς που συχνά δεν ξεπερνούν τα 700 ευρώ. Ειδικά στα νησιά όπως η Λέσβος, η Λήμνος και η Χίος, οι τιμές των ενοικίων και του κόστους ζωής καθιστούν την επιβίωση δύσκολη υπόθεση.Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά:«Οι δάσκαλοι και οι νοσηλευτές δεν μπορούν να νοικιάσουν σπίτι, οι καθαρίστριες δουλεύουν σε τρία σχολεία για τρεις ώρες, και η κυβέρνηση μιλά για ‘βολεμένους’».
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πρόσφατη συζήτηση περί άρσης της μονιμότητας. Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ ήταν ξεκάθαροι ότι πρόκειται για ιστορική θεσμική κατάκτηση που δεν μπορεί να θυσιαστεί στον βωμό της εξυπηρέτησης κομματικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.
«Η μονιμότητα δεν είναι προνόμιο. Είναι ασπίδα απέναντι στην κομματοκρατία, στην αναξιοκρατία και στον εκφοβισμό. Είναι ο λόγος που οι δημόσιοι υπάλληλοι υπηρετούν το κράτος και όχι τον εκάστοτε υπουργό», τόνισε ο Γ. Αλεξίου.
Η υποστελέχωση στις δημόσιες υπηρεσίες της Λέσβου – και όχι μόνο – περιγράφηκε ως «χαίνουσα πληγή». Στην υγεία, την παιδεία, την τοπική αυτοδιοίκηση, ακόμα και στην Πυροσβεστική και στην ΑΑΔΕ, οι ελλείψεις ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ΔΟΥ Μυτιλήνης-Λήμνου, όπου προωθείται η μεταφορά αρμοδιοτήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις στους πολίτες των νησιών – κυρίως στις ευάλωτες και ηλικιωμένες ομάδες.
«Είναι απαράδεκτο οι κάτοικοι της Λέσβου να πρέπει να ταξιδεύουν στην Αθήνα για να διεκπεραιώσουν υποθέσεις που παλιότερα γίνονταν τοπικά. Είναι επίθεση στην έννοια της αποκέντρωσης και της ισότιμης πρόσβασης», είπαν.
Η Εκτελεστική Επιτροπή κάλεσε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους να συμμετάσχουν μαζικά στη στάση εργασίας την Παρασκευή 6 Ιουνίου, ημέρα συζήτησης της υπόθεσης στο ΣτΕ. Παράλληλα, προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα, έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας.«Ο αγώνας για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού δεν είναι μόνο μισθολογικός. Είναι αγώνας αξιοπρέπειας, κοινωνικής συνοχής και υπεράσπισης των δημόσιων υπηρεσιών. Και σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς».