ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπερίσχυσε η ελευθερία της έκφρασης έναντι της μάσκας κατά κορονοϊού για καθηγήτρια της Λέσβου
Απαλλάχθηκε από το Εφετείο της Μυτιλήνης από την κατηγορία της διέγερσης σε ανυπακοή
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 4/6/2025

Αθωώθηκε σε δεύτερο βαθμό καθηγήτρια μέσης εκπαίδευσης της Λέσβου από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Μυτιλήνης, η οποία κατηγορούνταν για τη διέγερση σε ανυπακοή αναφορικά με την άρνησή της να φορέσει μάσκα σε σχολικό περιβάλλον κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Η υπόθεση που απασχόλησε το κοινό και τα ΜΜΕ, είχε καταλήξει σε καταδικαστική απόφαση από το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, ωστόσο το Εφετείο με την απόφαση του, απάλλαξε και με πρόταση εισαγγελέα την καθηγήτρια. Το Εφετείο εκδικάστηκε την Τρίτη 3 Ιουνίου 2025.
Η καθηγήτρια είχε συλληφθεί το 2021, όταν σύμφωνα με καταγγελία του Διευθυντή του Γυμνασίου που υπηρετούσε, αρνήθηκε να φορέσει μάσκα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Σε βάρος της κατατέθηκαν καταγγελίες από άλλους εκπαιδευτικούς, που ανέφεραν πως αρνιόταν να ακολουθήσει τα μέτρα προστασίας, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και το άνοιγμα παραθύρων, ενώ παράλληλα ενθάρρυνε τους μαθητές της να πράττουν το ίδιο.
Σε πρώτο βαθμό το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης τον Ιανουάριο του 2023, είχε καταλήξει σε «μισή αθώωση», καθώς η καθηγήτρια αθωώθηκε για την κατηγορία της παραβίασης της νομοθεσίας για τη διάδοση ασθενειών, ωστόσο είχε κριθεί ένοχη για διέγερση σε ανυπακοή και της είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης πέντε μηνών με αναστολή. Η ίδια ανέφερε ότι δεν υπήρξε πρόθεση να επηρεάσει τους μαθητές της να παραβιάσουν τα μέτρα προστασίας και ότι η κριτική της ήταν σύμφωνη με το συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης.
Οι δύο συνήγοροι υπεράσπισης της, Ιγνατία Τικέλλη και Ολτίνα Καρδάτου, δήλωσαν μετά την απόφαση του Εφετείου στο «Ν» ότι η ελευθερία έκφρασης είναι αναγνωρισμένο δικαίωμα που προστατεύεται από το Σύνταγμα και τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Από την πλευρά της, η κα Τικέλλη τόνισε την «ιΑθώωσε παμψηφεί το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων η Καθηγήτρια που κατηγορούνταν για διεγερση σε ανυπακοή για την πλημμελή χρήση μάσκας σε σχολικό περιβάλλον. Παρά ταύτα, εντελώς αντιφατικά της έχει επιβληθεί πειθαρχική ποινή από το Β΄ Πειθαρχικό Συμβούλιο στέρησης μισθού 6 μηνών, κατά της οποίας εκκρεμεί απόφαση επί ένστασης. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την νομική πρόταση του Εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος διέκρινε την ελευθερία έκφρασης στα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης και ότι δεν υπήρχε πρόθεση διεγερσης σε ανυπακοή.»
Η Ολ. Καρδάτου ανέφερε: «Το δικαίωμα ελευθερίας έκφρασης, η δυνατότητα κάθε πολίτη να εκφράζει ελεύθερα τους στοχασμούς του και η κριτική, εφόσον ως κριτική αντιλαμβανόμαστε την αξιολογική κρίση στον δημόσιο λόγο, είναι απεριόριστη σύμφωνα με το άρθρο 14 του Συντάγματος και την Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η έγγραφη αναφορά, που η καθηγήτρια εγχείρισε στους Διευθυντές των σχολείων που δίδασκε, στην οποία δήλωνε τις αντιρρήσεις της και ασκούσε κριτική στα μέτρα που είχαν επιβληθεί με Υπουργικές Αποφάσεις προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού (υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία), καθώς και οι συζητήσεις που είχε δια ζώσης με τους μαθητές της περί αυτού του θέματος, ήταν επιτρεπτή, συνταγματική, ανεκτή και όχι ποινικά κολάσιμη».
Ας σημειωθεί ότι η απαλλακτική πρόταση του Εισαγγελέα έγινε ενόσω εκείνος φορούσε...μάσκα.
Εντούτοις, η καθηγήτρια αντιμετωπίζει ακόμα μια πειθαρχική ποινή, καθώς το Β΄ Πειθαρχικό Συμβούλιο της έχει επιβάλει ποινή στέρησης μισθού για έξι μήνες, απόφαση που είναι υπό εξέταση σε δεύτερο βαθμό.
Η υπόθεση αυτή ανέδειξε τις αντιφάσεις και τις αμφιλεγόμενες πτυχές της εφαρμογής των μέτρων κατά του κορονοϊού, καθώς και το ευαίσθητο θέμα της ελευθερίας έκφρασης εντός των δημόσιων και εκπαιδευτικών θεσμών.