Παραμύθια και τραγούδια από τη Μικρά Ασία
Μελωδίες και λέξεις που ζωντανεύουν έναν κόσμο που δεν έσβησε ποτέ – μια βραδιά συγκίνησης και μνήμης
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/5/2025

Σε μια ζεστή βραδιά γεμάτη συγκίνηση και μνήμες, ο Μικρασιατικός Σύλλογος Αγιοπαρασκευουσών και Τσεσμελίδων Μυτιλήνης "Το Κιοστέ" διοργάνωσε την εκδήλωση «Μικρασιατικό Παραμύθι και Τραγούδι».. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Χατζιδανιήλ και τις εκδόσεις Μύθος, αποτέλεσε ένα ζωντανό κάλεσμα για τη διατήρηση της κουλτούρας της μνήμης.
Η βραδιά ξεκίνησε με το καλωσόρισμα από τους διοργανωτές, που ευχαρίστησαν θερμά όλους τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού, για την παρουσία και τη στήριξή του. Τον λόγο πήρε η κ. Χατζιδανιήλ, η οποία ευχαρίστησε το κοινό για τη συμμετοχή και τόνισε πως η εκδήλωση αυτή είχε σκοπό να αναδείξει και να προβάλει όχι μόνο το μικρασιατικό παραμύθι και τραγούδι, αλλά και τον ίδιο τον μικρασιατικό πολιτισμό στο σύνολό του.
«Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα μνήμης, που θα κρατήσει ζωντανές αυτές τις παραδόσεις, οι οποίες γεννήθηκαν από την καθημερινότητα των ανθρώπων της Μικράς Ασίας», είπε χαρακτηριστικά η κ.Χατζιδανιήλ.
Στη συνέχεια, οι ομιλητές ανέλυσαν τις τρεις κύριες κατηγορίες μικρασιατικών παραμυθιών. Τα μαγικά με δράκους, λάμιες και μάγισσες – που όπως ειπώθηκε «συναρπάζουν τους πάντες, μικρούς και μεγάλους» – τα θρησκευτικά, που συνδυάζουν μυθικά και θρησκευτικά στοιχεία, και τα ευτράπελα, που τελειώνουν με γνωστές φράσεις όπως: «Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη, δώσ’ της κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι ν’ αρχινήσει».
Αξιοσημείωτο ήταν το μουσικό μέρος της εκδήλωσης, με τη χορωδία του συλλόγου να παρουσιάζει τραγούδια από την Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ – όπως το γνωστό «ντε βρε ντε», που οι κάτοικοι των χωριών της Ερυθραίας τραγουδούσαν ακόμα και σατιρίζοντας τον Κεμάλ. Το κοινό άκουσε επίσης ερωτικά τραγούδια της εποχής, που γέμισαν το χώρο με νοσταλγία και ζεστασιά.
Συγκινητική ήταν η αναφορά στη Μαρία Αναγνωστοπούλου, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ψυχή και τη μνήμη των παρευρισκομένων.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ευχαριστίες προς όλους τους συντελεστές.Τον φιλόλογο Θοδωρή Κοντάρα, που χειρίστηκε με άψογο τρόπο την παρουσίαση, τον δάσκαλο της χορωδίας για την εξαιρετική καθοδήγηση, καθώς και τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Κοινοτικής Πολιτικής για την παραχώρηση του χώρου.
Οι παρευρισκόμενοι αποχώρησαν με τις νότες του μικρασιατικού τραγουδιού να αντηχούν στην καρδιά τους και με την πεποίθηση πως τέτοιες εκδηλώσεις είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσουμε ζωντανή την παράδοση και να ενώσουμε τις γενιές μέσα από τη μνήμη.