Η δημιουργικότητα του μαθητή, το θέμα της έκθεσης στις πανελλήνιες
Οι μαθητές των ΓΕΛ σήμερα εξετάστηκαν στο μάθημα της Έκθεσης και κλήθηκαν να αναπτύξουν το θέμα της δημιουργικότητας στο σχολικό πλαίσιο.
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/5/2025

Στο μάθημα της Έκθεσης (Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία) κλήθηκαν να εξεταστούν στην σημερινή πρεμιέρα των Πανελληνίων 2025 οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων. Η αυλαία της πανελλαδικής εξεταστικής διαδικασίας ξεκίνησε ομαλά με τους υποψηφίους να παίρνουν στα χέρια τους τα θέματα της Έκθεσης λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής. Η πρώτη εικόνα που έχουμε από την εξεταστική διαδικασία είναι όλα βαίνουν καλώς ενώ πριν από λίγο ανακοινώθηκαν επίσημα από το Υπουργείο Παιδείας τα φετινά θέματα της εξέτασης στο μάθημα της Έκθεσης.
Οι υποψήφιοι πέρα από την περίληψη και την γλωσσολογικές ασκήσεις κλήθηκαν να αναπτύξουν τη συλλογιστική και την επιχειρηματολογία τους σε ένα ιδιαίτερο θέμα αυτό της δημιουργικότητας του μαθητή και πώς αυτή μπορεί να αναπτυχθεί και να καλλιεργηθεί εντός σχολικού πλαισίου. Ειδικότερα το ζητούμενο ήταν σε ένα άρθρο 350-400 λέξεων που θα αναρτήσουν στο προσωπικό τους ιστολόγιο, να αναφέρουν α) τους λόγους για τους οποίους το σύγχρονο σχολείο οφείλει να καλλιεργεί τη δημιουργικότητα των μαθητών/ μαθητριών και β) τους τρόπους με τους οποίους εσείς επιλέγετε στην προσωπική σας ζωή να εκφράσετε τη δημιουργικότητά σας.
Όλες οι εκπαιδευτικές μελέτες των τελευταίων ετών τονίζουν ότι η δημιουργικότητα στην εκπαίδευση είναι το στοίχημα που καλείται να φέρει εις πέρας το σύγχρονο σχολείο και σημαίνοντα ρόλο στην διαδικασία αυτή έχει ο εκπαιδευτικός. Το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να δίνει στους μαθητές τα «φτερά» και τη «φλόγα» της δημιουργικής σκέψης – την ικανότητα να παράγουν οι ίδιοι ιδέες και λύσεις. Ο μαθητής του 21ου αιώνα πρέπει να έχει όλα τα εχέγγυα για να σκέφτεται αυτόνομα, να αξιοποιεί τη γνώση, να την ερμηνεύει, να τη συνδυάζει και – κυρίως – να τη μετασχηματίζει σε κάτι καινούργιο.
Οι υποψήφιοι λοιπόν κλήθηκαν να αναπτύξουν πώς η δημιουργικότητα αποτελεί εργαλείο προσωπικής εξέλιξης. Η δημιουργική σκέψη δεν είναι πολυτέλεια, είναι εργαλείο ζωής. Μας βοηθά να επιβιώνουμε, να προσαρμοζόμαστε, να εξελισσόμαστε. Η αποστήθιση και η παπαγαλία δεν οδηγούν σε βίωμα για αυτό είναι σημαντικό το σχολείο να εμπλουτιστεί με δραστηριότητες και προγράμματα σπουδών στη λογική των εργαστηρίων δεξιοτήτων μέσω των οποίων ο μαθητής έχει την ευχέρεια και το προνόμιο να σκέφτεται «έξω από το κουτί».
Πανελλήνιες 2025: Η αξία της δημιουργικότητας, η συμβολή του σύγχρονου σχολείου σε αυτή και πώς ο μαθητής θα την καλλιεργήσει
Στους υποψηφίους των ΓΕΛ δόθηκαν τρία κείμενα με βασική τους θεματική την δημιουργικότητα, τα οφέλη και τις εκφάνσεις και το σημαίνοντα ρόλο της στη διαμόρφωση της προσωπικότητας καθώς «πυροδοτείται» από την βρεφική κιόλας ηλικία. Το πρώτο κείμενο που δόθηκε ήταν του Αντώνη Λενακάκη, «Τέχνες-διαδίκτυο-δημιουργικότητα, ΤΕΠΑΕ ΑΠΘ, 2024, ePublishing: Εθνικό Κέντρο
Τεκμηρίωσης, απόσπασμα ελαφρώς διασκευασμένο για τις ανάγκες της εξέτασης». Το δεύτερο κείμενο είναι ένα άρθρο της Κέλλυς Φαναριώτη από το διαδίκτυο (tovima.gr), 13-08-2024, συντομευμένο και ελαφρώς διασκευασμένο για τις ανάγκες της εξέτασης.