Η Λέσβος στο επίκεντρο του συνεδρίου της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας
Επιστημονική συνάντηση υψηλού επιπέδου πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη Λέσβο. Ολοκληρώθηκε η πανηγυρική συνεδρίαση στο Δημοτικό Θεάτρο Μυτιλήνης
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/5/2025

Στις 6:00 το απόγευμα ξεκίνησε, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνη,ς η πανηγυρική συνεδρίαση του 17ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλος Τριανταφυλλίδης. Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ αναδείχθηκε η σημασία της Λέσβου ως Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO και τόπου με μοναδική γεωλογική και πολιτιστική κληρονομιά.
Κατά τη διάρκεια της τελετής τιμήθηκαν η Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία για τη συμβολή της στην προώθηση της γεωεπιστήμης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους για την πολυετή προσφορά του στην προστασία και ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς του νησιού.
Πρόγραμμα του Συνεδρίου
Στο πρόγραμμα των εργασιών του Συνεδρίου (https://ege2025lesvos.gr/programme/) περιλαμβάνονται πλήθος επιστημονικών συνεδριών σε θέματα:
- Σεισμολογίας και Γεωφυσικής
- Τεχνικής Γεωλογίας και Κατασκευής Μεγάλων Τεχνικών Έργων
- Υδρογεωλογίας
- Θαλάσσιας Γεωλογίας
- Γεωθερμίας
- Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας
- Γεωπληροφορικής
- Φυσικών Κινδύνων
- Πετρολογίας και Ορυκτών Πρώτων Υλών
- Γεωμορφολογίας
- Γεω-εκπαίδευσης
- Ανάδειξης φυσικών μνημείων
Επιπλέον, στο πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνονται δύο ειδικές θεματικές συνεδρίες σε θέματα γεω-κινδύνων.
Θεματολογία του Συνεδρίου
Οι επιστημονικές περιοχές στις οποίες θα παρουσιαστούν ανακοινώσεις περιλαμβάνουν:
Αρχαιομετρία, Αστική Γεωλογία, Βιομηχανικά Ορυκτά και Πετρώματα, Γεω-αρχαιολογία, Γεωμορφολογία, Γεωχημεία, Γεωεπιστήμες και Περιβάλλον, Γεωθερμία, Γεωχρονολόγηση, Γεωδυναμική, Γεωλογική Κληρονομιά, Γεωδιατήρηση, Γεωπάρκα, Γεωφυσική, Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, Γεωπληροφορική, Εκπαίδευση στις Γεωεπιστήμες, Ενεργός Τεκτονική, Εφαρμοσμένη Γεωφυσική, Ενεργειακές Πρώτες Ύλες, Τεχνική Γεωλογία, Ηφαιστειολογία, Θαλάσσια Γεωλογία, Ιζηματολογία, Κλιματολογία, Κλιματική Κρίση και Ακραία Φαινόμενα, Κοιτασματολογία, Νεοτεκτονική, Ορυκτολογία, Σεισμολογία, Παλαιοντολογία, Παλαιοβοτανική, Στρωματογραφία, Πετρογραφία, Φυσική Γεωγραφία, Παλαιοκλιματολογία, Τεκτονική, Τηλεπισκόπηση, Σπηλαιολογία, Φυσική του Εσωτερικού της Γης, Φυσικοί Κίνδυνοι, Ωκεανογραφία.
Παράλληλες Εκδηλώσεις
Ειδικά Θεματικά Συμπόσια σε θέματα αιχμής για τη γεωδυναμική του ελληνικού χώρου και τους φυσικούς κινδύνους.
Ειδική Θεματική Συνεδρία για τη σεισμο-ηφαιστειακή κρίση στην περιοχή της Σαντορίνης
Θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Μαΐου 2025. Κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες θα αναλύσουν και θα παρουσιάσουν τα δεδομένα από τη συνεχιζόμενη κρίση, η οποία απασχολεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Αιγαίου.
Ειδική Θεματική Συνεδρία για τις Στρατηγικές και Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες
Θα πραγματοποιηθεί επίσης την Πέμπτη 29 Μαΐου 2025 και αφορά την αξιοποίηση αυτών των πρώτων υλών.
Ειδική Θεματική Συνεδρία για τον Σεισμό της Λέσβου της 12ης Ιουνίου 2017
Η συνεδρία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Μαΐου 2025, στις 6:30 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ. Είναι ανοιχτή στο κοινό και επικεντρώνεται στα διδάγματα από τον σεισμό και την ενίσχυση της προετοιμασίας των ευάλωτων πληθυσμών.
Επισκέψεις στα Γεωλογικά Μνημεία της Λέσβου
Το Σάββατο 31 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί εκδρομή των συνέδρων στα σημαντικότερα γεωλογικά μνημεία του νησιού: τα ενεργά ρήγματα, τις θερμές πηγές, τα ηφαίστεια και το Απολιθωμένο Δάσος. Θα επισκεφθούν επίσης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι.
Πληροφορίες: www.ege2025lesvos.gr