Ιστορική και περιβαλλοντική εξερεύνηση για μαθητές του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης
Εκπαιδευτική εκδρομή σε Μυκήνες, Ναύπλιο, Καλάβρυτα και Σπήλαιο Λιμνών
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/5/2025

Ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσης και εμπειριών είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, μέσα από μια πολυήμερη εκπαιδευτική εκδρομή που περιελάμβανε ιστορικούς, πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς σταθμούς υψηλής αξίας. Η αφορμή δόθηκε από το πρόγραμμα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Νέας Κίου με τίτλο «Ταξίδι στην ιστορία του Ναυπλίου», πάνω στο οποίο χτίστηκε ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με πολλαπλά ερεθίσματα για τους μαθητές.
Από τις Μυκήνες και την Επίδαυρο, στο Ναύπλιο και το Παλαμήδι
Η εκπαιδευτική περιήγηση ξεκίνησε με επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους των Μυκηνών και της Επιδαύρου. Οι μαθητές του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης περιηγήθηκαν στα κυκλώπεια τείχη, στους θολωτούς τάφους και στο παλάτι των Μυκηνών, όπου ήρθαν σε επαφή με τα επιτεύγματα της μυκηναϊκής αρχιτεκτονικής και τέχνης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε και το μουσείο του αρχαιολογικού χώρου, όπου εκτίθενται αντικείμενα όπως όπλα, χρυσά σκεύη και κοσμήματα.
Στην Επίδαυρο, οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από το φημισμένο αρχαίο θέατρο, με τη μοναδική ακουστική του, δοκιμάζοντας να παρουσιάσουν απόσπασμα από θεατρικό έργο του Αριστοφάνη, το οποίο ετοιμάζουν για το τέλος της σχολικής χρονιάς.
Βιωματικό ταξίδι στην ιστορία του Ναυπλίου
Η συνέχεια δόθηκε στη Νέα Κίο και στο Ναύπλιο, όπου οι μαθητές επισκέφθηκαν το ΚΠΕ Νέας Κίου. Εκεί παρακολούθησαν μια παρουσίαση της ιστορικής διαδρομής του Ναυπλίου από τη μυθολογία μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Η παρουσίαση συνοδεύτηκε από έναν βιωματικό περίπατο στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης, με στάσεις σε σημεία-σύμβολα: τον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας, τα σπίτια του Δημήτρη Καποδίστρια και της Μαντώς Μαυρογένους, την πρώτη Βουλή της Ελλάδας και άλλα ιστορικά κτίρια.
Η ανάβαση στο Παλαμήδι αποτέλεσε μια ξεχωριστή εμπειρία, τόσο για τη θέα που προσφέρει, όσο και για τη σημαντική ιστορική του αξία, με το φρούριο να δεσπόζει πάνω από την πόλη και το Μπούρτζι να στέκει αγέρωχο στο κέντρο του κόλπου.
Επαφή με τη φύση και τα μηνύματα της ιστορίας στα Καλάβρυτα
Επόμενος σταθμός η περιοχή του Χελμού και το Πλανητέρο, με τις πηγές του Αροάνιου ποταμού να προσφέρουν ένα φυσικό σκηνικό σπάνιας ομορφιάς. Ακολούθησε επίσκεψη στο Σπήλαιο των Λιμνών με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, που αποκάλυψαν στους μαθητές το μεγαλείο των γεωλογικών φαινομένων.
Στα Καλάβρυτα, τα παιδιά ήρθαν αντιμέτωπα με τη σκληρή πλευρά της ιστορίας. Στο λόφο του Καππή, εκεί όπου στις 13 Δεκεμβρίου 1943 εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής όλοι οι άνδρες της πόλης άνω των 14 ετών, πραγματοποιήθηκε μια σιωπηλή επίσκεψη μνήμης, συνοδευόμενη από αφήγηση των γεγονότων.
Το Μουσείο Ολοκαυτώματος και ο Οδοντωτός κλείνουν το ταξίδι
Η επίσκεψη στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, που στεγάζεται στο Δημοτικό Σχολείο Καλαβρύτων, αποτέλεσε μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της εκδρομής. Οι μαθητές βίωσαν την αγριότητα της ναζιστικής θηριωδίας μέσα από αντικείμενα, ντοκουμέντα και αφηγήσεις, αναπτύσσοντας ενσυναίσθηση και ιστορική ευαισθησία.
Η κατάβαση του φαραγγιού του Βουραϊκού με το τρενάκι του Οδοντωτού σφράγισε την εκδρομή με τις εικόνες της άγριας, καταπράσινης φύσης. Τα νερά, οι γέφυρες, τα βράχια και τα πλατάνια δημιούργησαν ένα τοπίο μαγικό που ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους.
Ένα ταξίδι γνώσης και ζωής
Η εκπαιδευτική αυτή εκδρομή αποτέλεσε όχι μόνο ένα μάθημα Ιστορίας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτισμού, αλλά και μια βιωματική εμπειρία που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη των μαθητών. Λίγο πριν αποχαιρετήσουν το Δημοτικό, οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης γέμισαν εικόνες, συναισθήματα και γνώσεις που θα τους συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή.