ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Η Αν. Ζήση δείχνει πώς η κοινωνιολογία υπηρετεί τις κοινότητες
«Δεν υπάρχει τίποτα πιο πρακτικό από τη θεωρία» θυμίζει η Καθηγήτρια στην Κοινωνιολογία του Πανεπιστημίου Αιγαίου που μιλά για τις καινοτομίες του Τμήματος και την ποικιλόμορφη δράση της
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 26/5/2025

Σε μια μεστή από περιεχόμενο ραδιοφωνική συνέντευξη στην εκπομπή του «Ν» στους 99 στα FM, η καθηγήτρια Ψυχολογίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αναστασία Ζήση, μίλησε με θερμά λόγια για το έργο του Τμήματος, την αξία της κοινωνιολογίας στη σύγχρονη κοινωνία, την ψυχική υγεία των φοιτητών και την ανάγκη ενδυνάμωσης των απομακρυσμένων κοινοτήτων. Η Αν. Ζήση αποτελεί πρόσωπο αναφοράς όχι μόνο στον πανεπιστημιακό χώρο, αλλά και στον δημόσιο διάλογο για μια πιο δίκαιη και βιώσιμη κοινωνία.
Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή την τρέχουσα περίοδο συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων από τους υποψηφίους, και η κ. Ζήση απηύθυνε ένα σαφές κάλεσμα προς τη νέα γενιά να επιλέξει το Τμήμα Κοινωνιολογίας, τονίζοντας τον καινοτόμο και ερευνητικά ενεργό χαρακτήρα του. «Το τμήμα μας συνδυάζει ακαδημαϊκή αυστηρότητα με σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα, ενώ βρίσκεται στην αιχμή της κοινωνικής έρευνας», σημείωσε.
Πρωτοπορία και τέχνη στο μεταπτυχιακό επίπεδο
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο διατμηματικό και διιδρυματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα που συνδέει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, και εστιάζει στην αλληλεπίδραση τέχνης και κοινωνικών επιστημών. «Η τέχνη μπορεί να γίνει εργαλείο ενδυνάμωσης και κατανόησης κοινωνικών φαινομένων», τόνισε, δίνοντας παραδείγματα από δράσεις πολιτισμικής συνταγογράφησης και επιτελεστικές παρεμβάσεις σε ζητήματα έμφυλης βίας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Η ψυχική υγεία των φοιτητών στο προσκήνιο
Αναφερόμενη στις σύγχρονες προκλήσεις της φοιτητικής ζωής, επισήμανε την ανάγκη για ενίσχυση των δομών στήριξης: «Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες σήμερα έχουν αυξημένες ανάγκες ψυχικής φροντίδας, κοινωνικής σύνδεσης και οικονομικής υποστήριξης. Η πολιτεία οφείλει να σταθεί δίπλα τους». Μίλησε με ευαισθησία για τη μεταπανδημική πραγματικότητα, που άφησε ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις και ενίσχυσε την ανάγκη για αλληλεγγύη και στήριξη στις πανεπιστημιακές κοινότητες.
Ενδυνάμωση των κοινοτήτων μέσα από την κοινωνική οικονομία
Ξεχωριστό μέρος της συνέντευξης αφιερώθηκε στη συνεργασία της κ. Ζήση με την ΑΜΚΕ Visit Agiasos, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Η δράση στοχεύει στην ενδυνάμωση των απομακρυσμένων κοινοτήτων, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία σχημάτων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, ώστε νέοι και νέες να παραμείνουν στον τόπο τους.
«Μέσα από την κινητοποίηση ομάδων σε χωριά όπως η Αγιάσος, η Ανεμώτια, τα Κεραμιά ή το Αμπελικό, αποδεικνύεται ότι υπάρχει δυνατότητα ανάτασης της υπαίθρου – αν συνδυαστεί η γνώση με την πίστη και την επιμονή των ανθρώπων», ανέφερε. Έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στην αξία της τοπικής πολιτισμικής ταυτότητας και στη συμβολή της κοινωνικής ψυχολογίας στην ενίσχυση του κοινοτικού ιστού.
Η επιστήμη δίπλα στην κοινωνία
Η κ. Ζήση κατέληξε υπογραμμίζοντας την ανάγκη σύνδεσης του Πανεπιστημίου με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους θεσμούς. «Δεν αρκεί να παράγεις γνώση. Πρέπει να τη μεταφέρεις στις κοινότητες, να χτίζεις δίκτυα φροντίδας και συμπερίληψης που θα υπηρετούν τους ανθρώπους εκεί που το έχουν περισσότερο ανάγκη».
«Δεν υπάρχει τίποτα πιο πρακτικό από τη θεωρία» μας θύμισε η κ. Ζήση για να σκεφτούμε πώς οι κοινωνικές επιστήμες μπορούν να δώσουν προτάσεις στην καθημερινότητά μας.