Μήνυμα ενσυναίσθησης και ειρήνης από το Πρότυπο ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης
Μαθητές και εκπαιδευτικοί παρουσίασαν δράσεις κατά της βίας και υπέρ της ένταξης, με τη συνεργασία του Κέντρου Πρόληψης «Πνοή» και ένα δυνατό θεατρικό δρώμενο για την καλλιέργεια σεβασμού και αλληλεγγύης
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/5/2025

Το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου έδωσε φέτος ένα ισχυρό παρών στο 3ο Μαθητικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Είμαι γιατί είμαστε. Συζητάμε δράσεις και πρακτικές για την ομαλή ένταξη και την ειρηνική συμβίωση στο σχολείο». Μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα και με συνέργεια με το Κέντρο Πρόληψης ΠΝΟΗ του ΕΟΠΑΕ, μαθητές, εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί επιστήμονες εργάστηκαν συλλογικά για την προώθηση της ψυχικής ανθεκτικότητας, της ενσυναίσθησης και της ειρηνικής συνύπαρξης στο σχολικό περιβάλλον.
Στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών και των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών, το Β3 τμήμα του σχολείου συμμετείχε σε μια βιωματική δράση με τίτλο:
«Δρώντας ενάντια στη βία και τον σχολικό εκφοβισμό: Ένα πρόγραμμα για την προαγωγή της ψυχικής υγείας και την καλλιέργεια θετικών στάσεων και συμπεριφορών».
Οι μαθητές Ερμόλαος Βερβέρης και Άγγελος Βέτσος παρουσίασαν το έργο της ομάδας τους, που ανέδειξε κρίσιμα ζητήματα όπως:
- την κατανόηση των μορφών σχολικής βίας,
- την ενσυναίσθηση και την αποδοχή της διαφορετικότητας,
- τη συγχώρεση και τη δύναμη της επανορθωτικής δικαιοσύνης,
- τις έμφυλες διακρίσεις και τη σημασία της σεξουαλικής συναίνεσης.
Καινοτομώντας, οι μαθητές δημιούργησαν ένα banner με το μήνυμα «Με αγάπη και φιλία χτίζουμε σχολεία», πλαισιωμένο από ένα κουτί φροντίδας, στο οποίο συγκέντρωναν ανώνυμα μηνύματα φροντίδας και αλληλοϋποστήριξης. Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται πιλοτικά και την επόμενη σχολική χρονιά με στόχο τη διαχείριση περιστατικών βίας και την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των μαθητών.
Υπεύθυνος του προγράμματος ήταν ο θεολόγος και υποδιευθυντής κ. Αθανάσιος Καλαμάτας και η υλοποίηση έγινε με τη συμβολή της κοινωνικής λειτουργού.
Στο συνέδριο συμμετείχε επίσης ο Θεατρικός Όμιλος του σχολείου, παρουσιάζοντας σε συνδυασμό με βίντεο και ζωντανή αφήγηση ένα συγκινητικό δρώμενο βασισμένο στο ποίημα “To this day” του Shane Koyczan, εμπλουτισμένο με αναφορές στα έργα «Η μέρα που έγινα και εγώ "λύκος"» και «Μου έκλεψαν το όνομά μου».
Το δρώμενο ανέδειξε με ένταση και ευαισθησία τις σιωπηλές πληγές της απόρριψης και της σχολικής απομόνωσης, μεταφέροντας ένα ηχηρό μήνυμα για τη δύναμη της αποδοχής, της στάσης μας απέναντι στον άλλο και τη σημασία του πολιτισμού της καρδιάς.
Συμμετείχαν οι μαθητές: Βαγγέλης Αθανασάκης, Δημήτρης Γιαμουγιάννης, Ευάγγελος Καπητανέλλης, Κατερίνα Κριπιντήρη, Γιώτα Λαμπούση, Φωτεινή Μαυραγάνη και Γεράσιμος Ντίνος. Τεχνικά υπεύθυνοι: οι καθηγητές Ευαγγελία Κρητικού και Ντικράν Ματοσσιάν.
Η συμμετοχή του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης επιβεβαιώνει πως η εκπαίδευση δεν περιορίζεται στη γνώση, αλλά αγκαλιάζει τον άνθρωπο, ενδυναμώνει τη φωνή του και καλλιεργεί τις αξίες της ειρηνικής συνύπαρξης και της αλληλεγγύης, που τόσο ανάγκη έχει η σημερινή κοινωνία.