Οι αγρότες της Λέσβου συμμετέχουν στην Πρωτομαγιά
Με κεντρικό σύνθημα «Τα Κέρδη Τους ή οι Ζωές Μας», οι αγρότες του νησιού συμμετέχουν δυναμικά στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/4/2025

Με ισχυρό μήνυμα αγωνιστικότητας και αλληλεγγύης, οι αγρότες της Λέσβου καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λέσβου, την Τετάρτη 1η Μαΐου, στις 11:00 π.μ., στην Πλατεία Σαπφούς. Το φετινό κάλεσμα γίνεται υπό το σύνθημα «Τα Κέρδη Τους ή οι Ζωές Μας», με τους αγρότες να τονίζουν ότι ο αγώνας για αξιοπρεπή ζωή και βιώσιμη παραγωγή είναι κοινός με αυτόν των εργαζομένων.
Όπως αναφέρουν οι αγροτικοί φορείς του νησιού, η παρουσία τους στις προηγούμενες μεγάλες κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις δεν πέρασε απαρατήρητη, καθώς η εργατική τάξη στάθηκε στο πλευρό τους, στηρίζοντας ενεργά τα δίκαια αιτήματά τους. «Έχουμε κοινά συμφέροντα και κοινούς αντιπάλους», σημειώνουν, υπογραμμίζοντας ότι η ακρίβεια πλήττει οριζόντια την κοινωνία, διαλύει το εισόδημα, διαβρώνει το δικαίωμα στη δωρεάν υγεία και παιδεία, και εντείνει τον φόβο των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών.
Οι αγρότες της Λέσβου επισημαίνουν ότι τα αιτήματά τους είναι ρεαλιστικά και επιτακτικά. Όπως λένε, δεν επιδιώκουν τίποτα περισσότερο από το να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη τους και να παράγουν, απέναντι στις πολιτικές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και των διαχρονικών κυβερνητικών επιλογών, που οδηγούν μεθοδικά στη συρρίκνωση της εγχώριας αγροτικής παραγωγής και μετατρέπουν τη χώρα σε εισαγωγέα τροφίμων.
«Η αγροτιά δεν ζητά ελεημοσύνη», δηλώνουν χαρακτηριστικά. «Ζητά στήριξη για να ζήσει τις οικογένειές της με αξιοπρέπεια, μέσα στις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος του 21ου αιώνα». Παράλληλα, εκφράζουν την αγωνία τους για την ερημοποίηση της υπαίθρου και τη σταδιακή εγκατάλειψη των χωριών, σε μια εποχή που η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα.
Η συμμετοχή τους στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση δεν είναι απλώς συμβολική. Είναι έκφραση μιας βαθύτερης κοινωνικής ανάγκης: να υψωθεί η φωνή της αγροτιάς και της εργασίας ενάντια σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που θυσιάζει τις ζωές των πολλών για τα κέρδη των λίγων.