ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Αφήστε τη ζυγαριά, αγαπήστε το σώμα σας
Ο Βασίλης Κατσίλας σπάει στερεότυπα και πετυχαίνει με τον κλάδο του αναγνώριση από το υπουργείο Υγείας με όραμα η επόμενη γενιά να έχει καλύτερες διατροφικές συνήθειες
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 29/4/2025

Μια συνέντευξη γεμάτη αλήθειες, ανατροπές και ουσιαστικά μηνύματα για τη διατροφή και την αυτοφροντίδα παραχώρησε ο διατροφολόγος-διαιτολόγος και συνιδρυτής του «Calisthenics & Fitness Society», Βασίλης Κατσίλας, στον ραδιοφωνικό σταθμό N στους 99 στα FM.
Ο κ. Κατσίλας, που έχει εμπνευστεί και υλοποιήσει το επιστημονικό λογισμικό «Άθλησις» για επαγγελματίες διατροφολόγους, μίλησε για τη φιλοσοφία που καταθέτει στο πρώτο του βιβλίο με τον προκλητικό τίτλο «Fuck the Diet», το οποίο σημειώνει ήδη μεγάλη επιτυχία.
«Το ιδανικό βάρος δεν υπάρχει»
Ο Βασίλης Κατσίλας κατέρριψε μία από τις μεγαλύτερες "αλήθειες" που κουβαλάμε από παιδιά: το κυνήγι του ιδανικού βάρους. Όπως υπογράμμισε, η επιστήμη της διατροφής εξελίσσεται συνεχώς και σήμερα ξέρουμε ότι δεν μπορεί να χωρέσει το ανθρώπινο σώμα σε αριθμητικά πρότυπα. Η σύσταση του σώματος, ο μεταβολισμός και οι προσωπικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου είναι μοναδικές και η επιδίωξη ενός "ιδανικού βάρους" είναι όχι μόνο ανεδαφική αλλά και επικίνδυνη για την ψυχική και σωματική υγεία.
«Η φροντίδα του σώματος πρέπει να ξεκινά από την αποδοχή και όχι από το μίσος. Δεν μπορείς να θεραπεύσεις ένα σώμα που μισείς», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ζυγαριά: Από εργαλείο μέτρησης σε παγίδα αυτοεκτίμησης
Ο Κατσίλας κάλεσε τους ακροατές να αφήσουν τη ζυγαριά στην άκρη και να μετρούν την αυτοφροντίδα τους μέσα από τις πράξεις και τις καλές διατροφικές τους συνήθειες, όχι από έναν αριθμό. Έρευνες δείχνουν ότι για το 92% των ανθρώπων η ένδειξη της ζυγαριάς επηρεάζει δραματικά τη διάθεσή τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές ψυχολογικές συνέπειες.
Αντί της καθημερινής μέτρησης βάρους, πρότεινε πιο βιωματικά μέτρα, όπως το πώς εφαρμόζουν τα ρούχα, και κυρίως το πώς αισθανόμαστε μέσα στο σώμα μας.
«Στην παραλία πάμε όπως είμαστε»
Στο πνεύμα της αποδοχής του σώματος, ο διατροφολόγος απέρριψε και τον "φόβο της παραλίας", εν όψει καλοκαιριού. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Για να έχεις σώμα παραλίας, αρκεί να πας στην παραλία». Καλώντας όλους και όλες να αποτινάξουν τις ενοχές και τις ντροπές που καλλιεργούνται γύρω από την εικόνα του σώματος, τόνισε ότι το μόνο που χρειάζεται είναι «να παγώσουμε το καρπούζι και να ξεπαγώσουμε τις ενοχές».
Η διατροφή είναι επιστήμη, όχι άποψη
Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο κ. Κατσίλας στο γεγονός ότι η διατροφή είναι επιστήμη και όχι προσωπική άποψη. «Δεν είναι ότι σε μένα δούλεψε άρα ισχύει για όλους», υπογράμμισε, ασκώντας κριτική σε όσους χωρίς επιστημονική κατάρτιση διαμορφώνουν γνώμες και επηρεάζουν ανθρώπους, συχνά εις βάρος της υγείας τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση στη μετατροπή της Ένωσης Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Ελλάδας, όπου υπηρετεί ως Αντιπρόεδρος, σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Πρόκειται για μια ιστορική εξέλιξη που διασφαλίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των διατροφολόγων και θωρακίζει τη δημόσια υγεία από μη ειδικούς που παρέχουν επικίνδυνες συμβουλές.
Ο Βασίλης Κατσίλας στάθηκε και στη σημασία της εκπαίδευσης της νέας γενιάς σε σωστές διατροφικές συνήθειες, μακριά από τις πεποιθήσεις των προηγούμενων γενιών, οι οποίες, λόγω ιστορικών βιωμάτων (όπως ο πόλεμος και η κατοχή), συνδύαζαν την αφθονία τροφής με την αγάπη και την φροντίδα.
«Είναι ώρα να σπάσουμε το πρότυπο της συναισθηματικής υπερφαγίας και να δημιουργήσουμε μια γενιά ανθρώπων με υγιή σχέση με το φαγητό και το σώμα τους», δήλωσε με έμφαση.
Το επόμενο βήμα
Ο Βασίλης Κατσίλας ήδη ετοιμάζει το επόμενο του βιβλίο, βασισμένο σε αληθινές ιστορίες από τη δουλειά του, συνεχίζοντας να μεταδίδει το μήνυμα της αγάπης προς το σώμα και της επιστημονικής προσέγγισης στη διατροφή.
Όπως κατέληξε: «Δεν υπάρχουν απαγορευμένα τρόφιμα. Υπάρχουν τρόφιμα που τρώμε πιο συχνά και σε μεγαλύτερες ποσότητες και τρόφιμα που καταναλώνουμε πιο σπάνια. Η ζωή είναι ισορροπία – και αυτό πρέπει να γίνει και η διατροφή μας».