× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πρώτο βραβείο για τον Πελοποννησιακό πόλεμο με Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο Λέσβιος Σίμος Σοφός στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ MUSES Film Awards – Levadia International Film Festival, απέσπασε το 1ο Βραβείο στην κατηγορία «Καλύτερη Ελληνική Μυθική Ταινία»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/4/2025

Πρώτο βραβείο για τον  Πελοποννησιακό πόλεμο με Τεχνητή Νοημοσύνη
' χρόνος ανάγνωσης

Μια σημαντική διάκριση πέτυχε ο Μυτιληνιός δημιουργός Σίμος Σοφός, από τα Βασιλικά Λέσβου, στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ MUSES Film AwardsLevadia International Film Festival, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην πόλη της Λιβαδειάς την Κυριακή 6 Απριλίου 2025.

Η ταινία του απέσπασε το 1ο Βραβείο στην κατηγορία «Καλύτερη Ελληνική Μυθική Ταινία», ανάμεσα σε περισσότερες από 155 συμμετοχές από 30 χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξιοσημείωτο είναι ότι πρόκειται για την πρώτη ελληνική ταινία δημιουργημένη με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης που συμμετείχε και διακρίθηκε σε φεστιβάλ. Ένα εγχείρημα που συνδυάζει την τεχνολογία με την κινηματογραφική αφήγηση, δίνοντας ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα που κέντρισε το ενδιαφέρον της επιτροπής.

Η βράβευση αποτελεί μια καλή αφορμή να ανοίξει η συζήτηση για τις νέες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης και τη θέση της τεχνητής νοημοσύνης στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είπε ο Σίμος Σοφός μιλώντας στο «Ν» η ενασχόληση του με τους υπολογιστές ως αντικείμενο εργασίας ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και είναι γενικά από τους πιο παλιούς χρήστες και γνώστες ηλεκτρονικών υπολογιστών στη Λέσβο. «Εργάστηκα στον τραπεζικό τομέα για πολλά χρόνια ως υπεύθυνος πληροφορικών συστημάτων. Η ενασχόλησή μου με τη δημιουργία μιας ταινίας με τεχνητή νοημοσύνη προέκυψε με αφορμή τα γυρίσματα της Οδύσσειας. Σκέφτηκα λοιπόν ότι θα είχε ενδιαφέρον μια ταινία για τον Πελοποννησιακό πόλεμο και πρωταγωνιστή τον Αρχίλοχο. Χρειάστηκε εντατική δουλειά ενός μήνα περίπου με 8ωρη ενασχόληση για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Χρειάστηκε ο σχεδιασμών εκατοντάδων στατικών εικόνων και βέβαια όλου του υλικού που βλέπει κανείς στην ταινία.  Είμαι πολύ χαρούμενος για την διάκριση και θα πιστεύω θα υπάρξει και νέα συμμετοχή της ταινίας στο φεστιβάλ της Φλωρεντίας και σε άλλες διεθνείς διοργανώσεις».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΙΒΛΙΟ

Δωρεάν ανοιχτά μαθήματα για παιδιά και ενήλικες στο aRtοποιώ

Οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι’ αυτό απαιτείται κράτηση
ΒΙΒΛΙΟ

Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για τα vouchers βιβλίων

Το πρόγραμμα αφορά τη χορήγηση 150.000 επιταγών αξίας 25 ευρώ η καθεμία (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)
ΘΕΑΤΡΟ

Ο «Υπηρέτης δύο Αφεντάδων» στο Κάστρο Μυτιλήνης

Μια κωμωδία με διαχρονική γοητεία θα παρουσιαστεί στο κοινό της Λέσβου στις 28 Αυγούστου
ΧΩΡΙΑ

Επίσκεψη Πλεύρη στο Αναγνωστήριο Αγιάσου

Ενημερώθηκε αναλυτικά για το ιστορικό του έργου που θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα μς τη συνεργασία του Υπουργείου Μετανάστευσης και του Δήμου Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Λήξη του 9ου Φεστιβάλ Αμπελουργίας Ανεμώτιας

Η Ανεμώτια έγινε τόπος συνάντησης, συμπερίληψης και δημιουργικότητας, με δράσεις που ένωσαν αμπελουργούς, επιστήμονες, καλλιτέχνες, τεχνίτες, εθελοντές και επισκέπτες της Λέσβου και πέρα από αυτή
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πολιτισμός και νεολαία στο επίκεντρο του 2ου Φεστιβάλ Νέων στο Πλωμάρι

Οι διοργανωτές οραματίζονται το Φεστιβάλ ως θεσμό για την ανάδειξη του πολιτισμού της περιοχής
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξενύχτι με τραγούδια και κέφι στα Μιστεγνά

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Μιστεγνιώτες» διοργάνωσε μια αξέχαστη εκδήλωση με τραγούδια, χορωδίες και τη μαγεία της ελληνικής μουσικής
ΜΟΥΣΙΚΗ

Βράβευσαν την Νάσια Δαφιώτη και το Γρηγόρη Μολυβιάτη

Ο Εξωραϊστικός – Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μυτιλήνης «Η Επάνω Σκάλα» κατά την έναρξη της 45ης Γιορτής ούζου
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Το πρώτο μου τριαντάφυλλο» άνθισε στην Αρχαία Αντισσα

Μια μαγευτική μουσική βραδιά με τον Θοδωρή Βουτσικάκη και τη Λίνα Νικολακοπούλου, γεμάτη ενθουσιασμό και μηνύματα για την ανάδειξη του σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Αγιασώτικοι ήχοι ενός αιώνα ζωντάνεψαν ξανά «Στο Χάνι»

Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών παρουσίασε το τέταρτο ντοκιμαντέρ του για τη μουσική παράδοση
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η Ειρήνη Μπουντούκη μιλά μόδα, αποδοχή και ζωή χωρίς ετικέτες

Το μοντέλο με καταγωγή από την Πέτρα, επισκέπτεται τη Λέσβου κάθε καλοκαίρι και μίλησε εφ' όλης της ύλης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ