× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κι αν έτρωγες... έχοντας ήδη χάσει τα κιλά που θέλεις;

Στο Book and Art, μια βραδιά που χάρη στον διατροφολόγο Βασίλη Κατσίλα και το βιβλίο του «F..ck the diet» τα είπε όλα για το σώμα, τη σχέση μας με το φαγητό και... τις πιο σοφές θείες!

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 15/4/2025

Κι αν έτρωγες... έχοντας ήδη χάσει τα κιλά που θέλεις;
' χρόνος ανάγνωσης

Μια βαθιά ανθρώπινη παρουσίαση βιβλίου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 14 Απριλίου στο κατάστημα Book and Art στη Μυτιλήνη, παρουσία του συγγραφέα, κλινικού διαιτολόγου - διατροφολόγου Βασίλη Κατσίλα με τον εύγλωττο τίτλο: «Fuck the diet – Σταμάτα τις δίαιτες, ξεκίνα να ζεις!» (εκδ. Διόπτρα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εκδήλωση, με θερμό κοινό και ατμόσφαιρα γεμάτη οικειότητα και χαμόγελα, είχε ομιλητές τον φαρμακοποιό Πρόδρομο Πατερέλλη, τη συγγραφέα Νάντια Λιαρέλλη και τη δημοσιογράφο Ανθή Παζιάνου, που μίλησαν για το βιβλίο αλλά και για τον ίδιο τον συγγραφέα, έναν νέο άνθρωπο που έχει ήδη αφήσει το αποτύπωμά του στον χώρο της διατροφής και της τεχνολογίας υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γλώσσα της καθημερινότητας, όχι των θερμίδων

Τόσο η Νάντια Λιαρέλλη όσο και ο Πρόδρομος Πατερέλλης στάθηκαν ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το βιβλίο είναι γραμμένο σε απλή, κατανοητή, ανθρώπινη γλώσσα, απενοχοποιημένη από ιατρικούς ή διατροφικούς όρους που συνήθως αποξενώνουν τον αναγνώστη.

Ο κ. Πατερέλλης μάλιστα αποκάλυψε ότι γνώρισε τον Βασίλη Κατσίλα όταν αναζητούσε κάποιον να δημιουργήσει λογισμικό για φαρμακεία, και τότε έμαθε πως ο ίδιος ο Βασίλης είχε ήδη φτιάξει την πρωτοποριακή εφαρμογή «Αθλησις», που χρησιμοποιείται σήμερα από διαιτολόγους-διατροφολόγους σε όλη την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Νάντια Λιαρέλλη, με τη γνωστή αφηγηματική της ματιά, μίλησε για τη γευστική παράδοση της Μυτιλήνης, για τα «νόστιμα αμαρτήματα» της ταβέρνας που δύσκολα μπορεί κανείς να αποφύγει, και για την ανάγκη να απολαμβάνουμε το φαγητό χωρίς ενοχές.

«Δεν μπορείς να θεραπεύσεις ένα σώμα που μισείς»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος ο συγγραφέας, Βασίλης Κατσίλας, ανέφερε ότι το βιβλίο του δεν απευθύνεται μόνο σε όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αλλά κυρίως σε όσους θέλουν να βρουν ξανά τη σχέση τους με το φαγητό και το σώμα τους. Μίλησε για τους δεκάδες ανθρώπους που γνώρισε όλα αυτά τα χρόνια – ανθρώπους που είχαν δοκιμάσει κάθε δίαιτα, είχαν γίνει «βετεράνοι των θερμίδων», και που παρ’ όλα αυτά ζούσαν μέσα στην απόγνωση.

«Αν τελικά αδυνατίσεις, τι θα κάνεις μετά;» ρώτησε το κοινό. «Το δύσκολο δεν είναι να χάσεις κιλά. Είναι να τα διατηρήσεις. Οπότε ξεκίνα να τρως σαν να τα έχεις ήδη χάσει. Γιατί αυτή είναι η διατροφή που θα χρειαστεί να κρατήσεις μια ζωή

Η διατροφή δεν είναι επιλογή πολυτελείας

Η δημοσιογράφος Ανθή Παζιάνου, με λόγο ζωντανό και προσωπική σύνδεση με το θέμα, επεσήμανε ότι πολλές φορές οι υγιεινές διατροφικές επιλογές δεν είναι οικονομικά προσβάσιμες. «Μπορεί κανείς να βρει 5 κρουασάν με ένα ευρώ, ενώ ένα αβοκάντο κοστίζει περισσότερο. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να κατηγορούμε τους διαιτώμενους όταν το ίδιο το σύστημα τούς παγιδεύει καθημερινά.»

Και η πιο σοφή της βραδιάς…

Την παράσταση, όμως, έκλεψε η 92χρονη θεία του συγγραφέα, αδελφή της γιαγιάς του, η οποία παρευρέθηκε στην εκδήλωση για να τον καμαρώσει. Με κέφι και ζωντάνια, δεν δίστασε να δώσει τις δικές της συμβουλές για μακροζωία, προκαλώντας συγκίνηση και χαμόγελα στο κοινό.

Το «Fuck the diet» δεν είναι απλώς ένα βιβλίο για διατροφή. Είναι ένα βιβλίο για την αυτογνωσία, την αυτοσυμπόνια και την αποδοχή. Μας προτρέπει να σταματήσουμε να μετράμε θερμίδες και να αρχίσουμε να μετράμε στιγμές. Να πάψουμε να βλέπουμε το φαγητό σαν εχθρό και το σώμα μας σαν πρόβλημα.

Γιατί, όπως λέει και ο τίτλος: «Σταμάτα τις δίαιτες. Ξεκίνα να ζεις.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

«Με προσοχή το τσιμπολόγημα του οβελία...»

Tι συμβουλεύει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία
ΓΕΥΣΗ

Κοκορέτσι στο φούρνο: 4 μυστικά για να γίνει «λουκούμι»

Όσοι δεν ψήσουν στη σούβλα, μπορούν να απολαύσουν κοκορέτσι στο φούρνο που γίνεται πεντανόστιμο
ΓΕΥΣΗ

Πάσχα Κυρίου Πάσχα και στη Λέσβο τρώμε «αρνί γιουμοστό»

Το παραδοσιακό πασχαλιάτικο φαγητό της Λέσβου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ξεκινάει ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

Θα προβληθεί από τον ΑΝΤ1-Δειτε αναλυτικά τις ώρες και μέρες προβολής
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ορεινή ποδηλασία με θέα την Αιγαιοπελαγίτικη ομορφιά

Η Λέσβος φιλοξενεί το πρώτο G2G MTB Avalanche Challenge -Μια μοναδική εμπειρία δράσης και φύσης στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Λέσβου από την κορυφή της Αμαλής ως τη θάλασσα, 26-27 Απριλίου 2025
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Διαπροσωπικές Σχέσεις: Η ανάγκη για έρωτα και σύνδεση παραμένει

Τι κάνει μια σχέση «πετυχημένη» και πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τον έρωτα.
ΓΕΥΣΗ

Γαστρονομία με αγάπη και έμπνευση, στη σχολή της ΔΥΠΑ Μυτιλήνης

Η γνωστή foodblogger Μαρία Πανάγου είχε μια αξέχαστη εμπειρία μαζί με τους σπουδαστές και σπουδάστριες μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής όπου μοιράστηκε σκέψεις και εμπειρίες για την τέχνη της μαγειρικής
ΓΕΥΣΗ

Ψάρι στο πιάτο ‑ευλογία για την υγεία και την παράδοση

Η διατροφή πλούσια σε ψάρι συμβάλει καθοριστικά στη λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Celena Studio: Εξειδικευμένη προσωπική εκγύμναση και ολιστική φροντίδα

Σύγχρονα προγράμματα personal training, pilates και διατροφικής καθοδήγησης για υγεία και ευεξία
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Τι γιορτάζουμε την Κυριακή των Βαΐων

Η υποδοχή του Χριστού με τα Βάγια και τα έθιμα της νηστείας
ΓΕΥΣΗ

Τι παρήγγειλε ο Πέτρος Φραγγουλίδης από το fagi.gr;

Δείτε τι συμβαίνει όταν το online delivery ξεπερνά κάθε φαντασία