Από το Αιγαίο στο Στρασβούργο οι μαθητές που ονειρεύονται μια καθαρή Ευρώπη
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», μαθητές από τη Μυτιλήνη βίωσαν μια προσομοίωση της Ευρωβουλής, προτείνοντας λύσεις για τη θαλάσσια ρύπανση και βιώνοντας από κοντά την αξία της εκπροσωπητικής δημοκρατίας
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/4/2025

Σε ένα κλίμα ζωντανής δημοκρατικής συμμετοχής και ευρωπαϊκής συνείδησης, μαθητές από το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, το 4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης αλλά και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Ρόδου πήραν μέρος σε μια προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο του προγράμματος "Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου". Μια εμπειρία που ξεπέρασε τα όρια της θεωρίας και μετουσιώθηκε σε πράξη.
Οι μαθητές μετατράπηκαν σε "μικρούς ευρωβουλευτές", συμμετείχαν σε επιτροπές, ανέλυσαν πραγματικά ζητήματα και διαμόρφωσαν προτάσεις πολιτικής. Το κεντρικό θέμα της ημερίδας ήταν η αντικατάσταση των συνθετικών αλιευτικών διχτυών με βιοδιασπώμενα, στοχεύοντας στην προστασία των θαλασσών και της θαλάσσιας ζωής. Η εισήγηση προήλθε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Τροφίμων και υποστηρίχθηκε με σοβαρά επιχειρήματα για τη μείωση των μικροπλαστικών και των επιπτώσεών τους στην ανθρώπινη υγεία.
Οι υπόλοιπες επιτροπές –όπως η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων– προσέγγισαν το ζήτημα από διαφορετικές οπτικές, με ερωτήσεις, αντιρρήσεις αλλά και θετικές τοποθετήσεις, δίνοντας μια πλήρη εικόνα της δημοκρατικής διαδικασίας διαβούλευσης και συναίνεσης. Το ψήφισμα τελικά υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειονότητα των "ευρωβουλευτών" και ετοιμάζεται να σταλεί ως πρόταση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από τους μαθητές του Προεδρείου, «είναι η πρώτη μας απόφαση και είμαστε υπερήφανοι», δίνοντας το στίγμα της ευθύνης και της σοβαρότητας με την οποία προσέγγισαν τη διαδικασία.
Πέρα από τη νομοθετική προσομοίωση, το πρόγραμμα έδωσε στους μαθητές τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να κατανοήσουν τον ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου και να συνεργαστούν με συνομηλίκους από άλλα σχολεία, δημιουργώντας γέφυρες επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων. Πολλοί από αυτούς συμμετείχαν και σε ταξίδια στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο του προγράμματος "Euroscola", που φέρνει εφήβους από όλη την Ευρώπη στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών αποφάσεων.
Οι μαθητές δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους: «Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία, μια μοναδική ευκαιρία να δούμε πώς λειτουργεί στην πράξη η δημοκρατία», δήλωσαν, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξέφρασαν την επιθυμία να συνεχίσουν να ασχολούνται ενεργά με τα κοινά στο μέλλον.
Καθηγητές, συντονιστές και τοπικοί φορείς εξήραν τη σημασία της δράσης, ιδίως για τη νέα γενιά που μεγαλώνει σε απομακρές περιοχές του Αιγαίου. Όπως τόνισε εκπρόσωπος της διοργάνωσης, «όταν βλέπεις νέους με ενδιαφέρον, ενσυναίσθηση και όρεξη να συμμετάσχουν σε κάτι τόσο σημαντικό, νιώθεις αισιοδοξία για το μέλλον της δημοκρατίας και της χώρας».