ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Μικρά βήματα για ένα αύριο πραγματικής συμπερίληψης των ατόμων με αυτισμό
Συνέντευξη των μελών της Συνεξέλιξης εν όψει της Ποδηλατάδας της Κυριακής 6 Απριλίου στη Μυτιλήνη
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 3/4/2025

Μια σημαντική συνέντευξη παραχώρησαν μέλη του Συλλόγου Παιδιών και Φίλων με Αυτισμό «ΣΥΝ-εξέλιξη» στον ραδιοφωνικό σταθμό Ν στους 99 FM, αναδεικνύοντας τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αυτισμό στη Μυτιλήνη και τις διεκδικήσεις τους. Στη συζήτηση συμμετείχαν η πρόεδρος του συλλόγου Αναστασία Σκούρτσου, καθώς και το μέλος ΔΣ, Μαρία Πανάγου και η Οξάνα Γιαλαμά.
Μέσα στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, την Κυριακή 6 Απριλίου 2025, στις 11:00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί η 6η Ποδηλατάδα για τον Αυτισμό στη Μυτιλήνη. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Μυτιλήνης, σε συνεργασία με τη ΣΥΝ-εξέλιξη. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία, να ενισχύσει τη συμπερίληψη και να προωθήσει τα αιτήματα των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους.
Η ΣΥΝ-εξέλιξη καλεί όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στην ποδηλατάδα και να σταθούν αρωγοί στον αγώνα για ίσες ευκαιρίες και καλύτερη ποιότητα ζωής για τα παιδιά με αυτισμό στη Μυτιλήνη.
Ένα από τα βασικά αιτήματα που τέθηκαν είναι η άμεση ανάγκη για την πρόσληψη παιδοψυχίατρου στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Όπως επισήμαναν οι ομιλήτριες, η απουσία ειδικού γιατρών δημιουργεί τεράστια προβλήματα τόσο στη διάγνωση όσο και στην παρακολούθηση των παιδιών με αυτισμό, αφήνοντας πολλές οικογένειες σε αδιέξοδο και μόνη τους επιλογή την αναζήτηση παιδοψυχιάτρου στη Χίο, τη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα.
Ένα άλλο ευχάριστο ζήτημα που εκθείασαν τον Δήμο Μυτιλήνης είναι η εύρεση οικοπέδου για τη δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ). Η δημιουργία μιας τέτοιας δομής θα προσέφερε στα παιδιά με αυτισμό τη δυνατότητα μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης, με κατάλληλη υποστήριξη και φροντίδα, διασφαλίζοντας παράλληλα το μέλλον τους.
Τα μέλη της ΣΥΝ-εξέλιξης ανέδειξαν επίσης τα κενά στην παράλληλη στήριξη, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει επαρκής αριθμός εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής ή ότι τοποθετείται δύο ή τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς γεγονός που δυσχεραίνει την εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά με αυτισμό. Παράλληλα, η μεταφορά των παιδιών στα σχολεία παραμένει ένα διαχρονικό πρόβλημα, με οικογένειες να αναγκάζονται να αναζητούν λύσεις με δικά τους μέσα, καθώς αργεί να υλοποιηθεί το οργανωμένο σύστημα μεταφορών με λεωφορεία ή ταξί.