× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ανυποχώρητοι για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού»

Ο Αντιπρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της AΔΕΔΥ Γιώργος Μαρκάκης εν όψει της σημερινής εκδήλωσης του ΣΕΠΕ Λέσβου στη Μυτιλήνη μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα στο Νησί»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/4/2025

«Ανυποχώρητοι για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού»
' χρόνος ανάγνωσης

Με έντονη κριτική προς την κυβέρνηση και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Πιερακάκη, ο Γιώργος Μακράκης, Αντιπρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της Αδηδή, μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα στο Νησί» και αναφέρθηκε στο μεγάλο ζητούμενο για τους δημόσιους υπαλλήλους: την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Αφορμή για την επικοινωνία αποτέλεσε η σημερινή επίσκεψή του στη Λέσβο, όπου ο κ. Μακράκης είναι προσκεκλημένος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου και θα μιλήσει στις 6 και 30 το απόγευμα στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το αίτημα της ΑΔΕΔΥ για την επαναφορά των «δώρων» που καταργήθηκαν το 2012, μετά την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών. Ειδικότερα, ο κ. Μακράκης εξήγησε πως η ΑΔΕΔΥ έχει καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την εκδίκαση της υπόθεσης να έχει προσδιοριστεί για τις 6 Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η ΑΔΕΔΥ προσπαθεί σε όλα τα επίπεδα να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση, ώστε να επανέλθει το δίκαιο αυτό αίτημα, το οποίο παραμένει ανεκπλήρωτο εδώ και 13 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα φέρεται να έχει βγει από την περίοδο των μνημονίων και να έχει επιστρέψει σε κανονικότητα, η κατάσταση των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα παραμένει δύσκολη, με τον 13ο και 14ο μισθό να παραμένουν ένα μακρινό όνειρο.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Πιερακάκη, ο οποίος απέκλεισε την επαναφορά των μισθών, ο κ. Μακράκης χαρακτήρισε τις δηλώσεις του «προκλητικές» και «υποκριτικές». Όπως υποστήριξε, «οι δηλώσεις αυτές αποτελούν ψέματα και συκοφαντίες», καθώς η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. «Αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι ήδη "καλά", τότε γιατί οι μισθοί τους παραμένουν σε εξευτελιστικά επίπεδα, κάτω από το όριο της αξιοπρέπειας;» διερωτήθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μακράκης αναφέρθηκε επίσης στην απεργία που προγραμματίζεται για τις 9 Απριλίου, η οποία αποτελεί μέρος ενός συντονισμένου αγώνα για την επαναφορά των μισθών και την αναγνώριση των αιτημάτων των εργαζομένων. «Η κυβέρνηση αποτυγχάνει να καταλάβει ότι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα δεν είναι "πλούσιοι" και ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι δραματική», σημείωσε.

Παράλληλα, έφερε στο προσκήνιο την αδήριτη ανάγκη για οικονομική στήριξη των δημόσιων υπαλλήλων, επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, τα οποία καταδεικνύουν πως η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία στην ΕΕ όσον αφορά την αγοραστική δύναμη των μισθών. «Η χώρα μας είναι πίσω ακόμη και από χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ουγγαρία», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της αγοράς, τόνισε ότι το κόστος διαβίωσης έχει αυξηθεί δραματικά, με την ακρίβεια να είναι το μεγαλύτερο πλήγμα για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα. «Η αύξηση των ενοικίων, οι υψηλές τιμές στα τρόφιμα και η ενέργεια δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τους πολίτες», ανέφερε, υπογραμμίζοντας την αδυναμία των δημοσίων υπαλλήλων να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μακράκης δεν παρέλειψε να αναφέρει πως το όλο ζήτημα έχει προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, με αποτέλεσμα την υποστελέχωση και την έλλειψη κίνητρου για νέους εργαζόμενους, κάτι που είναι άμεσα ορατό σε τομείς όπως η εκπαίδευση, τα νοσοκομεία και οι δημόσιες υπηρεσίες γενικότερα.

Στο τέλος της συζήτησης, ο Γιώργος Μακράκης αναφέρθηκε στις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας τη στήριξή τους στην επαναφορά των 13ου και 14ου μισθού. Τόνισε ότι η πολιτική πίεση από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα συνεχίζεται και ελπίζει σε μια θετική ανταπόκριση από την κυβέρνηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό ‑ Συνταξιοδοτικό από το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών

Μέσω της μέσω της πλατφόρμας Zoom την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα
Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό ‑ Συνταξιοδοτικό από το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συλληψη 17χρονου με πλαστό διαβατήριο

Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου το βράδυ στο αεροδρόμιο του νησιού
Συλληψη 17χρονου με πλαστό διαβατήριο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Συνολικά βεβαιώθηκαν 10 παραβάσεις
Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συλλυπητήριο μήνυμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού

Για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
Συλλυπητήριο μήνυμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Όταν η γνώση γίνεται ασπίδα για την ψυχική ανθεκτικότητα της κοινωνίας

Θετική ανταπόκριση στην εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών Ψυχικής Υγείας από τον Ερυθρό Σταυρό
Όταν η γνώση γίνεται ασπίδα για την ψυχική ανθεκτικότητα της κοινωνίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μια ξεχωριστή εμπειρία στη φύση στους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου

Ανοιχτή δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με κιάλια και τηλεσκόπια στις Αλυκές Καλλονής για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων
Μια ξεχωριστή εμπειρία στη φύση στους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές της Μυτιλήνης διακρίνονται στον 38ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Προγραμματισμού

Τρεις μαθητές της Σχολής Πληροφορικής Πλάτωνος στη Β Φάση αποδεικνύουν ότι η επιμονή και η γνώση οδηγούν στην κορυφή
Μαθητές της Μυτιλήνης διακρίνονται στον 38ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Προγραμματισμού