«Ανυποχώρητοι για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού»
Ο Αντιπρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της AΔΕΔΥ Γιώργος Μαρκάκης εν όψει της σημερινής εκδήλωσης του ΣΕΠΕ Λέσβου στη Μυτιλήνη μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα στο Νησί»
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/4/2025

Με έντονη κριτική προς την κυβέρνηση και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Πιερακάκη, ο Γιώργος Μακράκης, Αντιπρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της Αδηδή, μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα στο Νησί» και αναφέρθηκε στο μεγάλο ζητούμενο για τους δημόσιους υπαλλήλους: την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
Αφορμή για την επικοινωνία αποτέλεσε η σημερινή επίσκεψή του στη Λέσβο, όπου ο κ. Μακράκης είναι προσκεκλημένος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου και θα μιλήσει στις 6 και 30 το απόγευμα στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το αίτημα της ΑΔΕΔΥ για την επαναφορά των «δώρων» που καταργήθηκαν το 2012, μετά την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών. Ειδικότερα, ο κ. Μακράκης εξήγησε πως η ΑΔΕΔΥ έχει καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την εκδίκαση της υπόθεσης να έχει προσδιοριστεί για τις 6 Ιουνίου.
«Η ΑΔΕΔΥ προσπαθεί σε όλα τα επίπεδα να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση, ώστε να επανέλθει το δίκαιο αυτό αίτημα, το οποίο παραμένει ανεκπλήρωτο εδώ και 13 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα φέρεται να έχει βγει από την περίοδο των μνημονίων και να έχει επιστρέψει σε κανονικότητα, η κατάσταση των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα παραμένει δύσκολη, με τον 13ο και 14ο μισθό να παραμένουν ένα μακρινό όνειρο.
Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Πιερακάκη, ο οποίος απέκλεισε την επαναφορά των μισθών, ο κ. Μακράκης χαρακτήρισε τις δηλώσεις του «προκλητικές» και «υποκριτικές». Όπως υποστήριξε, «οι δηλώσεις αυτές αποτελούν ψέματα και συκοφαντίες», καθώς η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. «Αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι ήδη "καλά", τότε γιατί οι μισθοί τους παραμένουν σε εξευτελιστικά επίπεδα, κάτω από το όριο της αξιοπρέπειας;» διερωτήθηκε.
Ο κ. Μακράκης αναφέρθηκε επίσης στην απεργία που προγραμματίζεται για τις 9 Απριλίου, η οποία αποτελεί μέρος ενός συντονισμένου αγώνα για την επαναφορά των μισθών και την αναγνώριση των αιτημάτων των εργαζομένων. «Η κυβέρνηση αποτυγχάνει να καταλάβει ότι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα δεν είναι "πλούσιοι" και ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι δραματική», σημείωσε.
Παράλληλα, έφερε στο προσκήνιο την αδήριτη ανάγκη για οικονομική στήριξη των δημόσιων υπαλλήλων, επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, τα οποία καταδεικνύουν πως η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία στην ΕΕ όσον αφορά την αγοραστική δύναμη των μισθών. «Η χώρα μας είναι πίσω ακόμη και από χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ουγγαρία», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στην κατάσταση της αγοράς, τόνισε ότι το κόστος διαβίωσης έχει αυξηθεί δραματικά, με την ακρίβεια να είναι το μεγαλύτερο πλήγμα για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα. «Η αύξηση των ενοικίων, οι υψηλές τιμές στα τρόφιμα και η ενέργεια δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τους πολίτες», ανέφερε, υπογραμμίζοντας την αδυναμία των δημοσίων υπαλλήλων να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες τους.
Ο κ. Μακράκης δεν παρέλειψε να αναφέρει πως το όλο ζήτημα έχει προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, με αποτέλεσμα την υποστελέχωση και την έλλειψη κίνητρου για νέους εργαζόμενους, κάτι που είναι άμεσα ορατό σε τομείς όπως η εκπαίδευση, τα νοσοκομεία και οι δημόσιες υπηρεσίες γενικότερα.
Στο τέλος της συζήτησης, ο Γιώργος Μακράκης αναφέρθηκε στις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας τη στήριξή τους στην επαναφορά των 13ου και 14ου μισθού. Τόνισε ότι η πολιτική πίεση από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα συνεχίζεται και ελπίζει σε μια θετική ανταπόκριση από την κυβέρνηση.